分類 : トピックス賞
年度 : 2019 - 2019 の検索
29件が一致しました
そのうち1件 ~ 20件を表示しています

No 講演日時 会場名 講演番号 演題 発表者氏名 所属
1 2019/03/26 16:33 C2 3C2p14 次世代プロバイオティクスBacteroides属細菌による動物宿主由来粘液物質の資化と腸内優占性
Assimilation of animal host mucus by next-generation probiotics Bacteroides and its formation of dominant species in the gut
○佐藤 賢宏1、久門 知也1、梶川 幹太2、村田 幸作3、橋本 渉1,2
○Masahiro SATO1, Tomoya KUMON1, Kanta KAJIKAWA2, Kousaku MURATA3, Wataru HASHIMOTO1,2
1京大院農、2京大農、3摂南大理工
1Grad. Sch. Agric., Kyoto Univ., 2Fac. Agric., Kyoto Univ., 3Fac. Sci. Eng., Sestunan Univ.
2 2019/03/26 16:11 D4 3D4p12 ネコブセンチュウの誘引機構の解明とその応用
Studies on the attractant of root knot nematodes
○井田 和輝1、吉田 翔太郎1、西川 博崇1、開出 智美1、伊藤 晋作2、石毛 太一郎3、岩堀 英晶4、近藤 竜彦1、小鹿 一1
○Kazuki IDA1, Shotaro YOSHIDA1, Hirotaka NISHIKAWA1, Tomomi KAIDE1, Shinsaku ITO2, Taichiro ISHIGE3, Hideaki IWAHORI4, Tatsuhiko KONDO1, Makoto OJIKA1
1名大院・生命農、2東農大・応用科・バイオ、3東農大・ゲノムセンター、4龍谷大学・農
1Nagoya Univ., 2Dept. Bio-science., Tokyo Univ. of Agr., 3Genome Research Center, NODAI Research Institute, Tokyo University of Agriculture, Tokyo, Japan, 4Ryukoku Univ.
3 2019/03/26 16:00 E2 3E2p11 タマネギ由来催涙因子合成酵素の触媒機構
Catalytic Mechanism of Onion Lachrymatory Factor Synthase
○佐藤 優太1、荒川 孝俊1,2、高辺 潤平1、青柳 守紘3、加藤 雅博3、鴨井 享宏3、正村 典也3、柘植 信昭3、今井 真介3、伏信 進矢1,2
○Yuta SATO1, Takatoshi ARAKAWA1,2, Jumpei TAKABE1, Morihiro AOYAGI3, Masahiro KATO3, Takahiro KAMOI3, Noriya MASAMURA3, Nobuaki TSUGE3, Shinsuke IMAI3, Shinya FUSHINOBU1,2
1東大院・農生科・応生工、2東大微生物連携機構、3ハウス食品・中央研究所
1Dept. of Biotechnol., The Univ. of Tokyo, 2CRIIM, UTokyo, 3Central R&D. Inst., House Foods Group Inc.
4 2019/03/26 15:28 E7 3E7p09 コーヒー原種Coffea stenophyllaC. millotiiC. pseudozanguebariaeからのカフェイン生合成系酵素遺伝子の単離と機能解析
Isolation and characterization of caffeine synthase genes from wild coffee.
○國久 葉月1、高木 駿1、倉田 陸朗1、Valerie Poncet2、Alexandre de Kochko2、水野 幸一1
○Hazuki KUNIHISA1, Hayao TAKAGI1, Rikuro KURATA1, Valerie Poncet2, Alexandre de Kochko2, Kouichi MIZUNO1
1秋田県大生物資源、2IRD-Montpellier DIADE
1Akita Prefectural Univ. Faculty of Bioresource Sciences, 2IRD-Montpellier DIADE
5 2019/03/26 15:17 E5 3E5p08 細菌の金属輸送に関わるEfeUOB系構成アルギン酸結合タンパク質のレアメタル結合性
Rare metal binding by alginate-binding protein, a component of bacterial EfeUOB metal importer system
○奥村 憲史1、三上 文三1、村田 幸作2、橋本 渉1
○Kenji OKUMURA1, Bunzo MIKAMI1, Kousaku MURATA2, Wataru HASHIMOTO1
1京大院農、2摂南大理工
1Grad. Sch. Agric., Kyoto Univ., 2Fac. Sci. Eng., Setsunan Univ.
6 2019/03/26 14:55 B5 3B5p06 米ぬか摂取による大腸炎抑制効果は腸内細菌叢由来トリプトファン代謝物質がもたらす
Gut microbiota-derived tryptophan metabolites from rice bran dietary intervention ameliorate colonic inflammation
○田中 一己1,2,3、アウ ワンピン1,2、鈴木 健大4、尾花 望5、楊 佳約1,2、木村 彰宏6、冨田 勝1,2、福田 真嗣1,2,3,5,7,8
○Kazuki TANAKA1,2,3, Wanping Aw1,2, Kenta Suzuki4, Nozomu Obana5, Jiayue Yang1,2, Kimura Akihiro6, Msasaru Tomita1,2, Shinji Fukuda1,2,3,5,7,8
1慶大・先端生命研、2慶大・院・政策・メディア、3神奈川産技総研、4理研BRC、5筑波大・医・TMRC、6国立国際医療研究センター、7JST・さきがけ、8メタジェン
1Inst. Adv. Biosci., Keio Univ., 2Syst. Biol. Prog. Grad. Sch. Media & Governance, Keio Univ., 3KISTEC-KAST, 4Riken BRC, 5TMRC, Fac. Med., Univ. Tsukuba, 6NCGM, 7JST PRESTO, 8Metabologenomics, Inc.
7 2019/03/26 14:12 D8 3D8p03 疎水性プラスチックを強く吸着するCladosporium sp. TPet-1株の分離とその諸性質
Isolation and characterization of Cladosporium sp. TPet-1 enabling to capture polyethylene powder
○小池 優、橋床 泰之
○Yu KOIKE, Yasuyuki HASHIDOKO
北海道大学院農
Hokkaido Univ. of Agric.
8 2019/03/26 11:54 D1 3D1a15 糖結合性天然色素の二量体を用いた真菌の染色
Fungal staining by dimers of a sugar-binding natural pigment
○田浦 寛太1、小鹿 一1、五十嵐 康弘2、伊藤 幸成3、中川 優1,3
○Kanta TAURA1, Makoto OJIKA1, Yasuhiro IGARASHI2, Yukinari ITO3, YU NAKAGAWA1,3
1名古屋大、2富山県大、3理研
1Nagoya Univ., 2Toyama Univ., 3RIKEN
9 2019/03/26 11:54 D7 3D7a15 Cyclic GMP-AMP量産化技術の確立
Practical enzymatic production of cyclic GMP-AMP
○吉田 晃、石毛 和也
○Ko Yoshida, Kazuya Ishige
ヤマサ醤油・医薬化成品
Yamasa Corp. Biochemicals div.
10 2019/03/26 11:32 B4 3B4a13 脳幹で甘味を伝達する神経の特定
Genetic identification of sweet taste neurons in the mouse brainstem
○中島 健一朗1、傅 欧2、岩井 優2、近藤 邦生1、箕越 靖彦1、三坂 巧2
○Kenichiro NAKAJIMA1, Ou FU2, Yuu IWAI2, Kunio KONDOH1, Yasuhiko MINOKOSHI1, Takumi MISAKA2
1生理学研究所、2東大院農生科・応生化
1NIPS, 2The Univ. of Tokyo
11 2019/03/26 11:32 D2 3D2a13 植物ホルモンAbscisic Acidの生合成における新規環化酵素の機能解析-1-
Functional analysis of sesquiterpene synthase in the biosynthesis of ABA -1-
○瀧野 純矢、小崎 拓登、佐藤 芳郎、劉 成偉、尾崎 太郎、南 篤志、及川 英秋
○Junya TAKINO, Takuto KOZAKI, Yoshiro SATO, Chengwei LIU, Taro OZAKI, Atsushi MINAMI, Hideaki OIKAWA
北大院理
Fac. Sci., Hokkaido Univ.
12 2019/03/26 11:21 B1 3B1a12 食後血糖値の予測を目的とした食品の試験管内糖化速度測定法(GR法)の開発
Development of an in vitro method to measure the glucose releasing rates of foods and meals (GR method) aimed to predict postprandial glycemic response
○陶山 達矢1、橋本 和彦1、村上 隆之1、西川 佳子2、阿部 準2、中西 由季子3、佐々木 一4、木村 修一5
○TATSUYA SUYAMA1, KAZUHIKO HASHIMOTO1, TAKAYUKI MURAKAMI1, KEIKO NISHIKAWA2, JUN ABE2, YUKIKO NAKANISHI3, HAJIME SASAKI4, SHUICHI KIMURA5
1山崎製パン(株)中央研究所、2一般財団法人日本食品分析センター栄養科学部生化学分析課、3人間総合科学大学人間科学部、4神奈川工科大学栄養生命科学科、5NPO法人国際生命科学研究機構(ILSI Japan)
1Yamazaki Baking Co.,ltd., 2Japan Food Research Laboratories, 3University of human arts and sciences, 4Kanagawa institute of technology, 5International life sciences institute Japan
13 2019/03/26 11:21 C3 3C3a12 空間的・代謝的な相互作用を介した細菌と真菌の新たな相利共生戦略
Bacterial-fungal mutualistic growth strategy via spatial and metabolic interactions
○久知良 桃花1、Gayan Abeysinghe1、桝尾 俊介2,3、萩原 大祐2,3、高谷 直樹2,3、野村 暢彦2,3、尾花 望3,4、竹下 典男2,3
○Momoka KUCHIRA1, Gayan ABEYSINGHE1, Shunsuke MASUO2,3, Daisuke HAGIWARA2,3, Naoki TAKAYA2,3, Nobuhiko NOMURA2,3, Nozomu OBANA3,4, Norio TAKESHITA2,3
1筑波大学大学院・生命環境科学研究科、2筑波大学・生命環境系、3筑波大学・微生物サステイナビリティ研究センター、4筑波大学・医学医療系・トランスボーダー医学研究センター
1Grad. Sch. of Life Environ. Sci., Univ. Tsukuba, 2Fac. Life Environ. Sci., Univ. Tsukuba, 3MiCS, Univ. Tsukuba, 4Transborder Medical Research Center, Fac. of Medicine, Univ. Tsukuba
14 2019/03/26 11:10 B4 3B4a11 ラットの幼若期における咀嚼刺激が海馬の遺伝子発現と記憶能力に与える影響
Effects of mastication on hippocampal gene expression and memory in juvenile rat
○宮口 一勢1、永井 俊匡2、斉藤 芳和1、安岡 顕人1,3、阿部 啓子1,3、朝倉 富子1
○Hitonari MIYAGUCHI1, Toshitada NAGAI2, Yoshikazu SAITO1, Akihito YASUOKA1,3, Keiko ABE1,3, Tomiko ASAKURA1
1東大院農生科、2高崎健大・栄養、3神奈川県立産業技術総合研究所
1Univ. of Tokyo, 2Takasaki Univ. of Health and Welfare, 3Kanagawa Institute of Industrial Science and Tecnology
15 2019/03/26 11:10 E2 3E2a11 環状イミン構造を有するβ−カルボリンアルカロイド分解酵素の発見
Discovery of the β-carboline alkaloid-degrading enzyme
永久保 利紀1、○熊野 匠人1、太田 雄大2、橋本 義輝1、小林 達彦1
Toshiki Nagakubo1, ○Takuto Kumano1, Takehiro Ota2, Yoshiteru Hashimoto1, Michihiko Kobayashi1
1筑波大院・生命環境、2山陽小野田市立山口東京理科大学・工学部
1Grad. School of Life and Environ. Sci., Univ. of Tsukuba, 2Sanyo-Onoda City University
16 2019/03/26 10:38 E3 3E3a09 神経性疼痛物質オピオイドの腸管免疫における炎症抑制作用
Anti-Immunoinflammatory effects of opioids in the gut immunity
○長田 和樹1、三浦 亮介1、長瀬 博2、八代 拓也1、西山 千春1
○Kazuki Nagata1, Ryosuke Miura1, Hiroshi Nagase2, Takuya Yashiro1, Chiharu Nishiyama1
1東理大基礎工、2筑波大IIIS
1Dept. of Biol Sci and Tech, Tokyo Univ. of Sci, 2IIIS, Univ. of Tsukuba
17 2019/03/26 10:05 C1 3C1a06 Phytophthora infestans 遊走子放出阻害物質の同定及びその作用解析
Identification and characterization of macrotetrolides as a zoospore release inhibitor in Phytophthora infestans
○今村 翼、甲斐 建次、谷 修治、炭谷 順一、川口 剛司
○Tsubasa IMAMURA, Kenji KAI, Shuji TANI, Jun-ichi SUMITANI, Takashi KAWAGUCHI
阪府大院・生環科
Grad. Sch. Life and Env. Sci., Osaka Pref. Univ.
18 2019/03/24 16:33 B4 1B4p14 糖質制限食の長期摂取が腸内細菌叢や寿命に与える影響
Influence of the long-term intake of carbohydrate-restricted diet on gut microbiota and lifespan
○山本 和史、巫 啓明、都築 毅
○Kazushi Yamamoto, Qiming Wu, Tsuyoshi Tsuduki
東北大院・農
Grad. Sch. of Agri. Sci., Tohoku Univ
19 2019/03/24 16:11 B1 1B1p12 “スクロース過剰毒性”は消化管を介して脂肪肝と高中性脂質血症を誘導する
Excess sucrose targets a digestive tract to induce fatty liver and hyperlipidemia in rats
○小田 裕昭1、孫 淑敏1、梅木 美樹2、西村 直道3、望月 聡4
○Hiroaki ODA1, Shumin Sun1, Miki UMIKI2, Naomichi NISHIMURA3, Satoshi MOCHIZUKI4
1名大院生命農、2別府大食栄、3静岡大農、4大分大教育
1Nagoya Univ., 2Beppu Univ., 3Shizuoka Univ., 4Oita Univ.
20 2019/03/24 15:06 B3 1B3p07 グア豆由来水溶性食物繊維は便秘自閉症スペクトラム障害(ASD)児の腸内環境を改善し、ASD併存症状を緩和する
Dietary supplementation with partially hydrolyzed guar gum helps improve constipation and gut dysbiosis symptoms and behavioral irritability in children with autism spectrum disorder.
○井上 亮1、阪上 由子2、河田 祐樹1、玉置 竜士1、安川 然太3、小関 誠3、澤井 ちひろ2、上羽 智子4、野々村 和男4、塚原 隆充5、内藤 裕二6
○Ryo INOUE1, Yuko SAKAUE2, Yuki KAWADA1, Ryuji TAMAKI1, Zenta YASUKAWA3, Makoto OZEKI3, Chihiro SAWAI2, Satoko UEBA4, Kazuo NONOMURA4, Takamitsu TSUKAHARA5, Yuji NAITO6
1京都府立大学、2滋賀医科大学、3太陽化学、4守山市民病院、5栄養病理学研究所、6京都府立医科大学
1Kyoto Prefectural University, 2Shiga University of Medical Science, 3Taiyo Kagaku, 4Moriyama Municipal Hospital, 5Kyoto Institute of Nutrition & Pathology, 6Kyoto Prefectural University of Medicine
<< 1 2 >>
[検索条件入力画面に戻る]