分類 : トピックス賞
年度 : 2023 - 2023 の検索
31件が一致しました
そのうち1件 ~ 20件を表示しています

No 講演日時 会場名 講演番号 演題 発表者氏名 所属
1 2023/03/16 14:00 A 3A08-09 伝統水産発酵食品「くさや」製造に重要な「くさや汁」中の微生物と成分生成との相関
Relationship between microorganisms and odorous component in Kusaya gravy that plays a very important role in Kusaya, a traditional Japanese fermented fish product
○喜多 孝介1、長田 隆弘2、吉山 裕盛3、豊永 梨乃4、松浦 翠4、松谷 峰之介5、海野 良輔1、石川 森夫1,4、鈴木 敏弘1,4
○Kosuke KITA1, Takahiro OSADA2, Hiromori YOSHIYAMA3, Rino TOYONAGA4, Midori MATSUURA4, Minenosuke MATSUTANI5, Ryosuke UNNO1, Morio ISHIKAWA1,4, Toshihiro SUZUKI1,4
1東農大院醸造、2長田商店、3新島水産加工組合、4東農大醸造、5東農大ゲノムリサーチセンター
1Grad. Sch. Dept. Ferment. Sci., Tokyo Univ. of Agric., 2Osada Shouten, 3Niijima Fishery Cooperative, 4Dept. Ferment. Sci., Tokyo Univ. of Agric., 5NGRC, Tokyo Univ. of Agric.
2 2023/03/16 10:30 B 3B04-03 Cas9ニッケースの戦略的配置による汎用的な遺伝子増幅法の開発
Development of a versatile method for gene amplification by strategic targeting of Cas9 nickase
○武居 宏明、岡田 悟、土井 吾郎、杉山 友貴、藤和 思琴、伊藤 隆司
○Hiroaki TAKESUE, Satoshi Okada, Goro Doi, Yuki Sugiyama, Suchin Towa, Takashi Ito
九大院医
Kyusyu Univ.
3 2023/03/16 10:30 H 3H04-10 自動オミッション装置を活用したライムを特徴づける香気成分の探索
An application for the identification of the key compounds using an automated omission system
○小原 紀1、喜多 純一2、河村 和弘2、長尾 優2、田中 幸樹2、上野山 怜子1、宮崎 雅雄1
○Kaname OBARA1, Junichi KITA2, Kazuhiro KAWAMURA2, Masaru NAGAO2, Kouki TANAKA2, Reiko UENOYAMA1, Masao MIYAZAKI1
1岩手大学、2島津製作所
1Iwate Univ., 2SHIMADZU CORPORATION.
4 2023/03/16 10:30 J 3J04-08 CRISPR/Cas9ゲノム編集技術による回収率向上を目的とした遊泳不全ユーグレナ変異株の作出
CRISPR/Cas9 genome editing technology to create a motile defective Euglena gracilis mutant for improved the harvesting efficiency
○石川 まるみ1、野村 俊尚1,2、玉木 峻1、尾笹 一成3、鈴木 智子2,4、豊岡 公徳2、広田 菊江1、山田 康嗣1,5、鈴木 健吾1,5、持田 恵一1,2,6,7
○Marumi ISHIKAWA1, Toshihisa NOMURA1,2, Shun TAMAKI1, Kazunari OZASA3, Tomoko SUZUKI2,4, Kiminori TOYOOKA2, Kikue HIROTA1, Koji YAMADA1,5, Kengo SUZUKI1,5, Keiichi MOCHIDA1,2,6,7
1理研・BZP、2理研・CSRS、3理研・RAP、4名大、5(株)ユーグレナ、6横浜市大、7長大
1RIKEN BZP, 2RIKEN CSRS, 3RIKEN RAP, 4Nagoya Univ., 5euglena Co., Ltd., 6Yokohama City Univ., 7Nagasaki Univ.
5 2023/03/16 10:30 J 3J04-06 ゲノム編集による「グルテン」形成オオムギの創出
Creation of gluten-forming barley via genome editing
○手塚 大介1、池田 達哉2、関 昌子3、長嶺 敬3、中野 友貴3、今井 亮三1
○Daisuke Tezuka1, Tatsuya Ikeda2, Masako Seki3, Takashi Nagamine3, Yuki Nakano3, Ryozo Imai1
1農研機構・生物研、2農研機構・西農研、3農研機構・中農研
1Institute of Agrobiological Sciences, NARO, 2Western Region Agricultural Research Center, NARO, 3Central Region Agricultural Research Center, NARO
6 2023/03/16 10:00 A 3A03-06 シアノバクテリアにおける自律複製領域の探索とそれを利用した高発現ベクターの構築
Exploration of the autonomously replicating region and its utilization for expression vectors in cyanobacteria.
坂巻 裕1、前田 海成2、荷村-松根 かおり1、千葉櫻 拓1、○渡辺 智1
Yutaka SAKAMAKI1, Kaisei MAEDA2, Kaori NIMURA-MATSUNE1, Taku CHIBAZAKURA1, ○Satoru WATANABE1
1東京農大バイオ、2東工大化生研
1Tokyo Univ. Agric., 2Tokyo Inst. Technol.
7 2023/03/16 10:00 E 3E03-10 イヌパルボウイス様粒子の表面への複数のタンパク質の提示
Display of multiple proteins on engineered canine parvovirus-like particles
○朴 龍洙1,2、関口 智史2、ジラユ ブニャキダ1、徐 剣1、加藤 竜也1,2
○Enoch Y. PARK1,2, Tomofumi SEKIGUCHI2, Jirayu BOONYAKIDA1, Jian XU1, Tatsuya KATO1,2
1静大グリーン科技研、2静大院総合科技
1Res. Inst. Green Sci. & Technol., Shizuoka Univ., 2Grad. Sch. Inter. Sci. & Technol., Shizuoka Univ.
8 2023/03/16 10:00 G 3G03-04 精神的ストレスに伴う甘味嗜好性の調節メカニズムの解析
Neural mechanism that regulates psychological stress-induced sweet taste modification in mice
○田中 まゆひ1,2、Rattanajearakul Nawarat2、箕越 靖彦2、朝倉 富子1、中島 健一朗2,3,4
○Mayui TANAKA1,2, Nawarat Rattanajearakul2, Yasuhiko Minokoshi2, Tomiko Asakura1, Ken-ichiro Nakajima2,3,4
1東大院・農生科、2生理学研究所、3名大院・生農科、4JST・さきがけ
1Univ. of Tokyo, 2NIPS, 3Nagoya Univ., 4JST-PRESTO
9 2023/03/16 09:30 B 3B02-02 酢酸菌の光活性型転写アクチベーターLOV-HTHの機能解析
Functional analysis of light-activated transcriptional activator LOV-HTH of acetic acid bacteria
○宮下 和樹、睫 英晃
○Kazuki MIYASITA, Hideaki TAKANO
日大院生物資源応用生命
Nihon Univ.
10 2023/03/16 09:00 C 3C01-06 醤油乳酸菌のバクテリオファージ感受性に関わる菌体外多糖合成遺伝子群の同定
Identification of capsular polysaccharide synthesis loci determining bacteriophage susceptibility in Tetragenococcus halophilus
○脇中 琢良1、松谷 峰之介2、渡部 潤3、茂木 喜信1、徳岡 昌文4、大西 章博4
○Takura WAKINAKA1, Minenosuke MATSUTANI2, Jun WATANABE3, Yoshinobu MOGI1, Masafumi TOKUOKA4, Akihiro OHNISHI4
1ヤマサ醤油(株)、2東農大生資ゲ、3福島大農、4東農大応生
1Yamasa Corporation, 2Tokyo Univ. of Agriculture, 3Fukushima Univ., 4Tokyo Univ. of Agriculture.
11 2023/03/16 09:00 I 3I01-08 乳酸菌由来γリノレン酸代謝産物γKetoD、γHYDはヒト小腸オルガノイドの脂質代謝を改善するPPARδリガンドである
Lactic acid bacteria-derived γ-linolenic acid metabolites are PPARδ ligands that enhance lipid metabolism in human intestinal organoids.
○野口 惇1、陸 鵬1、高橋 裕1、山内 祥生1、佐藤 慎太郎2、清野 宏3、岸野 重信4、小川 順4、永田 宏次1、佐藤 隆一郎1、清水 誠1
○Makoto NOGUCHI1, Peng LU1, YU TAKAHASHI1, Yoshio YAMAUCHI1, Shintaro SATO2, Hiroshi KIYONO3, Shigenobu KISHINO4, Jun OGAWA4, Koji NAGATA1, Ryuichiro SATO1, Makoto SHIMIZU1
1東大院・農生科・応生化、2和歌山県医大学・薬、3千葉大・未来医療教育研究機構、4京大院 ・ 農 ・ 応用生命
1Dept. of Appl. Biol. Chem., Grad. Sch. of Agr. and Life Sci., Univ. of Tokyo, 2Wakayama Med. Univ, 3Chiba Univ., 4Kyoto Univ.
12 2023/03/15 14:00 E 2E08-06 フタルイミド型 SARS-CoV 3CL protease阻害剤の構造活性相関研究
Structure-activity relationship study of SARS-CoV 3CL protease inhibitors with phthalimide type
○佐野 陽菜1、及川 慧人1、遠藤 龍生1、照屋 健太2、服部 恭尚3、赤路 健一3、矢野 成和1、今野 博行1
○Hinata SANO1, Keito OIKAWA1, Ryusei ENDO1, Kenta TERUYA2, Yasunao HATTORI3, Kenichi AKAJI3, Shigekazu YANO1, Hiroyuki KONNO1
1山形大院理工、2東北大院医、3京都薬科大学薬
1Yamagata Univ., 2Tohoku Univ., 3Kyoto Pharmaceutical Univ.
13 2023/03/15 14:00 G 2G08-04 S-アデノシルホモシステインはメチオニン制限を模倣して寿命を延長する
S-adenosyl homocysteine extends lifespan by mimicking methionine restriction
○益村 晃司1、小川 貴史2、古原 優希1、金井 宗良3、曽我 朋義4、大矢 禎一5、水沼 正樹1
○Koji MASUMURA1, Takafumi OGAWA2, Yuki KOHARA1, Muneyoshi KANAI3, Tomoyoshi SOGA4, Yoshikazu OHYA5, Masaki MIZUNUMA1
1広島大・院統合生命、2ハーバード大・ジョスリン糖尿病センター、3酒総研、4慶応大、5東京大・院新領域
1Hiroshima Univ., 2Harvard Univ., 3Natl. Res. Inst. of Brew., 4Keio Univ, 5Tokyo Univ.
14 2023/03/15 13:30 D 2D07-01 ドロップレットを用いた超高効率な微生物スクリーニングのためのクマリン系基質の開発
Development of Coumarin-based Substrates for Ultra-high Throughput Droplet-based Screening of Microorganisms
○中村 彰宏1、鈴木 義之1、志田 洋介1、津田 裕子2、日高 興士3、小笠原 渉1
○Akihiro NAKAMURA1, Yoshiyuki SUZUKI1, Yosuke SHIDA1, Yuko TSUDA2, Koushi HIDAKA3, Wataru OGASAWARA1
1長岡技科大・工、2神戸学院大・薬、3神戸大・研基セ
1Nagaoka Univ. of Tech., 2Kobe Gakuin Univ., 3Kobe Univ.
15 2023/03/15 11:00 C 2C05-04 酢酸菌の呼吸鎖酵素による電気化学カスケード反応系の開発
Development of bioelectrochemical cascade system by respiratory chain dehydrogenases from Gluconobacter oxydans
○足立 大宜1、宋和 慶盛1、北隅 優希1、白井 理1、加納 健司2
○Taiki ADACHI1, Keisei SOWA1, Yuki KITAZUMI1, Osamu SHIRAI1, Kenji KANO2
1京大院農、2京大産官学連携本部
1Graduate School of Agriculture, Kyoto Univ., 2Center for Advanced Science and Innovation, Kyoto Univ.
16 2023/03/15 11:00 E 2E05-03 ポリカチオンイソペプチド修飾した中分子ペプチドの細胞膜透過性と生理活性の評価
Cell penetration and bioactivity of peptides natural products modified with polycationic isopeptides
○小倉 知也、鈴木 海渡、武内 大和、長谷部 文人、丸山 千登勢、濱野 吉十
○Tomoya OGURA, Kaito SUZUKI, Yamato TAKEUCHI, Fumihito HASEBE, Chitose MARUYAMA, Yoshimitsu HAMANO
福井県大院生物資源
Fukui Pref. Univ.
17 2023/03/15 11:00 I 2I05-07 大量培養を志向したヒト小腸オルガノイドの培養技術開発
Development of a large-scale culture method for human small intestinal organoids
○高橋 裕、山内 祥生、佐藤 隆一郎
○Yu TAKAHASHI, Yoshio YAMAUCHI, Ryuichiro SATO
東大院・農生科・応生化
Dept. of Appl. Biol. Chem., Grad. Sch. of Agr. and Life Sci., Univ. of Tokyo
18 2023/03/15 10:30 B 2B04-01 窒素固定細菌を用いた大気中窒素を由来とするL-グルタミン酸生産法の確立
L-Glutamate production from aerial nitrogen using nitrogen-fixing bacteria
○吉留 大輔1、伊藤 有亮1,2、古園 さおり1,3、日 真誠1、西山 真1,3
○Daisuke YOSHIDOME1, Yusuke ITO1,2, Saori KOSONO1,3, Makoto HIDAKA1, Makoto NISHIYAMA1,3
1東大院・農生科、2キッコーマン株式会社、3東大・微生物連携機構
1Grad. Sch. Agri. & Life Sci., UTokyo, 2Kikkoman Corporation, 3CRIIM, UTokyo
19 2023/03/15 10:00 C 2C03-03 S-置換システイン類の合成効率向上を目指した微生物酵素の探索
Screening of microbial enzymes for enhanced synthesis of S-substituted cysteines
○水谷 拓1、原 良太郎2、竹内 道樹2、日比 慎3、上田 誠2,4、小川 順1
○Taku MIZUTANI1, Ryotaro HARA2, Michiki TAKEUCHI2, Makoto HIBI3, Makoto UEDA2,4, Jun OGAWA1
1京大院農・応用生命、2京大院農・産業微生物、3富山県大・生物工、4小山高専・物質工学
1Div., Appl., Life Sci., Grad., Sch., Agric., Kyoto Univ., 2Ind., Microbiol., Grad., Sch., Agric., Kyoto Univ, 3Dept., Biotechnol., Toyama Pref. Univ., 4Dept., Mater., Chem., Bioeng., NIT, Oyama College
20 2023/03/15 09:30 D 2D02-12 おからを活用したLipomyces starkeyi由来食用代替パーム油の低コスト化および高生産化
Development of Low cost and high production of edible alternative palm oil from Lipomyces starkeyi using okara
○高城 博也1、三根 健太郎1,2、松尾 伸二1、高久 洋暁2
○HIROYA TAKI1, KENTARO MINE1,2, SHINJI MATSUO1, HIROAKI TAKAKU2
1日清食品HD(株)グローバルイノベーション研究センター、2新潟薬大・応生科
1Nissin Foods Holdings Co., Ltd Global Innovation Research Center, 2NUPALS
<< 1 2 >>
[検索条件入力画面に戻る]