日本農芸化学会 2023年度大会プログラム検索

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キーワード:genome の検索結果

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1A03-11
2023/03/14 10:00
ミーティングルーム A
イネ・オオムギ二毛作における根圏微生物群集構造の時系列変遷
Longitudinal rhizosphere microbiome analysis of rice-barley double cropping
○谷 明生1、最相 大輔1、山地 直樹1、山下 純1、小橋 理絵子1、山本 敏央1、門田 有希2、中川 智行3、持田 恵一4,5
○Akio TANI1, Daisuke SAISHO1, Naoki YAMAJI1, Jun YAMASHITA1, Rieko KOBASHI1, Toshio YAMAMOTO1, Yuki MONDEN2, Tomoyuki NAKAGAWA3, Keiichi MOCHIDA4,5
1岡山大植物研、2岡山大環境生命、3岐阜大応生科、4長崎大情報データ科学、5理研CSRS
1IPSR Okayama Univ., 2Grad. Sch. Environ. Life Sci. Okayama Univ., 3Faculty of Appl. Biol. Sci., Gifu Univ., 4Sch Info. Data Sci., Nagasaki Univ., 5RIKEN CSRS
1B02-06
2023/03/14 09:30
ミーティングルーム B
共ゲノム編集による清酒醸造に有用な黄麴菌株の育種
Breeding of useful A. oryzae strains for sake brewing by Co-genome editing
○木ノ上 隆太1,2、織田 健2、島本 和美2、林 梨咲2、赤松 史一2、藤田 晃子2、赤尾 健1,2
○Ryuta KINOUE1,2, Ken ODA2, Kazumi SHIMAMOTO2, Risa HAYASHI2, Fumikazu AKAMATSU2, Akiko FUJITA2, Takeshi AKAO1,2
1広大院統合生命、2酒類総合研究所
1Hiroshima Univ., 2NRIB
1B02-08
2023/03/14 09:30
ミーティングルーム B
麹菌Aspergillus oryzae株が特徴的に有する染色体領域の醸造における機能解析
Research on functions of a chromosomal region mainly found in Aspergillus oryzae strains in brewing characteristics
○西口 佳那1、浜中 祐弥1、山口 勝司2、片山 琢也1,3、重信 秀治2、丸山 潤一1,3
○Kana NISHIGUCHI1, Yuya HAMANAKA1, Katsushi YAMAGUCHI2, Takuya KATAYAMA1,3, Shuji SHIGENOBU2, Jun-ichi MARUYAMA1,3
1東大院・農生科・応生工、2基生研、3東大 微生物連携機構
1Dept. of Biotechnol., The Univ. of Tokyo, 2NIBB, 3CRIIM, The Univ. of Tokyo
1B09-09
2023/03/14 14:30
ミーティングルーム B
Aurantiochytrium属による酢酸からの脂質生産に向けたSnf1様protein kinaseの機能解析
The functional analysis of Snf1-like protein in Aurantiochytrium sp. for the lipid production from acetic acid
○朱 禾千、新本 佳子、渡邊 研志、秋 庸裕
○Kasenn Syu, Kako Niimoto, Kenshi Watanabe, Tsunehiro Aki
広大院統合生命
Hiroshima Univ.
2B09-06
2023/03/15 14:30
ミーティングルーム B
麹菌を用いた異種天然物生産におけるゲノム編集による染色体大規模欠損の効果
Effects of large-scale chromosomal deletion by genome editing on heterologous natural product production using Aspergillus oryzae
○齋藤 直也1、片山 琢也1,2、南 篤志3、及川 英秋4、丸山 潤一1,2
○Naoya SAITO1, Takuya KATAYAMA1,2, Atsushi MINAMI3, Hideaki OIKAWA4, Jun-ichi MARUYAMA1,2
1東大院・農生科・応生工、2東大・微生物連携機構、3北大院・理、4中国・五邑大
1Dept. of Biotechnol., The Univ. of Tokyo, 2CRIIM, The Univ. of Tokyo, 3Grad. Sch. Sci., Hokkaido Univ., 4Wuyi Univ., China
2C01-01
2023/03/15 09:00
ミーティングルーム C
ゲノムとメタボロームの統合解析による微生物の酵素遺伝子と代謝産物の推定法の開発
Development of a method for estimating enzyme genes and metabolites of bacteria by integrated analysis of genomes and metabolomes
○岡橋 伸幸、松田 史生
○Nobuyuki OKAHASHI, Fumio MATSUDA
阪大院情報
Osaka Univ.
2C08-08
2023/03/15 14:00
ミーティングルーム C
ヤンバルトサカヤスデのゲノム解析とヒドロキシニトリルリアーゼの分子進化
Genome sequencing of a cyanogenic millipede and molecular evolution of hydroxynitrile lyase
○山口 拓也、福谷 優希、浅野 泰久
○Takuya YAMAGUCHI, Masaki FUKUTANI, YASUHISA ASANO
富山県立大学
Toyama Pref. Univ
3A08-04
2023/03/16 14:00
ミーティングルーム A
生息環境の異なるコウノトリ間における腸内細菌叢と食性の解析
Comparative analysis of gut microbiota and diets of Oriental white storks (Ciconia boyciana) living in different environments
○渡辺 世良1、古屋 俊樹1、鈴木 智順2、倉持 幸司1、古山 祐貴1
○Sera WATANABE1, Toshiki FURUYA1, Tomonori SUZUKI2, Kouji KURAMOCHI1, Yuuki FURUYAMA1
1東理大理工応用生物、2東理大院理工応用生物
1Tokyo Univ. of Science, 2Grad. School, Tokyo Univ. of Science
3B04-05
2023/03/16 10:30
ミーティングルーム B
Pan-genome study among Aspergillus oryzae species, its clade evolution and genomic variation
○Sharon Marie BAHENA-GARRIDO1, Masahiro EZAKI2, Akito NISHIZAWA2, Yuko KOMATSU1, Ryousuke KATAOKA1, Kazuhiro IWASHITA1
1NRIB, 2GeneBay, Inc.
3B04-06
2023/03/16 10:30
ミーティングルーム B
麹菌の共ゲノム編集を利用した細胞内ノックイン技術の開発
Development of intracellular knock-in technique in Aspergillus oryzae by co-genome editing.
○織田 健1、島本 和美1、木ノ上 隆太2、林 梨咲1、赤尾 健1,2
○Ken ODA1, Kazumi SHIMAMOTO1, Ryuta KINOUE2, RISA HAYASHI1, Takeshi AKAO1,2
1酒類総合研究所、2広大院統合生命
1NRIB, 2Hiroshima Univ.
3B04-07
2023/03/16 10:30
ミーティングルーム B
醤油麹菌Aspergillus sojaeにおけるゲノム編集CRISPR/Cas9システムの確立
Establishment of CRISPR/Cas9 system for genome editing in Aspergillus sojae
○五十嵐 貴之1、片山 琢也1,2、丸山 潤一1,2
○Takayuki IGARASHI1, Takuya KATAYAMA1,2, Jun-ichi MARUYAMA1,2
1東大院・農生科・応生工、2東大・微生物連携機構
1Dept. of Biotechnol., The Univ. of Tokyo, 2CRIIM, UTokyo
3G05-09
2023/03/16 11:00
ミーティングルーム G
血中25-ヒドロキシビタミンD濃度と遺伝的背景の関連解析
Association analysis between blood 25-hydroxy vitamin D concentration and genetic background
○松田 達也1、串岡 拓也2、石田 幸子1、松岡 小百合2
○Tatsuya Matsuda1, Takuya Kushioka2, Sachiko Ishida1, Sayuri Matsuoka2
1株式会社DeNAライフサイエンス、2株式会社ファンケル
1DeNA Life Science Co., Ltd., 2FANCL CORPORATION
3J04-07
2023/03/16 10:30
ミーティングルーム J
ゲノム編集によるスギ(Cryptomeria japonica D. Don)の無花粉化
Male sterilization of Japanese cedar (Cryptomeria japonica D. Don) by genome editing
○七里 吉彦1、小長谷 賢一1、上野 真義2、遠藤 真咲3、谷口 亨1
○Yoshihiko NANASATO1, Ken-ichi KONAGAYA1, Saneyoshi UENO2, Masaki ENDO3, Toru TANIGUCHI1
1森林機構・森林バイオ、2森林機構・森林総研、3農研機構・生物研
1Forest Bio-Research Center, FFPRI, FRMO, 2FFPRI, FRMO, 3Institute of Agrobiological Sciences, NARO
1AS-01
2023/03/14 16:05
ミーティングルーム A
Machine learning-assisted genome wide association study enables development of industrially more robust and safer strains for next-generation biotechnology
○Yasuo Yoshikuni
Lawrence Berkeley National Laboratory
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