日本農芸化学会 2024年度大会プログラム検索

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キーワード:amino acid の検索結果

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2B2a03
2024/03/25 09:52
B2
アミノ酸の疎水性と水和パラメータhおよび関連パラメータの関係
Relationship between hydrophobicity and hydration parameters of amino acids in water
○佐藤 之紀1,2、佐藤 礼奈2
○Yukinori Sato1,2, Rena Sato2
1岩手大院連合農学、2弘前大農生科
1The United Graduate School of Iwate Univ., 2Hirosaki Univ.
2B2a11
2024/03/25 11:36
B2
UHPLC を用いた酒類中37 成分の D/L-アミノ酸自動分析法の改良
Improvement of an automated method for determination of 37 D/L-amino acids in liquor samples using UHPLC
○岩田 奈津紀、寺田 英敏、小林 まなみ
○Natsuki IWATA, Hidetoshi TERADA, Manami KOBAYASHI
株式会社島津製作所
Shimadzu Corporation
2B3p01 プログラム集・要旨集の内容から変更が入っています
2024/03/25 13:50
B3
Autophagy Induction by D-amino acids: A Dive into mTOR-independent Signaling Pathways
Kun XIE1,2, Jinyun WANG1, Miyu Kamimura1, Saki shiota1, ○Taichi Hara1
1Laboratory of Food and Life Science, Faculty of Human Sciences, Waseda University, Tokorozawa 359-1192, Japan, 2College of Animal Science and Technology, Hunan Agricultural University, Changsha 410128, Hunan, China
2B3p14
2024/03/25 16:29
B3
5-アミノレブリン酸代謝産物による動物細胞増殖抑制機構の解析
Mechanistic analysis on the inhibition of mammalian cell proliferation by metabolite(s) of 5-aminolevulinic acid
○渡邉 晴也1、森谷 薫穂2、千葉櫻 拓1,2
○Seiya WATANABE1, Kagaho MORIYA2, Taku CHIBAZAKURA1,2
1東農大院生命、2東農大生命
1Dept. of Biosci., Grad. Sch. of Life Sci., Tokyo Univ. of Agric, 2Dept. of Biosci., Sch. of Life Sci., Tokyo Univ. of Agric.
2B4p11
2024/03/25 15:56
B4
超好熱菌Thermococcus kodakarensisの硫黄非含有合成培地における生育条件の探索
Identification of conditions required for the growth of Thermococcus kodakarensis in a sulfur-free synthetic medium
○松村 聡一郎、折田 和泉、福居 俊昭
○Soichiro MATSUMURA, Izumi ORITA, Toshiaki FUKUI
東工大・生命理工
Tokyo Tech
2D3p10
2024/03/25 15:37
D3
シロイヌナズナFYVE1/FREE1はグルタミンに応答したTORC1の活性化に関与する
FYVE1/FREE1 is involved in glutamine-responsive TORC1 activation in Arabidopsis thaliana.
○谷川 美頼1,2、磯野 江利香2、前田 達哉1
○Mirai TANIGAWA1,2, Erika ISONO2, Tatsuya MAEDA1
1浜松医大、2コンスタンツ大学
1Hamamatsu Univ. Sch. of Med., 2Univ. of Konstanz
2D5p12
2024/03/25 16:07
D5
Burkholderia contaminans LK2dm 由来の D-マンノースイソメラーゼの特性評価とo -アミノジフェニル酢酸法を用いたイソメラーゼアッセイ
Characterization of D-mannose isomerase derived from Burkholderia contaminans LK2dm and isomerase assay using o-amino diphenyl-acetic acid method
○篠田 小雪1、森本 兼司1,2
○KOYUKI SHINODA1, KENJI MORIMOTO1,2
1香川大院農、2香川大国際希少糖研究教育機構
1Faculty of Agriculture, Kagawa University, 2International institute of Rare Sugar Research and Education, Kagawa University
2E1a08
2024/03/25 10:55
E1
酵母の分岐鎖アミノ酸アミノトランスアミナーゼ変異体によるフーゼルアルコール生産性の向上
Improvement of fusel alcohol production by engineering of the yeast branched-chain amino acid aminotransaminase
KOONTHONGKAEW Jirasin、豊川 洋一、○高木 博史
Jirasin KOONTHONGKAEW, Yoichi TOYOKAWA, ○Hiroshi TAKAGI
奈良先端大バイオ
Nara Inst. Sci. Tech.
2E5a04
2024/03/25 10:03
E5
植物性素材中でD-アミノ酸を生産するLactiplantibacillus plantarumの遺伝学的な特徴に関する解析
Genetic characteristics of Lactiplantibacillus plantarum producing D-amino acids in plant-based material.
○加田 茂樹、大淵 俊、宮本 真理
○Shigeki KADA, Shun OBUCHI, Mari MIYAMOTO
雪印メグミルク(株)ミルクサイエンス研究所
Milk Science Research Institute, Megmilk Snow Brand Co.,Ltd.
2E5a05
2024/03/25 10:14
E5
ヒト腸内細菌 Phocaeicola dorei JCM 13471T由来2ドメイン型アラニンラセマーゼの組換えタンパク質発現と酵素学的性質の解析
Two-domain alanine racemase from human gut bacterium, Phocaeicola dorei JCM 13471T; expression of the recombinant protein and characterization of enzymological properties
○牟田口 祐太1、塚原 拓也2、加田 茂樹2
○Yuta MUTAGUCHI1, Takuya TSUKAHARA2, Shigeki KADA2
1秋田県大生資、2雪印メグミルク(株)ミルクサイエンス研究所
1Akita Pre. Univ., 2Milk Science Research Institute, Megmilk Snow Brand Co., Ltd.
3C4a06
2024/03/26 10:33
C4
アミロイドβの3 量体モデルに用いる3回対称型トリスアミノ酸リンカーの合成研究
Synthetic study on the C3-symmetric tris-amino acid linker for the trimer models of amyloid β peptides
○内野 歩美、塚野 千尋、入江 一浩
○Ayumi UCHINO, Chihiro TSUKANO, Kazuhiro IRIE
京大院農
Kyoto Univ.
3C7a01
2024/03/26 09:30
C7
Isolation and identification of high D-amino acid-producing lactic acid bacteria
○levi PHAM, Shouji TAKAHASHI
Nagaoka Univ. of Tech.
3E1p08
2024/03/26 15:15
E1
Microbial Conversion of Unpolished Thai-Coloured Rice by Aspergillus Solid-State Cultivation: Effect on Amino Acid Composition
○Jirayu Jitpakdee1, Kazunari Ito2, Yuka Tanino2, Hayato Takeuchi2, Hideyuki Yamashita3, Takuro Nakagawa3, Teruhiko Nitoda1, Hiroshi Kanzaki1
1Grad. Sch. Environ. Life Sci., Okayama Univ., 2Industrial Technology Center of Okayama Prefecture, 3Higuchi Matsunosuke Shoten
3E3p02
2024/03/26 14:01
E3
イソキサゾリン構造を有するアシビシンの生合成解析
Biosynthesis of Isoxazoline Containing Natural Product
○布田 大志1、小笠原 泰志2、大利 徹2
○Taishi FUDA1, Yasushi OGASAWARA2, Tohru DAIRI2
1北大院総化、2北大院工
1Grad. Sch. Chem. Sci. Eng., Hokkaido Univ., 2Grad. Sch. Eng., Hokkaido Univ.
3E6p07
2024/03/26 15:04
E6
重水素耐性大腸菌変異株の分離と変異の解析
Isolation and characterization of deuterium-resistant Escherichia coli mutants
○正木 春彦1、松谷 峰之介2、石井 大輔1、矢嶋 俊介3
○Haruhiko Masaki1, Minenosuke Matutani2, Daisuke Ishii1, Shunsuke Yajima3
1東農大生命、2東農大ゲノム解析セ、3東農大生命,東農大ゲノム解析セ
1Tokyo Univ. of Agric., 2NODAI Genome Res. Center,, 3Tokyo Univ. of Agric., NODAI Genome Res. Center,
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