日本農芸化学会 2023年度大会プログラム検索

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講演番号:1C06、分類:一般講演 の検索結果

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1C06-01
2023/03/14 13:00
ミーティングルーム C
ユニークな基質特異性を示す新規β-ガラクトシダーゼの機能構造解析
Structural and functional analyses of a novel β-galactosidase with a unique substrate specificity
中澤 裕1、影山 万純1、増廣 美帆1、松沢 智彦2、中井 博之3、田口 速男1、○中島 将博1
Yutaka NAKAZAWA1, Masumi KAGEYAMA1, Miho MASUHIRO1, Tomohiko MATSUZAWA2, Hiroyuki NAKAI3, HAYAO TAGUCHI1, ○Masahiro NAKAJIMA1
1東理大応生、2香川大農、3新潟大農
1Tokyo University of Science, 2Kagawa Univ., 3Niigata Univ.
1C06-02
2023/03/14 13:00
ミーティングルーム C
Osmo-regulated periplasmic glucansの合成に関与する大腸菌由来の新規糖質加水分解酵素の発見
Discovery of novel glycoside hydrolases from E.coli associating with biosynthesis of osmo-regulated periplasmic glucans.
○元内 省1、小林 海渡2、中井 博之3、中島 将博1
○Sei Motouchi1, Kaito Kobayashi2, Hiroyuki Nakai3, Masahiro Nakajima1
1東理大理工、2産総研人工知能、3新潟大農
1Tokyo University of Science, 2AIST, 3Niigata University
1C06-03
2023/03/14 13:00
ミーティングルーム C
Arthrobacter globiformis由来GH13_30 α-グルコシダーゼCmmBの基質特異性と結晶構造の解析
Substrate specificity and crystal structure of GH13_30 α-glucosidase CmmB from Arthrobacter globiformis
○佐分利 亘1、于 健2、姚 閔2、森 春英1
○Wataru SABURI1, Jian Yu2, Min Yao2, Haruhide Mori1
1北大院農、2北大院生命
1Hokkaido Univ. Agr., 2Hokkaido Univ. Adv. Life Sci.
1C06-04
2023/03/14 13:00
ミーティングルーム C
GH10 キシラナーゼXynRの315位のアミノ酸残基が好アルカリ性に与える影響
Effects of amino acid residue at 315 position on the alkaliphily of GH10 xylanase XynR
○中村 友香1、鍬田 航平1、鈴木 愛美1、安本 瑞貴1、滝田 禎亮1、中村 聡2、保川 清1
○TOMOKA NAKAMURA1, KOHEI KUWATA1, MANAMI SUZUKI1, MIZUKI YASUMOTO1, TEISUKE TAKITA1, SATOSHI NAKAMURA2, KIYOSHI YASUKAWA1
1京大院・農、2東工大・生命理工
1Grad. Sch. of Agric., Kyoto Univ., 2Scl. Life Sci. Technol., Tokyo Tech
1C06-05
2023/03/14 13:00
ミーティングルーム C
異なる菌種由来のCBM分断型キシラナーゼの機能解析
Functional analysis of xylanases with catalytic domains separated by CBM from different bacterial species
○田中 蒼磨1、高畑 美優1、林 秀謙1,2
○Soma TANAKA1, Miyu TAKAHATA1, Hidenori HAYASHI1,2
1前工大院工、2前工大工
1Grad. Maebashi institute of technology, 2Maebashi institute of technology
1C06-06
2023/03/14 13:00
ミーティングルーム C
Dextran α-1,2-debranching enzymeの同定と組換え酵素の機能解析
Identification of dextran α-1,2-debranching enzyme and characterization of its recombinant enzymes
○宮崎 剛亜1,2,3、田中 秀和2、中村 駿太郎3、道羅 英夫1、舟根 和美4
○Takatsugu MIYAZAKI1,2,3, Hidekazu TANAKA2, Shuntaro NAKAMURA3, Hideo DOHRA1, Kazumi FUNANE4
1静大・グリーン研、2静大・農、3静大・創造院・バイオサイエンス、4山梨大・生命環境
1RIGST, Shizuoka Univ., 2Fac. Agric., Shizuoka Univ., 3Grad. Sch. Sci. Tech., Shizuoka Univ., 4Fac. Life Environ. Sci., Univ. Yamanashi
1C06-07
2023/03/14 13:00
ミーティングルーム C
固定化したグルコース転移酵素 (XgtA) を利用したethyl α-D-glucopyranosideの高収率生産
High-yield Production of Ethyl α-D-glucopyranoside by Immobilized XgtA, a Glucosyl Transfer Enzyme.
○曹 偉1、石井 義孝2、桐村 光太郎1,2
○Wei CAO1, Yoshitaka ISHII2, Kohtaro KIRIMURA1,2
1早大・先進理工・応化、2早大・理工研
1Dept. Appl. Chem., Fac. Sci. Eng., Waseda Univ., 2Waseda Res. Inst. Sci. Eng.
1C06-08
2023/03/14 13:00
ミーティングルーム C
Aspergillus sojae由来β-ガラクトシダーゼの醤油麹からの精製と性質
Purification and properties of β-galactosidase from Japanese soy sauce koji by Aspergillus sojae
○山田 遥菜1、永田 友紀2、山崎 真帆2、眞榮田 麻友美2、前橋 健二1,2、吉川 潤1,2
○Haruna YAMADA1, Yuki NAGATA2, Maho YAMAZAKI2, Mayumi MAEDA2, Kenji MAEHASHI1,2, Jun YOSHIKAWA1,2
1東農大院応生、2東農大応生
1Grad. Sch. Appl. Biosci., Tokyo Univ. of Agric., 2Fac. Appl. Biosci., Tokyo Univ. of Agric.
1C06-09
2023/03/14 13:00
ミーティングルーム C
麹菌イソプリメベロース生成酵素の構造機能相関
Structural analysis of Aspergillus oryzae isoprimeverose-producing enzyme
○松沢 智彦1、渡邊 真宏2、中道 優介2
○Tomohiko MATSUZAWA1, Masahiro WATANABE2, Yusuke NAKAMICHI2
1香川大・農、2産総研・機能化学
1Kagawa Univ., 2AIST
1C06-10
2023/03/14 13:00
ミーティングルーム C
担子菌Coprinopsis cinerea由来α-L-アラビノフラノシダーゼCcAbf62C の立体構造解析
Crystal structure of an α-L-arabinofuranosidase CcAbf62C from a basidiomycete Coprinopsis cinerea
○風間 理之1、山本 紗英1、小薗 拓馬1、吉田 誠2、西河 淳1、殿塚 隆史1
○Yoshiyuki Kazama1, Sae Yamamoto1, Takuma Kozono1, Makoto Yoshida2, Atsushi Nishikawa1, Takashi Tonozuka1
1東京農工大学院農応用生命化学、2東京農工大学院農環境資源物質科学
1Applied Biological Chemistry Program, School of Agriculture, Tokyo University of Agriculture and Technology, 2Environment and Natural Resource Science Program, School of Agriculture, Tokyo University of Agriculture and Technology
1C06-11 プログラム検索サイト公開時の内容から変更が入っています
2023/03/14 13:00
ミーティングルーム C
酢酸菌由来セルロース合成酵素のタンパク質間相互作用に関する研究
Studies on protein-protein interactions of cellulose synthase from Komagataeibacter sucrofermentans
近藤 辰哉1、○鹿島 騰真1、中村 結衣2、野島 慎吾2、姚 閔2、今井 友也1
Tatsuya Kondo1, ○Toma Kashima1, Yui Nakamura2, Shingo Nojima2, Min Yao2, Tomoya Imai1
1京大生存研、2北大院生命
1RISH, Kyoto Univ., 2Hokkaido Univ.
1C06-12
2023/03/14 13:00
ミーティングルーム C
2種のキチナーゼ、BcChiA1とSmChiAによる連続分解反応の速度論解析
Kinetic analysis of processive degradation reactions by two chitinases, BcChiA1 and SmChiA.
○豊泉 伶奈1、小出 優衣1、中澤 颯2、鈴木 一史1,2、杉本 華幸1,2
○REINA TOYOIZUMI1, YUI KOIDE1, HAYATE NAKAZAWA2, KAZUSHI SUZUKI1,2, HAYUKI SUGIMOTO1,2
1新潟大学大学院自然科学研究科、2新潟大学農学部
1Niigata graduate school, 2Niigata University
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