日本農芸化学会 2024年度大会プログラム検索

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講演番号:2D1a、分類:一般講演 の検索結果

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2D1a01
2024/03/25 09:30
D1
ヒト大腸細菌叢in vitroモデルにおいてグルコサミン添加は酪酸菌を選択的に増加させて酪酸産生を誘導する
Effects of dietary glucosamine on butyrate production and butyrate-producing bacterium in vitro human colonic microbiota culture model
○新谷 知也1、佐々木 大介1、吉田 崇伸1、猪熊 健太郎1、松木 泰1、蓮沼 誠久1,2、近藤 昭彦1
○TOMOYA SHINTANI1, DAISUKE SASAKI1, TAKANOBU YOSHIDA1, KENTARO INOKUMA1, YASUSHI MATSUKI1, TOMOHISA HASUNUMA1,2, AKIHIKO KONDO1
1神戸大院・科技イノベ、2神戸大・先端バイオ
1Sch of Sci., Technol. and Innov. Kobe Univ, 2EGBRC, Kobe Univ.
2D1a02
2024/03/25 09:41
D1
ヒト腸内細菌叢培養の高精度化およびハイスループットモデルの開発
Development of a highly accurate and high-throughput in vitro human colonic microbiota culture model
○佐々木 大介、新谷 知也、松木 泰、近藤 昭彦
○Daisuke SASAKI, Tomoya SHINTANI, Yasushi MATSUKI, Akihiko KONDO
神戸大院・科技イノベ
Sch of Sci., Technol. and Innov. Kobe Univ.
2D1a03
2024/03/25 09:52
D1
マイクロカプセル化シーベリー果実油経口摂取による肌環境改善効果
The Effects of Oral Intake of Microencapsulated Seabuckthorn Pulp Oil on the Skin Condition
○森 大輔1、岡本 拓也1、鈴木 直子2、和泉 達也3
○Daisuke MORI1, Takuya OKAMOTO1, Naoko SUZUKI2, Tatsuya IZUMI3
1岐阜セラツク製造所、2オルトメディコ、3広尾皮フ科クリニック
1Gifu Shellac MFG. Co., Ltd,, 2ORTHOMEDICO Inc., 3Hiroo Dermatology Clinic & Mentors inc.
2D1a04
2024/03/25 10:03
D1
ヒト皮膚線維芽細胞の光老化に対するシーベリー果実油の機能解析
The Functional Analysis of Seabuckthorn Pulp Oil on Photoaging in Normal Human Dermal Fibroblasts
○岡本 拓也1、中島 史恵2、柴田 貴広2、森 大輔1
○Takuya OKAMOTO1, Fumie NAKASHIMA2, TAKAHIRO SHIBATA2, Daisuke MORI1
1(株)岐阜セラツク製造所、2名大院農
1Gifu Shellac Mfg. Co., Ltd., 2The Univ. of Nagoya
2D1a05
2024/03/25 10:14
D1
栄養調整による身体データ改善のための個別栄養最適食
The "Personal Nutrition Optimized Diet" for Improving Physical Data through Nutritional Adjustments
○中村 浩蔵1、後藤 和馬1、宮川 竜征1、鈴木 ゆみ子1、山口 翔平1,2、小山 正浩2
○Kozo NAKAMURA1, Kazuma GOTO1, Ryusei MIYAGAWA1, Yumiko SUZUKI1, Shohei YAMAGUCHI1,2, Masahiro KOYAMA2
1信大農、2(株)ウェルナス
1Shinshu Univ., 2Wellnas Co., Ltd.
2D1a06
2024/03/25 10:33
D1
体重改善を目的とした個別栄養最適食の効果検証(シングルアーム試験)
Verification of the effectiveness of the "Personal Nutrition Optimized Diet" for body weight improvement (single arm study)
○後藤 和馬1、山口 翔平1,2、宮川 竜征1、鈴木 ゆみ子1、小山 正浩2、中村 浩蔵1
○Kazuma GOTO1, Shohei YAMAGUCHI1,2, Ryusei MIYAGAWA1, Yumiko SUZUKI1, Masahiro KOYAMA2, Kozo NAKAMURA1
1信大農、2(株)ウェルナス
1Shinshu Univ., 2Wellnas Co., Ltd.
2D1a07
2024/03/25 10:44
D1
血圧改善を目的とした個別栄養最適食の効果検証(シングルアーム試験)
Verification of the effectiveness of the "Personal Nutrition Optimized Diet" for blood pressure improvement (single arm study)
○小山 正浩1、山口 翔平1,2、後藤 和馬2、宮川 竜征2、鈴木 ゆみ子2、小泉 創3、中村 浩蔵2
○Masahiro KOYAMA1, Shohei YAMAGUCHI1,2, Kazuma GOTO2, Ryusei MIYAGAWA2, Yumiko SUZUKI2, So KOIZUMI3, Kozo NAKAMURA2
1(株)ウェルナス、2信大農、3日本たばこ産業(株)
1Wellnas Co., Ltd., 2Shinshu Univ., 3Japan Tobacco Inc.
2D1a08
2024/03/25 10:55
D1
酒造好適米を用いた米飯の摂取がBalb/cマウスの成長と脂質代謝に及ぼす影響
The consumption of cooked rice products made from rice suitable for sake brewing influences growth and lipid metabolism in Balb/c mice
○大石 怜実1、牧田 友香2、松岡 信3、松田 幹3、平野 可奈2
○Remi OISHI1, Yuka MAKIDA2, Makoto MATSUOKA3, Tsukasa MATSUDA3, Kana HIRANO2
1金城学院大院・人間生活・消費者科学、2金城学院大・生活環境・食環境栄養、3福島大・食農学類・附属発酵醸造研究所
1Consumer Science Major, Graduate School of Human Ecology, Kinjo Gakuin University, 2Department of Food and Nutritional Environment, College of Human Life and Environment, Kinjo Gakuin University, 3Fukushima University, Institute of Fermentation Sciences (IFeS), Faculty of Food and Agricultural Sciences
2D1a09 プログラム集・要旨集の内容から変更が入っています
2024/03/25 11:06
D1
酒造好適米を用いた米飯の摂取がBalb/cマウスの腸内細菌叢に及ぼす影響
The consumption of cooked rice products made from rice suitable for sake brewing influences the intestinal microbiota of Balb/c mice.
牧田 友香1、明治 真結2、大石 怜実3、日野 真吾4、西尾 俊亮5、松岡 信5、松田 幹2,5、○平野 可奈1
Yuka MAKIDA1, Mayu MEIJI2, Remi OISHI3, Shingo HINO4, Shunsuke NISHIO5, Makoto MATSUOKA5, Tsukasa MATSUDA2,5, ○Kana HIRANO1
1金城学院大・生活環境・食環境栄養、2福島大・食農学類、3金城学院大院・人間生活・消費者科学、4静岡大・農学部・応用生命、5福島大・食農学類・附属発酵醸造研究所
1Department of Food and Nutritional Environment, College of Human Life and Environment, Kinjo Gakuin University, 2Fukushima University, Faculty of Food and Agricultural Science, 3Consumer Science Major, Graduate School of Human Ecology, Kinjo Gakuin University, 4Applied Life Sciences, Faculty of Agriculture, Shizuoka University, 5Fukushima University, Institue of Fermentation Sciences (IFeS), Faculty of Food and Agricultural Science
2D1a10
2024/03/25 11:17
D1
血圧関与栄養成分の調整による高血圧自然発症ラットの血圧改善
Improvement of blood pressure by adjusting nutrients affected blood pressure on spontaneously hypertension rats
○山口 翔平1,2、鈴木 美穂1、後藤 和馬1、小山 正浩2、中村 浩蔵1
○Shohei YAMAGUCHI1,2, Miho SUZUKI1, Kazuma GOTO1, Masahiro KOYAMA2, Kozo NAKAMURA1
1信大農、2(株)ウェルナス
1Shinshu Univ., 2Wellnas Co., Ltd.
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