講演番号:4C6a、分類:一般講演 の検索結果 / 1 1 - 14 / 14 <<< 1 >>> / 1 1 - 14 / 14 <<< 1 >>> 4C6a01 2024/03/27 09:30 C6 フラクトオリゴ糖摂取が腸管の樹状細胞と抗体産生に与える影響 Effect of fructooligosaccharide supplementation on intestinal dendritic cells and antibody production ○森 清彰、古川 凱斗、津田 真人、細野 朗 ○KIYOAKI MORI, KAITO FURUKAWA, MASATO TSUDA, AKIRA HOSONO 日本大学生物資源科学部 College of Bioresource Sciences, Nihon University 4C6a02 2024/03/27 09:41 C6 酪酸はIgE非依存的マスト細胞活性化を抑制する Butyrate suppresses IgE-independent mast cell activation ○森田 莉加1、長田 和樹1、谷萩 祐太1、岡村 穂丘1、山崎 憲政2、三浦 健人2、神沼 修2、西山 千春1 ○Rika MORITA1, Kazuki NAGATA1, Yuta YAHAGI1, Hotaka OKAMURA1, Norimasa YAMASAKI2, Kento MIURA2, Osamu KAMINUMA2, Chiharu NISHIYAMA1 1東理大院先進工生命システム、2広大・原医研 1Dept. Biol. Sci. Technol., Tokyo Univ. Sci., 2Res. Inst. Rad. Biol. Med., Hiroshima Univ. 4C6a03 2024/03/27 09:52 C6 複数の食品因子の組み合わせに着目した抗炎症作用の相乗効果 Synergistic action of multiple food factors focusing on anti-inflammatory activity ○吉岡 正樹、平出水 貴子、大塚 桃佳、服部 誠、好田 正 ○Masaki YOSHIOKA, Takako HIRAIZUMI, Momoka OTSUKA, Makoto HATTORI, Tadashi YOSHIDA 東農工大院・応生化 Tokyo Univ. Agric. Technol. 4C6a04 2024/03/27 10:03 C6 腸上皮において誘導されるGABAシグナルの解析 Analysis of GABAergic signaling induced in intestinal epithelium ○池上 美音1、山下 未夢1、富永 帆南1、原田 岳2、依田 一豊2、宮澤 賢司2、中西 祐輔1、高橋 恭子1 ○Mion IKEGAMI1, Miyu YAMASHITA1, Honami TOMINAGA1, Gaku HARATA2, Kazutoyo YODA2, Kenji MIYAZAWA2, Yusuke NAKANISHI1, Kyoko TAKAHASHI1 1日大生物資源、2タカナシ乳業・商品研究所 1Nihon Univ., 2Takanashi Milk Products Co., Ltd. 4C6a05 2024/03/27 10:14 C6 樹状細胞の分化およびインテグリン遺伝子発現に対する短鎖脂肪酸の影響 Effects of short-chain fatty acids on dendritic cell differentiation and integrin gene expression ○趙 維霆、長田 和樹、伊藤 直人、西山 千春 ○Weiting ZHAO, Kazuki NAGATA, Naoto ITO, Chiharu NISHIYAMA 東理大院先進工生命システム Dept. Biol. Sci. Technol., Tokyo Univ. Sci. 4C6a06 2024/03/27 10:33 C6 腸間膜リンパ節及びパイエル板におけるLactococcus lactis subsp. cremoris YRC3780による樹状細胞を介した IgA抗体産生増強作用 Enhancement of dendritic cell-mediated IgA antibody production by Lactococcus lactis subsp. cremoris YRC3780 in mesenteric lymph nodes and Peyer's patches. ○小寺 修平1、溝渕 響子1、曽我 皓平1、藤岡 郁美2、内田 健治2、薩 秀夫3、足立(中嶋) はるよ1、八村 敏志1 ○Shuhei KODERA1, Hibine MIZOBUCHI1, Kohei SOGA1, Ikumi FUJIOKA2, Kenji UCHIDA2, Hideo SATSU3, Haruyo NAKAJIMA-ADACHI1, Satoshi HACHIMURA1 1東大院農生科・食の安全研究セ、2よつ葉乳業株式会社、3前橋工科大・生物工 1Res. Cent. Food Safety, Univ. Tokyo, 2Yotsuba Milk Products, 3Dept. Biotechnol, Maebashi Inst. Technol. 4C6a07 2024/03/27 10:44 C6 藻類由来多糖によるアレルギー抑制効果の検証とその作用機序の解明 Verification of Allergy Suppression Effects by Polysaccharides from Algae and Elucidation of Their Mechanisms of Action ○安井 悠人1、白井 康仁1、水野 雅史2 ○YUTO YASUI1, YASUHITO SHIRAI1, MASASHI MIZUNO2 1神大院農学研究科、2大阪青山大健康科学部 1Kobe Univ., 2Osaka Aoyama Univ. 4C6a08 2024/03/27 10:55 C6 免疫細胞のフェロトーシスにおけるアクロレインの関与 Involvement of acrolein in immune cell's ferroptosis ○川尻 海斗、糸井 海星、内田 浩二 ○Kaito KAWAJIRI, Kaisei ITOI, Koji UCHIDA 東大院農 The Univ. of Tokyo 4C6a09 2024/03/27 11:06 C6 食事バランスが腸管抗体特異性に及ぼす影響の解析 Analysis of the effect of dietary balance on the specificity of intestinal antibody ○近澤 未歩、湊 健一郎 ○Miho CHIKAZAWA, Ken-ichiro MINATO 名城大農 Meijo Univ. 4C6a10 2024/03/27 11:17 C6 小腸パイエル板細胞が誘導するIgA抗体産生応答におけるクルクミン・短鎖脂肪酸・腸内細菌による協調作用 Cooperative action of curcumin bacteria, short-chain fatty acids, and intestinal bacteria on IgA antibody production response induced of small intestinal Peyer's patches cells. ○大鐘 大士1、舘岡 楓1、柴崎 涼太1、津田 真人1、小寺 修平2、吉田 有佐2、WANG YIMEI2、戸塚 護3、足立(中嶋) はるよ2、八村 敏志2、細野 朗1 ○DAISHI OGANE1, KAEDE TATEOKA1, RYOUTA SHIBASAKI1, MASATO TSUDA1, SYUHEI KODERA2, ARISA YOSHIDA2, YIMEI WANG2, MAMORU TOTUKA3, HARUYO NAKAZIMA‐ADATI2, SATOSI HATIMURA2, AKIRA HOSONO1 1日大生資科、2東大院農生科・食の安全研セ、3東京農大生命科学・分子微生物 1nihon univ., 2Res. Cent. Food Safety, Univ. Tokyo, 3Dept. Molecular Microbiology, Tokyo Univ. Agriculture 4C6a11 2024/03/27 11:36 C6 酪酸はT細胞機能調節を介して皮膚疾患乾癬を改善する Butyrate ameliorates psoriasis via modulation of T cell function ○時田 隆世、廣木 郁美、鈴木 勝大、長田 和樹、西山 千春 ○Ryusei TOKITA, Ikumi HIROKI, Shoudai SUZUKI, Kazuki NAGATA, Chiharu NISHIYAMA 東理大院先進工生命システム Dept. Biol. Sci. Technol., Tokyo Univ. Sci. 4C6a12 2024/03/27 11:47 C6 フラクトオリゴ糖の構成糖がマウス腸内細菌叢とIgA産生に与える影響 Effects of different suger components in fructooligosaccharides on intestinal microbiota and IgA production ○大村 蓮、津田 真人、京井 大輔、細野 朗 ○Ren OMURA, Masato TSUDA, Daisuke KYOUI, Akira HOSONO 日大生資科 Nihon Univ. 4C6a13 2024/03/27 11:58 C6 漬物由来乳酸菌SSL-1によるIL-10発現亢進の解析 Induction of IL-10 expression by pickles-derived lactic acid bacteria ○藤原 唯信1、柴田 奈那1、村田 美樹2、浅見 進也2、薩 秀夫3 ○Yuishin Fujihara1, Nana Shibata1, Miki Murata2, Shinya Asami2, Hideo Satsu3 1前工大院工、2株式会社新進、3前工大工 1Grad. Sch. of Eng., Maebashi Inst. Technol, 2Shin-Shin Foods Co.,Ltd., 3Maebashi Inst. Technol 4C6a14 2024/03/27 12:09 C6 食品アレルギーモデルマウスにおけるFTY720の影響 The effect of FTY720 on food allergy model mice ○齊木 理央、服部 誠、好田 正 ○Rio SAIKI, Makoto HATTORI, Tadashi YOSHIDA 東農工大院・応生化 Tokyo Univ. Agric. Technol. / 1 1 - 14 / 14 <<< 1 >>> / 1 1 - 14 / 14 <<< 1 >>>