4E091 2025/03/07 13:15 一般講演 ポスター・展示会場 食品副産物を用いた液体培地から得られたヤマブシタケ菌糸体の免疫チェックポイント阻害活性 Immune checkpoint inhibitory activity of Hericium erinaceus mycelia obtained from liquid media using food by-products ○小堀 一1,2安間 太郎3戸田 雅明3増野 和彦4河岸 洋和2,5ダレッサンドロガバザ コリナ3ガバザ エステバン3○Hajime KOBORI1,2 Taro YASUMA3 Masaaki TODA3 Kazuhik MASUNO4 HIROKAZU KAWAGISHI2,5 Corina N. D'ALESSANDRO-GABAZZA3 Esteban C. GABAZZA3 1岩出菌学研究所、2静大キノコ科学研究所、3三重大医、4長野県林業総合センター、5静大農 1Iwade Research Institute of Mycology Co., Ltd, 2Research Institute for Mushroom Science, Shizuoka University, 3Department of Immunology, Mie University School of Medicine, 4Nagano Prefecture General Forest Research Center, 5Faculty of Agriculture, Shizuoka University Hericium erinaceus / Immune checkpoint inhibitory activity / Liquid culture