変更:あり の検索結果 / 3 1 - 15 / 33 <<< 1 2 3 >>> / 3 1 - 15 / 33 <<< 1 2 3 >>> 1SA-01 2024/03/24 14:15 100周年記念講堂 生物活性物質探究の100年:歴史と展望 -農芸化学は宝の山だ- The Centennial for Pursuit of Bioactive Substances: History and Prospect 北原 武1、○須貝 威2 Takeshi Kitahara1, ○Takeshi Sugai2 1東京大学、2慶應義塾大学 1The Univ. of Tokyo, 2Keio Univ. 2B3a13 2024/03/25 11:58 B3 オートファジー活性に及ぼす発酵食品の探索と機能性成分の解析 Exploration of Fermented Foods and Analysis of Functional Components on Autophagy Activity ○菅谷 侑香、矢野 敏史、原 太一 ○Yuka SUGAYA, Satoshi YANO, Taichi HARA 早大人科院 The Univ. of Waseda 2B3p01 2024/03/25 13:50 B3 Autophagy Induction by D-amino acids: A Dive into mTOR-independent Signaling Pathways Kun XIE1,2, Jinyun WANG1, Miyu Kamimura1, Saki shiota1, ○Taichi Hara1 1Laboratory of Food and Life Science, Faculty of Human Sciences, Waseda University, Tokorozawa 359-1192, Japan, 2College of Animal Science and Technology, Hunan Agricultural University, Changsha 410128, Hunan, China 2C2a03 2024/03/25 09:52 C2 CTX3C同族体、51-hydroxyCTX3Cのプロダクトイオンの帰属ならびに51-OH同族体のシグナル識別 Structural assignment of Structural assignment of the product ion generated from a natural ciguatoxin-3C congener, 51-hydroxycigatoxin-3C, and discovery of distinguishable signals in congeners bearing the 51-hydroxy group. ○鵜飼 亮伍1、内田 秀明2、菅谷 紘一3、小野瀬 淳一3、大城 直雅4、阿部 尚樹3、安元 健5 ○Ryogo UKAI1, Hideaki UCHIDA2, Kouichi SUGAYA3, Jun-ichi ONOSE3, Naomasa OSHIRO4, Naoki ABE3, Takeshi YASUMOTO5 1東農大院・健康、2アジレント・テクノロジー、3東農大・健康、4国立医薬品食品衛生研究所、5食品分析セ 1Grad. Sch. of Tokyo Univ. of Agr., 2Agilent Technologies, 3Tokyo Univ. of Agr., 4National Institute of Health Sciences, 5JFRL 2C4p09 2024/03/25 15:26 C4 ジャスモン酸イソロイシンラクトンによる植物アルカロイド生産活性化 JA-Ile-lactone enhanced alkaloid biosynthesis in Tomato ○奥村 太知1、齊藤 里菜2、加治 拓哉1、安部 洋3、上田 実1,2 ○Taichi OKUMURA1, Rina SAITO2, Takuya KAJI1, Hiroshi ABE3, Minoru UEDA1,2 1東北大院理、2東北大院生命、3理研BRC 1Graduate School of Science, Tohoku Univ., 2Graduate School of Life Science, Tohoku Univ., 3BRC, RIKEN 2C5a09 講演取消 2C7p14 2024/03/25 16:29 C7 ドロップレットスクリーニングにおける蛍光物質拡散の抑制 Suppression of Fluorescent Material Diffusion in Droplet Screening 村山 祐樹1、○中村 彰宏2、鈴木 義之2、志田 洋介1、小笠原 渉2 YUKI MURAYAMA1, ○AKIHIRO NAKAMURA2, YOSHIYUKI SUZUKI2, YOSUKE SHIDA1, WATARU OGASAWARA2 1長岡技大院工、2長岡技大院イノベ 1Eng. Nagaoka Univ. of Tech., 2Innov. Nagaoka Univ. of Tech. 2D1a09 2024/03/25 11:06 D1 酒造好適米を用いた米飯の摂取がBalb/cマウスの腸内細菌叢に及ぼす影響 The consumption of cooked rice products made from rice suitable for sake brewing influences the intestinal microbiota of Balb/c mice. 牧田 友香1、明治 真結2、大石 怜実3、日野 真吾4、西尾 俊亮5、松岡 信5、松田 幹2,5、○平野 可奈1 Yuka MAKIDA1, Mayu MEIJI2, Remi OISHI3, Shingo HINO4, Shunsuke NISHIO5, Makoto MATSUOKA5, Tsukasa MATSUDA2,5, ○Kana HIRANO1 1金城学院大・生活環境・食環境栄養、2福島大・食農学類、3金城学院大院・人間生活・消費者科学、4静岡大・農学部・応用生命、5福島大・食農学類・附属発酵醸造研究所 1Department of Food and Nutritional Environment, College of Human Life and Environment, Kinjo Gakuin University, 2Fukushima University, Faculty of Food and Agricultural Science, 3Consumer Science Major, Graduate School of Human Ecology, Kinjo Gakuin University, 4Applied Life Sciences, Faculty of Agriculture, Shizuoka University, 5Fukushima University, Institue of Fermentation Sciences (IFeS), Faculty of Food and Agricultural Science 2D3a14 2024/03/25 12:09 D3 GC/MSメタボローム解析を用いたショウガの品種差比較 Comparison of Ginger Cultivar Differences Using GC/MS Metabolome Analysis ○石井 寿成1、西殿 悠人2,3、田中 謙2、坂本 雄紀1 ○TOSHINARI ISHII1, YUTO NISHIDONO2,3, KEN TANAKA2, YUKI SAKAMOTO1 1島津製作所、2立命館大薬、3立命館大総研 1Shimadzu Corporation, 2Ritsumeikan Univ., 3Ritsumeikan Research Org. 2E1p13 2024/03/25 16:18 E1 清酒より発見された配糖体の構造解析 Structural analysis of glycosides discovered in sake. ○秋山 唯1、本田 千尋1、吉澤 耕2、山田 明日香2、小林 泉美2、徳岡 昌文2、熊澤 茂則1 ○Yui Akiyama1, Chihiro Honda1, Kou Yoshizawa2, Asuka Yamada2, Izumi Kobayashi2, Masafumi Tokuoka2, Shigenori Kumazawa1 1静県大院薬食、2東農大院応生 1The Univ. of Shizuoka, 2Tokyo Univ. of Agric. 2E2p06 2024/03/25 14:53 E2 部位特異的なゲノムDNAの二重鎖切断が枯草菌の胞子形成に与える影響の解析 Analysis of the effect of site-specific genomic DNA double-strand breaks on sporulation in Bacillus subtilis. 本橋 直大、田中 俊平、○朝井 計 Naohiro MOTOHASHI, Syunpei TANAKA, ○Kei ASAI 東京農大院バイオ Tokyo Univ. of Agriculture 2E5p04 2024/03/25 14:23 E5 藍藻Synechocystis sp. PCC 6803の細胞外硫酸多糖 シネカンの大量生産系の確立と有用性の探索 Establishment of a mass production system for the sulfated exopolysaccharide, synechan, from the cyanobacterium Synechocystis sp. strain PCC 6803 and exploration of its usefulness 前田 海成1、○大舘 和真2 KAISE MAEDA1, ○Kazuma OHDATE2 1東工大・研究院・化生研、2東農大院・バイオ 1Tokyo Tech, 2Tokyo Univ. Agri 3C2a09 2024/03/26 11:06 C2 薬剤超感受性出芽酵母を基盤としたスクリーニングによる抗植物病原性真菌物質の発見 Discovery of anti-plant pathogenic fungal compound by screening based on multidrug-sensitive budding yeast. ○本間 颯太1,2、君嶋 葵1,2、本庄 雅子1,2、小島 裕貴1,2、常盤 俊之1,2、西冨 あつか1、加藤 聡1、近藤 直純1、藤 晋一3、知念 拓実4、荒木 康子5、高橋 理5、臼井 健郎6、伊藤 考太郎5、浅見 行弘1,2 ○Sota HONMA1,2, Aoi Kimishima1,2, Masako Honsho1,2, Hiroki Kojima1,2, Toshiyuki Tokiwa1,2, Atsuka Nishitomi1, Satoshi Kato1, Naozumi Kondo1, Shin-ichi Fuji3, Takumi Chinen4, Yasuko Araki5, Osamu Takahashi5, Takeo Usui6, Kotaro Ito5, Yukihiro Asami1,2 1北里大院感染制御、2北里大大村研、3秋田県大生資、4東大院薬、5キッコーマン(株)、6筑波大生命環境 1Kitasato Univ., 2Ōmura Satoshi Memorial Inst., 3Akita Pref Univ., 4The Univ. of Tokyo, 5Kikkoman Corp., 6Tsukuba Univ. 3C3p12 2024/03/26 16:07 C3 モエジマシダと嫌気性細菌を用いた革新的水田土壌浄化システムの開発 A novel remediation system for arsenic-contaminated paddy soils by using anaerobic microorganisms with an arsenic hyper-accumulating fern, Pteris vittata ○石丸 明日翔1、山村 茂樹2、中嶋 信美2、青木 仁孝2、宮内 啓介3、黄田 毅4、天知 誠吾1 ○Asuka ISHIMARU1, Shigeki YAMAMURA2, Nobuyoshi NAKAJIMA2, Masataka AOKI2, Keisuke MIYAUCHI3, Takeshi KOHDA4, Seigo AMACHI1 1千葉大院園芸、2国環研、3東北学院大工、4東北大院環境 1Grad. Sch. of Hort., Univ. Chiba, 2Nati. Inst. for Environ. Stud., 3Fac. of Eng., Univ. Tohoku-gakuin, 4Grad. Sch. of Environ., Univ. Tohoku 3C7a04 2024/03/26 10:03 C7 メタン酸化細菌の走化性 Chemotaxis toward methane by rice-field dwelling bacteria ○箕田 和奏、久岡 日向子、中島(神戸) 敏明、八幡 穣 ○Wakana MINODA, Hinako HISAOKA, Toshiaki NAKAJIMA-KAMBE, Yutaka YAWATA 筑波大生物資源 The Univ. of Tsukuba / 3 1 - 15 / 33 <<< 1 2 3 >>> / 3 1 - 15 / 33 <<< 1 2 3 >>>