日本農芸化学会 2024年度大会プログラム検索

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キーワード:yeast の検索結果

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3E-02
2024/03/26 08:30
C1
cAMPとCoQ10に惹かれて
Fascinated by cAMP and CoQ10
○川向 誠
○MAKOTO KAWAMUKAI
島根大生資
Life & Env. Sci., Shimane Univ.
2B1p11
2024/03/25 15:56
B1
酵母エキス抽出残渣を用いた味噌様調味料の調製
Preparation of miso-like seasoning using the yeast extract residue
○吉永 亜美1、上野 貴生2、清野 俊介3、永井 誠也3、眞榮田 麻友美3、前橋 健二1,3、吉川 潤1,3
○Ami YOSHINAGA1, Takao UENO2, Shunsuke SEINO3, Seiya NAGAI3, Mayumi MAEDA3, Kenji MAEHASHI1,3, Jun YOSHIKAWA1,3
1東農大院応生、2アサヒグループ食品(株)食品原料、3東農大応生
1Grad. Sch. Appl. Biosci., Tokyo Univ. of Agric., 2Food Ingredients Development Dept., Asahi Group Foods, Ltd., 3Fac. Appl. Biosci., Tokyo Univ. of Agric.
2B4p03
2024/03/25 14:12
B4
分裂酵母の温度感受性変異株を用いた胞子形成に関わる新規遺伝子の探索
Identification of novel S. pombe genes essential for sporulation using temperature sensitive mutants
○小林 京五、中村 太郎
○Keigo KOBAYASHI, Taro NAKAMURA
大阪公立大院理
Osaka Metropolitan Univ.
2B5a10
2024/03/25 11:17
B5
分裂酵母Schizosaccharomyces pombeにおいてペンタデカン酸が誘導する脂肪毒性
Lipotoxicity induced by pentadecanoic acid in the fission yeast Schizosaccharomyces pombe
○星川 陽次郎1,2、代田 夏帆2、松山 晃久1,3、木村 聡1、LI Sheena3,4、八代田 陽子3、BOONE Charles3,4、津川 裕司3,5,6,7、有田 誠6,7,8、吉田 稔1,3,9、西村 慎一1,2,9
○Yojiro HOSHIKAWA1,2, Natsuho SHIROTA2, Akihisa MATSUYAMA1,3, Satoshi KIMURA1, Sheena LI3,4, Yoko YASHIRODA3, Charles BOONE3,4, Hiroshi TSUGAWA3,5,6,7, Makoto ARITA6,7,8, Minoru YOSHIDA1,3,9, Shinichi NISHIMURA1,2,9
1東大院・農、2広島大院・統合生命、3理研CSRS、4トロント大・ドネリーセンター、5東農工大院・工、6理研IMS、7横市大院・生命医、8慶大院・薬、9東大・微生物連携機構
1Grad. Sch. of Agr. Life Sci., Univ. Tokyo, 2Grad. Sch. of Integr. Sci. for Life, Hiroshima Univ., 3RIKEN CSRS, 4Donnelly Cent., Univ. Toronto, 5Dept. of Biotechnol. and Life Sci., Tokyo Univ. of Agr. and Technol., 6RIKEN IMS, 7Grad. Sch. of Med. Life Sci., Yokohama City Univ., 8Grad. Sch. of Pharma. Sci., Keio Univ., 9CRIIM, Univ. Tokyo
2C2p05
2024/03/25 14:34
C2
珪化木の遺伝子破壊酵母に対する生物活性と活性物質の同定
Biological activity of silicified woods against the mutant yeast and identification of their active compounds
○田端 菜々海、木村 賢一
○Nanami TABATA, Ken-ichi KIMURA
岩手大院・総合科学
Grad. Sch. of Arts and Sci. Iwate Univ.
2C3a04
2024/03/25 10:03
C3
褐藻主要多糖アルギン酸からの油脂生産を目指した油糧酵母Yarrowia lipolyticaにおけるエキソ型アルギン酸リアーゼの細胞外発現
Extracellular expression of exo-type alginate lyase from oleaginous yeast Yarrowia lipolytica to produce lipids from alginate, a major polysaccharide in brown macroalgae
北村 友香1、橋本 渉2、○河井 重幸1
Yuka KITAMURA1, Wataru HASHIMOTO2, ○Shigeyuki KAWAI1
1石川県立大、2京大院農
1Ishikawa Pref. Univ., 2Kyoto Univ.
2C4p11
2024/03/25 15:56
C4
化合物Cの出芽酵母Saccharomyces cerevisiaeに対する生育阻害作用機構の解析
Mechanism of growth-inhibitory effect of compound C against budding yeast Saccharomyces cerevisiae
○大竹 拓実1、松村 結衣1、笹本 要2、横田 智也2、荒井 孝義2、知花 博治2、笠原 浩司1
○Takumi Otake1, Yui Matsumura1, Kaname Sasamoto2, Tomoya Yokota2, Takayoshi Arai2, Hiroji Chibana2, Koji Kasahara1
1東農大院生命、2千葉大学
1Tokyo Univ. of Agriculture, 2Chiba Univ.
2C6p01
2024/03/25 13:50
C6
酵母死菌粉末PA酵母SC-1はマクロファージのサイトカイン産生を調節する
PA yeast SC-1 regulates the cytokine-production of macrophages
○高橋 絵里歌1、野出 純一1、安井 謙介2、菊池 洋介1
○Erika TAKAHASHI1, Jyunichi NODE1, Kensuke YASUI2, Yosuke KIKUCHI1
1(株)日清製粉グループ本社、2日清ファルマ(株)
1Nisshin Seifun Group Inc., 2Nisshin Pharma Inc.
2C7a04
2024/03/25 10:03
C7
酸性ゲルマイクロドロップレットを活用した環境中からのハイスループットな油脂酵母スクリーニング法の開発
Development of high-throughput oleaginous yeasts screening methods from environmental samples using acidic gel microdroplets
○橘 駿介1、若月 良子1、鈴木 義之2、志田 洋介3、小笠原 渉2、赤澤 真一1
○Shunsuke Tachibana1, Yoshiko Wakatsuki1, Yoshiyuki Suzuki2, Yosuke Shida3, Wataru Ogasawara2, Shin-ichi Akazawa1
1長岡高専・物質工、2長岡技大・技学イノベ、3長岡技大・物生
1Dept. Mater. Eng., Natl. Inst. Technol., Nagaoka Coll., 2Dept. Sci. Tech. Innov., Nagaoka Univ. Tech., 3Dept. Mat. Sci. Bioeng., Nagaoka Univ. Tech.
2D1p11
2024/03/25 15:56
D1
パン酵母によるエクオール代謝に関する化学的研究
Equol metabolism by baker's yeast in vitro.
○丹羽 利夫1、加藤 陽二2、横山 慎一郎3、大澤 俊彦4
○Toshio Niwa1, Yoji Kato2, Shinichiro Yokoyama3, Toshihiko Osawa4
1修文大健康栄養、2兵庫県大環境人間、3岐阜県食品科学研究所、4愛知学院大学健康科学
1Shubun Univ.., 2Univ. of Hyogo, 3Gifu Prefectural Research Institute for Food Sciences, 4Aichi Gakuin Univ.
2D4p09
2024/03/25 15:26
D4
ジベレリン様活性を有する化合物DIPAの合成類縁体活性
Synthetic analogues activity of the compound DIPA with gibberellin-like activity
○佐藤 謙太、前田 紗希、王 建文、高橋 郁夫、中嶋 正敏、浅見 忠男
○Kenta SATO, Saki MAEDA, Jianwen WANG, Ikuo TAKAHASHI, Masatoshi NAKAJIMA, Tadao ASAMI
東大院農
The Univ. of Tokyo
2E1a01
2024/03/25 09:30
E1
自然界酵母から清酒製造に適する醸造用酵母への効率的な育種方法の開発
A simple and feasible breeding method for natural Saccharomyces cerevisiae to make sake
○栗林 喬1,2、菅原 雅通1、金桶 光起2、小熊 哲哉2、鍋倉 義仁1、青木 俊夫1
○Takashi KURIBAYASHI1,2, Masamichi Sugawara1, Mitsuoki Kaneoke2, Tetsuya Oguma2, Yoshihito Nabekura1, Toshio Aoki1
1新潟醸造試、2新潟食農大
1Niigata Sake Res. Inst., 2Niigata Agro-Food Univ.
2E1a02
2024/03/25 09:41
E1
尿素非生産性を維持したカプロン酸エチル高生産性清酒酵母の育種法の開発
Developing a breeding method for a sake yeast with high ethyl caproate production and without urea production
○田中 純平1、菅原 雅通1、栗林 喬1,2、佐藤 圭吾1、鍋倉 義仁1、城 斗志夫3、青木 俊夫1
○JUMPEI TANAKA1, MASAMICHI SUGAWARA1, TAKASHI KURIBAYASHI1,2, KEIGO SATO1, YOSHIHITO NABEKURA1, TOSHIO JOH3, TOSHIO AOKI1
1新潟醸造試、2新潟食農大、3新潟大農
1Niigata Sake Res. Inst., 2Niigata Agro-Food Univ., 3Niigata Univ.
2E1a09
2024/03/25 11:06
E1
油脂酵母Lipomyces starkeyi新規油脂超高蓄積変異株の取得と油脂高生産原因遺伝子の同定
Isolation of oleaginous yeast Lipomyces starkeyi mutants with high lipid accumulation and identification of a gene involved in high lipid production
○佐藤 里佳子1、森 一樹2、荒 学志1、山崎 晴丈1、田代 康介2、石谷 孔司3、油谷 幸代3、高久 洋暁1
○Rikako SATO1, Kazuki MORI2, Satoshi ARA1, Harutake YAMAZAKI1, Kosuke TASHIRO2, Koji ISHIYA3, Sachiyo ABURATANI3, Hiroaki TAKAKU1
1新潟薬大・応生科、2九州大・院農、3産総研・生物プロセス
1Niigata Univ. Pham. Med. Life Sci., 2Kyushu Univ. Fac. Agri., 3AIST BPRI
2E1p02
2024/03/25 14:01
E1
野生酵母のゲノム情報から探る清酒酵母の低温発酵特性に関与する遺伝子の探索
Identification of novel genes involved in the high fermentation ability at low temperature in sake yeast
○川原 悠暉1、久松 賢太郎2、澤井 美伯2、吉村 明浩2、正木 和夫3、赤尾 健3、島田 昌也1、中川 智行1
○Yuki KAWAHARA1, Kentaro HISAMATSU2, Yoshinori SAWAI2, Akihiro YOSHIMURA2, Kazuo MASAKI3, Takeshi AKAO3, Masaya SHIMADA1, Tomoyuki NAKAGAWA1
1岐阜大院自然科学、2岐阜県食品科学研究所、3酒類総合研究所
1Gifu Univ., 2Gifu Prefectual Research Institute for Food Sciences, 3National Research Institute of Brewing
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