分類 : トピックス賞
年度 : 2018 - 2018 の検索
33件が一致しました
そのうち1件 ~ 20件を表示しています

No 講演日時 会場名 講演番号 演題 発表者氏名 所属
1 2018/03/16 10:16 A20 2A20a07 新規糖鎖微粒子を用いたウマインフルエンザウイルスの高感度検出
Sensitive detection of equine influenza virus using novel glyco-particulates
○尾形 慎1、山中 隆史2、相田 玲奈1、谷地 赳拓1、山内 紀子1、大坪 忠宗3、池田 潔3、加藤 竜也4、朴 龍洙4、左 一八5
○Makoto OGATA1, Takashi YAMANAKA2, Rena AITA1, Takehiro YACHI1, Noriko YAMAUCHI1, Tadamune OTSUBO3, Kiyoshi IKEDA3, Tatsuya KATO4, Enoch Y. PARK4, Kazuya I.P.J. HIDARI5
1福島高専・化学バイオ、2JRA総研、3広島国際大・薬、4静岡大・グリーン科技研、5会津大・短
1NIT Fukushima College, 2JRA, 3HIU, 4Shizuoka Univ., 5Aizu Univ.
2 2018/03/16 10:16 A28 2A28a07 常温固体型エチレン様活性物質による農業被害低減効果の追究
Damage control of crop production using solid ethylene mimic compounds
○水野 翼1、財前 穂波1、鈴木 優志1、北畑 信隆2、浅見 忠男1
○Tsubasa Mizuno1, Honami Zaizen1, Masashi Suzuki1, Nobutaka Kitahata2, Tadao Asami1
1東大院・農生科、2東理大・理
1Univ. Tokyo, 2Tokyo Univ. Science
3 2018/03/16 10:16 B05 2B05a07 吉草酸-GPR109a経路はエイコサノイドの産生を介してマスト細胞依存性アレルギー炎症を抑制する
Valerate-Gpr109a axis suppresses mast cell-mediated allergic responses by upregulating eicosanoid production.
○藤垣 泉1、笠倉 和巳1、久保 允人2、八代 拓也1、西山 千春1
○Izumi FUJIGAKI1, Kazumi KASAKURA1, Masato KUBO2, Takuya YASHIRO1, Chiharu NISHIYAMA1
1東理大基工、2東理大生命研
1Dept. of Biol. Sci. Technol., Tokyo Univ. of Sci., 2Research Institute for Biomedical Science, Tokyo Univ. of Sci.
4 2018/03/16 10:49 A01 2A01a10 微生物腐食対策のための金属腐食性Prolixibacter属細菌検出系の構築
Evaluation of PCR primers of 16S rRNA gene for the detection of iron-corroding Prolixibacter.
○飯野 隆夫1、伊藤 公夫2、大熊 盛也1
○Takao Iino1, Ito Kimio2, Ohkuma Moriya1
1理研BRC-JCM、2新日鐵住金
1RIKEN BRC-JCM, 2Nippon Steel and Sumitomo Metal Corp.
5 2018/03/16 10:49 A02 2A02a10 ニキビ患者群に多いアクネ菌株に対して選択的抗菌活性を示す脂肪酸のスクリーニング
Screening of fatty acids showing selective antibacterial activity against acne-associated Propionibacterium acnes.
宇山 彩香2、杉野 哲造2、田中 重光1、○永尾 寿浩1
Ayaka Uyama2, Teizo Sugino2, Shigemitsu Tanaka1, ○Toshihiro Nagao1
1大阪技術研、2桃谷順天館
1Osaka Research Institute of Industrial Science and Technology, 2Momotani juntenkan Ltd.
6 2018/03/16 10:49 A25 2A25a10 天然ゴム生合成機構におけるゴム粒子の重要性
Rubber particle is a key factor for cis-prenyltransferases to exhibit natural rubber biosynthetic activity
石井 智樹1、末永 美樹1、山下 哲2、山家 史大1、和氣 駿之1、小島 幸治1、山口 晴彦3、井之上 ゆき乃3、伏原 和久3、中山 亨1、○高橋 征司1
Tomoki Ishii1, Miki Suenaga1, Satoshi Yamashita2, Fumihiro Yanbe1, Toshiyuki Waki1, Kouji Kojima1, Haruhiko Yamaguchi3, Yukino Inoue3, Kazuhisa Fushihara3, Toru Nakayama1, ○Seiji Takahashi1
1東北大院工、2金沢大理工、3住友ゴム工業
1Grad. Sch. Eng, Tohoku Univ., 2Col. Sci. & Eng., Kanazawa Univ., 3Sumitomo Rubber Industories LTD.
7 2018/03/16 11:10 A07 2A07a11 人工DNA切断酵素TALENと一本鎖DNAを用いたRhizopus属糸状菌における高効率相同組換え技術の確立
Efficient genome editing in the fungus Rhizopus by programmable nucleases, TALEN, and ssDNA
○壺井 雄一1、金田 実郎1、高橋 史員1、五十嵐 一暁1、瀧村 靖1、佐久間 哲史2、山本 卓2
○Yuichi TSUBOI1, Jitsuro KANEDA1, Fumikazu TAKAHASHI1, Kazuaki IGARASHI1, Yasushi TAKIMURA1, Tetsushi SAKUMA2, Takashi YAMAMOTO2
1花王・生科研、2広島大院・理
1Biol. Sci. Res., Kao Corp., 2Grad. Sch. of Sci., Hiroshima Univ.
8 2018/03/16 11:32 A09 2A09a13 ”超”高親和性型ペプチド輸送体発現酵母における香り成分生産性増強効果の解析
A contribution of peptide transporter for flavor-compounds productivity on yeast
○中山 綾花1、Vu Thi Tuyet Lan1、河合 駿2、蟹江 慧2、加藤 竜司2、河原崎 泰昌1、伊藤 圭祐1
○Ryoka NAKAYAMA1, Lan VU THI TUYET1, Shun KAWAI2, Kei KANIE2, Ryuji KATO2, Yasuaki KAWARASAKI1, Keisuke ITO1
1静県大・食栄、2名大院・創薬科学
1Univ. Shizuoka, 2Nagoya Univ.
9 2018/03/16 11:54 A15 2A15a15 青ジソに含まれるアミロイドβ42の凝集阻害物質の作用機構とマウスにおける生体内代謝
Mode of action of an inhibitory compound against amyloid β42 aggregation in green perilla and its in vivo metabolism
○坂口 嘉紀1、村上 一馬1、花木 瑞穂1、泉尾 直孝2、小澤 裕介2、粟野 達也3、高部 圭司3、川瀬 泰司4、廣瀬 賢治4、三羽 伸明5、久米 利明5、清水 孝彦2、入江 一浩1
○Yoshiki SAKAGUCHI1, Kazuma MURAKAMI1, Mizuho HANAKI1, Naotaka IZUO2, Yusuke OZAWA2, Tatsuya AWANO3, Keiji TAKABE3, Taiji KAWASE4, Kenji HIROSE4, Nobuaki SAMPA5, Toshiaki KUME5, Takahiko SHIMIZU2, Kazuhiro IRIE1
1京大院農食品、2千葉大院医、3京大院農森林、4ウォーターズ、5京大院薬
1Food Sci.Agri.Kyoto Univ., 2Chiba Univ., 3Forest Agri.Kyoto Univ., 4Waters, 5Pharma.Sci..Kyoto Univ.
10 2018/03/16 14:11 A07 2A07p02 形質転換麹菌でのエルゴチオネインとセレノネインの生産
Production of ergothioneine and selenoneine in transformed koji molds
○原 精一、市川 惠一、篠原 靖智、五味 恵子
○Seiichi HARA, Keiichi ICHIKAWA, Yasutomo SHINOHARA, Keiko GOMI
キッコーマン
Kikkoman Corp.
11 2018/03/16 14:22 A25 2A25p03 ヘモグロビンの新規フラボノイド変換活性の発見
Discovery of a novel flavonoid-converting activity of hemoglobin
○永久保 利紀、熊野 匠人、橋本 義輝、小林 達彦
○Toshiki NAGAKUBO, Takuto KUMANO, Yoshiteru HASHIMOTO, Michihiko KOBAYASHI
筑波大院 生命環境
Grad. School of Life and Environ. Sci., Univ. of Tsukuba
12 2018/03/16 14:22 B09 2B09p03 DASTM (Drinking Aroma Simulator) とリアルタイム質量分析計を用いたレモン飲料のフレーバーリリース分析
Flavor release of lemon beverages with DASTM (Drinking Aroma Simulator) and PTR-TOF
○安永 元樹、葛西 賢造、服部 祥治、高垣 仁志
○Motoki YASUNAGA, Kenzo KASAI, Shoji HATTORI, Hitoshi TAKAGAKI
曽田香料株式会社
SODA AROMATIC Co.,Ltd.
13 2018/03/16 15:05 A23 2A23p06 胆汁酸受容体TGR5は骨格筋を肥大化し筋力の増大を誘導する
Bile acid receptor TGR5 induces muscle hypertrophy and increases muscle strength
○佐々木 崇、久保山 文音、村田 翔太朗、清水 誠、井上 順、佐藤 隆一郎
○Takashi SASAKI, Ayane KUBOYAMA, Shotaro MURATA, Makoto SHIMIZU, Jun INOUE, Ryuichiro SATO
東大院・農生科・応生化
Dept. of Appl. Biol. Chem., Grad. Sch. of Agr. and Life Sci., Univ. of Tokyo
14 2018/03/16 16:32 A12 2A12p13 ラン藻Synechococcus elongatus PCC 7942を利用したMilking方式によるバイオ燃料生産の生産性向上
Improvement of free fatty acid prodution via milking using cyanobacterium Synechococcus elongatus PCC 7942
○加藤 明宏1,4、高谷 信之1,4、池田 和貴2,4、愛知 真木子3,4、前田 真一1,4、小俣 達男1,4
○Akihiro KATO1,4, Nobuyuki TAKATANI1,4, Kazutaka IKEDA2,4, Makiko AICHI3,4, Shin-ichi MAEDA1,4, Tatsuo OMATA1,4
1名大・院・生命農、2理研・IMS、3中部大・応用生物、4JST MIRAI
1Grad. Sch. Bioagr. Sci., Nagoya Univ., 2Lab, for Metabolomics, RIKEN center for Integr, Med. Sci., 3Col. of Biosci. and Biotech., Chubu Univ., 4JST MIRAI
15 2018/03/16 16:32 A22 2A22p13 培養始原生殖細胞株の樹立とCRISPR/Cas9によるeGFPノックインニワトリの作製
Establishment of eGFP knock-in chicken by applying CRISPR/Cas9 system to cultured primordial germ cell line
○萩原 遥太、奥嵜 雄也、金岡 英徳、飯島 信司、西島 謙一
○Yota HAGIHARA, Yuya OKUZAKI, Hidenori KANEOKA, Shinji IIJIMA, Ken-ichi NISHIJIMA
名古屋大工
Nagiya Univ.
16 2018/03/16 17:15 B10 2B10p16 人工知能は食感を予測できるか? −麺内部の3次元ミクロ構造からの食感の予測−
Can artificial intelligence predict food texture? -Prediction of food texture from three-dimensional micro-structure inside noodle-
○小川 剛伸、谷 史人
○Takenobu OGAWA, Fumito TANI
京大院農
Kyoto Univ.
17 2018/03/16 17:26 A24 2A24p17 海産養殖魚におけるTILLING法を用いた新品種の作出技術
A new breeding approach with TILLING method in aquacultured fish
○黒柳 美和1、成田 篤史2、岸本 謙太3、片山 貴士1、二川 伸彦2、木下 政人3、吉浦 康寿1
○Miwa KUROYANAGI1, Atsushi NARITA2, Kenta KISHIMOTO3, Takashi KATAYAMA1, Nobuhiko NIKAWA2, Masato KINOSHITA3, Yasutoshi YOSHIURA1
1水産機構瀬水研、2マリンテック、3京大院農
1FRA, 2Marinetech Corp., 3Kyoto Univ.
18 2018/03/16 17:59 A17 2A17p20 新規labionen構造の形成に関与するlanthipeptide合成酵素の解析
Analysis of lanthipeptide biosynthetic enzymes responsible for formation of novel labionen structure
○菅井 佳宣1、江畑 一真1、浅水 俊平1、後藤 佑樹2、菅 裕明2、尾仲 宏康1
○Yoshinori SUGAI1, Kazuma Ebata1, Shumpei Asamizu1, Yuki Goto2, Hiroaki Suga2, Hiroyasu Onaka1
1東大院農、2東大院理
1Univ. of Tokyo (Agri. life Sci.), 2Univ. of Tokyo (Sci.)
19 2018/03/17 09:00 A13 3A13a01 新規in vitro運動モデルの確立及びβ-ヒドロキシ-β-メチル酪酸(HMB)の作用メカニズム解析への応用
establishment of a new in vitro exercise model and its application to analyze the mechanism of beta-hydroxy-beta-methylbutylate (HMB) on the contraction-induced protein synthesis
○佐藤 聡子1、高村 裕介1、山名 一綱1、野村 充1、内山 章1、古市 泰郎2、眞鍋 康子2、藤井 宣晴2
○Satoko SATO1, Yusuke TAKAMURA1, Ikko YAMANA1, Mitsuru NOMURA1, Akira UCHIYAMA1, Yasuro FURUICHI2, Yasuko MANABE2, Nobuharu FUJII2
1ライオン株式会社 研究開発本部、2首都大学東京 人間健康科学研究科
1Research and Development Headquarters, Lion Corporation, 2Graduate School of Human Health Sciences, Tokyo Metropolitan University
20 2018/03/17 09:00 A20 3A20a01 バクテリア由来L-フコキナーゼ/GDP-L-フコースピロホスホリラーゼを用いたGDP-L-ガラクトースの高生産
Effective enzymatic synthesis of GDP-L-galactose using bacterial L-fucokinase/GDP-L-fucose pyrophosphorylase
○大橋 博之1、WAHL Claudia2、大橋 貴生1、ELLING Lothar2、藤山 和仁1
○Hiroyuki OHASHI1, Claudia WAHL2, Takao OHASHI1, Lothar ELLING2, Kazuhito FUJIYAMA1
1大阪大学生物工学国際交流センター、2アーヘン工科大学
1ICBiotech, 2RWTH Aachen Univ.
<< 1 2 >>
[検索条件入力画面に戻る]