日本農芸化学会 2022年度大会プログラム検索

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講演番号:2A01、分類:一般講演 の検索結果

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2A01-01
2022/03/16 09:00
ミーティングルーム A
IAA生産分離菌との共培養による微細藻類増殖促進効果の評価
Evaluation of the effect of promoting the growth of microalgae by co-culturing with IAA-producing isolates
○TAN Pei-Yu1、石田 奨1、加藤 勇太1,2、邱 泰瑛1、小西 正朗1
○Pei-Yu TAN1, Masashi ISHIDA1, Yuta KATO1,2, Tai-Ying CHIOU1, Masaaki KONISHI1
1北見工大院、2環境大善株式会社
1Kitami Institute of Technology, 2Kankyo Daizen Co. Ltd.
2A01-02
2022/03/16 09:00
ミーティングルーム A
循環型汚水浄化装置から分離された易分解性有機物分解抑制細菌が他の分離株と汚水浄化装置内微生物叢に与える影響の解析
Analyses of the effects of bacteria that suppress the decomposition of easily decomposable organic matter on other isolates and the microbial flora in the lab-scale circulating wastewater treatment system
○石田 望、鈴木 智順
○Nozomi ISHIDA, Tomonori SUZUKI
東理大・応生
Tokyo Univ. of Science
2A01-03
2022/03/16 09:00
ミーティングルーム A
循環型汚水浄化槽から分離された難培養細菌が生育に必要とする物質の構造決定
Structure determination of the metabolites required for the growth of uncultivable bacteria isolated from circulating sewage septic tanks.
○鍵山 貴大、鈴木 智順
○Takahiro KAGIYAMA, Tomonori SUZUKI
東理大・応生
Tokyo Univ. of Science
2A01-04
2022/03/16 09:00
ミーティングルーム A
汚水浄化に関与するマイクロバイオームに添加したアミノ酸が与える影響の解析
Analysis of the effects of amino acids added on microbiome-related to wastewater treatment
○野口 滉矢、鈴木 智順
○HIROYA NOGUCHI, TOMONORI SUZUKI
東理大・応生
Tokyo Univ. of Science
2A01-05
2022/03/16 09:00
ミーティングルーム A
循環型汚水浄化槽由来セルロース分解微生物の機能解析
Functional analysis of cellulolytic microorganisms isolated from lab-scale circulating wastewater treatment system
○下村 和正、鈴木 智順
○Kazumasa Shimomura, Tomonori Suzuki
東理大・応生
Tokyo Univ. of Science
2A01-06
2022/03/16 09:00
ミーティングルーム A
高塩濃度水産発酵物由来希少放線菌Amycolatopsis sp. TUA-HKG02Y株の微生物学的特徴と二次代謝生合成遺伝子の比較
Microbiological characteristics of the marine-derived rare actinomycetes, Amycolatopsis sp. strain TUA-HKG02Y, isolated from high-salt fermented fish gravy, and comparative analysis of the secondary metabolite gene clusters.
○鈴木 敏弘1、篠田 佳那2、松谷 峰之介3、長田 隆弘4、荒川 賢治5、石川 森夫1
○Toshihiro Suzuki1, Kana Shinoda2, Minenosuke Matsutani3, Takahiro Osada4, Kenji Arakawa5, Morio Ishikawa1
1東農大・醸造、2東農大院・醸造、3東農大・NGRC、4長田商店、5広大院・統合生命
1Ferment. Sci. and Tech. Tokyo Univ. Agric., 2Dept. Ferment. Sci., Tokyo Univ. Agric., 3NGRC., Tokyo Univ. Agric., 4Osada Shouten, 5Integ. Sci. life., Hiroshima Univ.
2A01-07
2022/03/16 09:00
ミーティングルーム A
比較ゲノムによる Cutaneotrichosporon cavernicola の交配型遺伝子座の解析
Analysis of mating-type loci of Cutaneotrichosporon cavernicola strains by comparative genomics
○栢森 綺音1、青木 敬太2、志波 優1、藤田 信之1、杉田 隆3、高島 昌子2、田中 尚人1
○Ayane KAYAMORI1, Keita AOKI2, Yuh SHIWA1, Nobuyuki FUJITA1, Takashi SUGITA3, Masako TAKASHIMA2, Naoto TANAKA1
1東農大・微生物、2東農大・酵母、3明治薬科大・微生物
1Tokyo Univ. Agr., Microbiol., 2Tokyo Univ. Agr., Yeast, 3Meiji Pharm. Univ., Microbiol.
2A01-08
2022/03/16 09:00
ミーティングルーム A
環境試料へのシデロフォア添加によるバイオフィルム形成および構成菌種の特性
Characterization of biofilm formation and constituent bacterial species by addition of siderophores to environmental samples
○久富 敦1、志波 優2、藤田 信之2、田中 尚人1,2
○Atsushi Hisatomi1, Yuh Siwa2, Nobuyuki Fujita2, Naoto Tanaka1,2
1東農大環境共生、2東農大微生物
1Tokyo Univ of Agriculture Ecological Symbiotic Science, 2Tokyo Univ of Agriculture Molecular Microbiology
2A01-09
2022/03/16 09:00
ミーティングルーム A
新奇Aminobacter属細菌におけるトリメチルセレノニウム資化経路の同定
Identification of trimethylselenonium assimilation pathway in novel Aminobacter spp.
○寺部 千夏1、越智 杏奈1、井上 真男1,2、田中 麻衣1、青野 陸1、北山 香織3、栗原 達夫3、佐藤 総一4、小椋 康光5、三原 久明1
○Chinatsu Terabe1, Anna Ochi1, Masao Inoue1,2, Mai Tanaka1, Riku Aono1, Kaori Kitayama3, Tatsuo Kurihara3, Soichi Sato4, Yasumitsu Ogra5, Hisaaki Mihara1
1立命大生命、2立命大R-GIRO、3京大化研、4東京都立大理、5千葉大薬
1Ritsumeikan Univ., 2R-GIRO, Ritsumeikan Univ., 3Kyoto Univ., 4Tokyo Metropolitan Univ., 5Chiba Univ.
2A01-10
2022/03/16 09:00
ミーティングルーム A
Saccharomyces pastorianusの偽菌糸生育能の解析
Analysis of pseudohyphal growth ability of Saccharomyces pastorianus
○宮澤 紘輔1,2、高橋 朋子1,2,3、加藤 拓3、只見 秀代3、永富 康司3、岩間 亮1,2、福田 良一1,2、堀内 裕之1,2、野田 陽一1,2
○Kousuke MIYAZAWA1,2, Tomoko TAKAHASHI1,2,3, Taku KATO3, Hideyo TADAMI3, Yasushi NAGATOMI3, Ryo IWAMA1,2, Ryouichi FUKUDA1,2, Hiroyuki HORIUCHI1,2, Yoichi NODA1,2
1東大院・農生科、2東大・微生物連携機構、3アサヒクオリティーアンドイノベーションズ(株)
1Grad. Sch. Agri. and Life Sci., UTokyo, 2CRIIM, Dept. of Biotech., UTokyo, 3Asahi Quality & Innovations, Ltd.
2A01-11
2022/03/16 09:00
ミーティングルーム A
オオムギ根内生微生物の同定と役割の解明
Identification and characterization of endophytic microorganisms in barley root
○木代 勝元1、最相 大輔1、山下 純1、山地 直樹1、山本 敏央1、門田 有希2、持田 恵一3、中川 智行4、谷 明生1
○Katsumoto KISHIRO1, Daisuke SAISHO1, Jun YAMASHITA1, Naoki YAMAJI1, Toshio YAMAMOTO1, Yuki MONDEN2, Keiichi MOCHIDA3, Tomoyuki NAKAGAWA4, Akio TANI1
1岡大植物研、2岡大環境生命、3理研CSRS、4岐阜大応生
1IPSR, Okayama Univ., 2Grad. Sch. Environ. Life Sci., Okayama Univ., 3CSRS, RIKEN, 4Fac. Appl. Biol. Sci. Gifu Univ.
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