日本農芸化学会 2021年度大会プログラム検索

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大会プログラム集・大会講演要旨集[PDF]の変更 (更新:3/24)
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※公開期間:2021年5月14日〜2022年2月末日まで
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キーワード:amino acid の検索結果

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2A06-09
2021/03/19 13:00
ミーティングルーム A
分裂酵母における窒素源としてのアミノ酸選択機構の解析
Research on the preference of amino acid as nitrogen source in fission yeast
○田渕 稔二1、西村 慎一1,2、松山 晃久1,3、吉田 稔1,2,3,4
○TOSHITSUGU TABUCHI1, Shinichi Nishimura1,2, Akihisa Matsuyama1,3, Minoru Yoshida1,2,3,4
1東大院農・応生工、2東大・微生物イノベ、3理研CSRS・ケミカルゲノミクス、4理研CSRS・創薬シード
1Dept. Biotechnol., Univ. Tokyo, 2CRIIM, Univ. Tokyo, 3Chem. Genomics Res. Gr., RIKEN CSRS, 4Drug Discov. Seed Cpd. Exploratory Unit, RIKEN CSRS
2B07-12
2021/03/19 13:30
ミーティングルーム B
壺造り黒酢由来乳酸菌のD-Ala生産能と共培養が与える影響
D-Ala productivity of lactic acid bacteria from Kurozu and the effect of co-culture
○星 南穂子1、藤井 暁2、橋口 和典2、長野 正信2、亀谷 将史1,3、新井 博之1,3、石井 正治1,3
○Naoko HOSHI1, Akira FUJII2, Kazunori HASHIGUCHI2, Masanobu NAGANO2, Masafumi KAMEYA1,3, Hiroyuki ARAI1,3, Masaharu ISHII1,3
1東大院 農生科 応生工、2坂元醸造、3東大微生物連携機構
1Dept. Biotechnol., Grad. Sch. Agric. Life Sci., Univ. Tokyo, 2Sakamoto Kurozu, Inc, 3CRIIM, Univ. Tokyo
2C01-04
2021/03/19 09:00
ミーティングルーム C
メチオニン生合成におけるMetWによるMetXの活性制御
MetW regulates the enzymatic activity of MetX in methionine biosynthesis
○長谷部 文人
○Fumihito HASEBE
静岡県大・食
Univ. of Shizuoka
2C01-11
2021/03/19 09:00
ミーティングルーム C
Saccharomyces cerevisiaeのD-アミノ酸N-アセチルトランスフェラーゼ(HPA3)の構造と機能に関する研究
Studies on the structure and function of D-amino acid N-acetyltransferase (HPA3) of Saccharomyces cerevisiae
○坂神 晴菜、伊藤 智和、岩崎 雄吾、邊見 久、吉村 徹
○Haruna SAKAGAMI, Tomokazu ITO, Yugo IWASAKI, Hisashi HEMMI, Tohru YOSHIMURA
名大院・生命農
Graduate School of Bioagricultural Sciences, Nagoya Univ.
2C01-14
2021/03/19 09:00
ミーティングルーム C
分裂酵母由来D-アミノ酸オキシダーゼの安定化に関する研究
Stabilization of D-amino acid oxidase derived from fission yeast
○早河 瑞希、伊藤 智和、邊見 久、吉村 徹
○MIZUKI HAYAKAWA, TOMOKAZU ITO, HISASHI HEMMI, TORU YOSHIMURA
名古屋大生命
Nagoya Univ.
2F02-07
2021/03/19 09:30
ミーティングルーム F
Identification and Characterization of a Novel Peptide Epimerase Responsible for the C-terminal D-Tryptophan Introduction in the Biosynthesis of Lasso Peptide, MS-271
○Zhi FENG1, Yasushi OGASAWARA2, Tohru DAIRI2
1Grad. Sch. Chem. Sci. Eng., Hokkaido Univ., 2Grad. Sch. Eng., Hokkaido Univ.
2F04-02
2021/03/19 10:30
ミーティングルーム F
ペプチド合成におけるphenylglycineの構造化学的特性の検討
Properies of phenylglycine in peptide synthesis
○石川 祥子、橋本 誠
○Shoko ISHIKAWA, Makoto Hashimoto
北大農
Hokkaido Univ.
2G01-15
2021/03/19 09:00
ミーティングルーム G
病原性凝集ペプチドの3 量体モデルのリンカーとなるアルキル架橋トリス-α-アミノ酸の合成
Synthesis of alkyl bridged-tris-α-amino acids as linkers for trimer models of pathogenic aggregative peptides
○内野 歩美1、塚野 千尋1、今本 恒雄2、入江 一浩1
○Ayumi UCHINO1, Chihiro TSUKANO1, Tsuneo IMAMOTO2, Kazuhiro IRIE1
1京大院農、2千葉大院理
1Kyoto Univ., 2Chiba Univ.
3A03-11
2021/03/20 10:00
ミーティングルーム A
アミノ酸および誘導体による根の成長にあたえる影響の解析
Analysis of the effects of amino acids and derivatives on root growth
○黄 穎1、篠原 信2、加藤 康夫3、安藤 晃規4,5、小川 順4,5、宮本 憲二1
○YING HUANG1, MAKOTO SHINOHARA2, YASUO KATO3, AKINORI ANDO4,5, JUN OGAWA4,5, KENJI MIYAMOTO1
1慶大・理工、2農研機構、3山県大・生医工研セ、4京大院農・応用生命、5京大・生理化学
1Dept. Biosci. Inform., Keio Univ., 2NARO, 3Biotechnol. Res. Cent., Toyama Pref. Univ., 4Div. Appl. Life. Sci., Grad. Sch. Agric., Kyoto Univ, 5Res. Unit Physiol. Chem. Kyoto Univ.
3A05-13
2021/03/20 11:00
ミーティングルーム A
D-システインの抗菌力評価と抗菌力要因の検討
Investigation of antimicrobial activity and action of D-Cysteine
○内田 脩斗1、松村 吉信1,2
○Shuto UCHIDA1, Yoshinobu MATSUMURA1,2
1関西大・生命生物工、2関西大・ORDIST
1Dept. Life science and biotechnology, Kansai Univ., 2ORDIST, Kansai Univ.
3A06-16
2021/03/20 13:00
ミーティングルーム A
アミノ酸添加が循環型汚水浄化槽内の微生物や浄化能に与える影響の解析
Analysis of the effects of amino acids additions on microbes and purification capacity in the lab-scale circulating wastewater treatment system
○野口 滉矢、鈴木 智順
○HIROYA NOGUCHI, TOMONORI SUZUKI
東理大理工
tokyo university of science
3B02-12
2021/03/20 09:30
ミーティングルーム B
Pib2はTORC1を直接活性化する細胞内グルタミンセンサーである
Pib2 is a glutamine sensor that directly activates TORC1
○谷川 美頼1、山本 勝良2、長門石 曉2、津本 浩平2、能代 大輔3、野田 展生3、永田 宏次2、前田 達哉1,2
○Mirai TANIGAWA1, Katsuyoshi YAMAMOTO2, Satoru NAGATOISHI2, Kohei TSUMOTO2, Daisuke NOSHIRO3, Nobuo NODA3, Kouji NAGATA2, Tatsuya MAEDA1,2
1浜松医科大学、2東京大学、3微生物化学研究所
1Hamamatsu Univ. Sch. of Med., 2Tokyo Univ., 3Inst. of Microbial Chem.
3D04-04
2021/03/20 10:30
ミーティングルーム D
腸管内GABAの生理的意義とその機構の解析
Physiological effects of intestinal GABA and its mechanism
○池上 美音1、近藤 祐衣1、福本 凛太郎1、原田 岳2、何 方2、宮澤 賢司2、藤 佑志郎1、松藤 寛1、中西 祐輔1、高橋 恭子1
○Mion IKEGAMI1, Yui KONDO1, Rintaro FUKUMOTO1, Gaku HARATA2, Fang HE2, Kenji MIYAZAWA2, Yushiro FUJI1, Hiroshi MATSUFUJI1, Yusuke NAKANISHI1, Kyoko TAKAHASHI1
1日本大学生物資源、2タカナシ乳業株式会社商品研究所
1Nihon Univ., 2Takanashi Milk Products Co.,Ltd. Technical Research
3E05-03
2021/03/20 11:00
ミーティングルーム E
アミノ酸混合物と運動の併用による褐色脂肪細胞化の誘導とその機構解明
Combination of exercise and intake of amino acid mixture induces brown-like adipocyte formation in mice
○江崎 菜々、小島 拓也、津田 孝範
○Nana Esaki, Takuya Kojima, Takanori Tsuda
中部大・応生
Chubu Univ.
3E06-10
2021/03/20 13:00
ミーティングルーム E
アスパラギン酸トランスアミナーゼを利用したアスパラギン酸測定キットの開発
Development of an L-aspartic acid assay kit utilizing L-aspartate transaminase
○西山 辰也1,2、ウォロ トリアルシ スリスティアニンディア1、新舘 啓子1、上田 賢志2、日下部 均1
○Tatsuya NISHIYAMA1,2, Woro Triarsi Sulistyaningdyah1, Keiko SHINTATE1, Kenji UEDA2, Hitoshi KUSAKABE1
1株式会社エンザイム・センサ、2日大生資科
1Enzyme·sensor. co., ltd., 2College of Bioresource Sciences, Nihon Univ.
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