日本農芸化学会 2022年度大会プログラム検索

展示会・休憩室 (ログインが必要です)
終了しました
プログラム集PDF 企業説明会
終了しました
進行中のプログラム一覧
終了しました
大会トップページに戻る
大会プログラム集・大会講演要旨集[PDF]の変更 (更新:3/23)
推奨ブラウザ:Chrome、FireFox、Edge
(Internet ExplorerとSafariでは正しく表示されない場合があります)

キーワード:Aspergillus の検索結果

1 - 15  / 42 <<< 1 2 3 >>>

1 - 15  / 42
<<< 1 2 3 >>>
2B02-04
2022/03/16 09:30
ミーティングルーム B
ワインパミスの麹菌固体培養における熱水処理の影響
Effect of hot water pretreatment on Aspergillus solid state fermentation of wine pomace
○奥川 日菜乃1、橋本 敦子1、三宅 剛史2、伊藤 一成2、谷野 有佳2、山下 秀行3、中川 拓郎3、平野 幸司4、仁戸田 照彦1、神崎 浩1
○Hinano OKUKAWA1, Atsuko HASHIMOTO1, Tsuyoshi MIYAKE2, Kazunari ITO2, Yuka TANINO2, Hideyuki YAMASHITA3, Takuro NAKAGAWA3, Koji HIRANO4, Teruhiko NITODA1, Hiroshi KANZAKI1
1岡山大院・環境生命、2岡山県工技セ、3樋口松之助商店、4果実工房
1Grad. Sch. Environ. Life Sci.,Okayama Univ., 2Industrial Technology Center of Okayama Prefecture, 3Higuchi Matsunosuke Shoten, 4Kajitsu Kobo
2B02-05
2022/03/16 09:30
ミーティングルーム B
オリーブ葉の麹菌固体培養における蒸煮処理の影響
Effect of steaming on Aspergillus solid state fermentation of olive leaves
○橋本 敦子1、奥川 日菜乃1、三宅 剛史2、伊藤 一成2、谷野 有佳2、山下 秀行3、内田 真美3、三木 翔平3、吉田 靖弘4、徐 恵美4、菊地 敬一4、仁戸田 照彦1、神崎 浩1
○Atsuko HASHIMOTO1, Hinano OKUKAWA1, Tsuyoshi MIYAKE2, Kazunari ITO2, Yuka TANINO2, Hideyuki YAMASHITA3, Mami UCHIDA3, Shouhei MIKI3, Yasuhiro YOSHIDA4, Megumi JYO4, Keiichi KIKUCHI4, Teruhiko NITODA1, Hiroshi KANZAKI1
1岡山大院・環境生命、2岡山県工技セ、3樋口松之助商店、4日本オリーブ
1Grad. Sch. Environ. Life Sci., Okayama Univ., 2Industrial Technology Center of Okayama Prefecture, 3Higuchi Matsunosuke Shoten, 4Nippon Olive
2B04-05
2022/03/16 10:30
ミーティングルーム B
Aspergillus oryzae RIB40株で製麹した米麹のグルコアミラーゼ活性に及ぼす音波照射の影響
Effects of irradiation of sound waves on glucoamylase activities of rice-koji prepared fromAspergillus oryzae RIB40
○松本 拓、池田 葵、河口 由季、小島 幸治、三枝 敬明、寺本 祐司
○Taku MATSUMOTO, Aoi IKEDA, Yuki KAWAGUCHI, Kouji KOJIMA, Noriaki SAIGUSA, Yuji TERAMOTO
崇城大院
Sojo Univ.
2B04-09
2022/03/16 10:30
ミーティングルーム B
清酒から新たに見出されたオリゴ糖の構造解析
Structural Analysis of Oligosaccharides Newly Detected in Sake
○竹久 まや1、山田 明日香1、勝田 亮2、小林 泉美3、本田 千尋1、金本 湧太3、進藤 斉1、穂坂 賢1、徳岡 昌文1
○Maya TAKEHISA1, Asuka YAMADA1, Ryo KATSUTA2, Izumi KOBAYASHI3, Chihiro HONDA1, Yuta KANEMOTO3, Hitoshi SHINDO1, Masaru HOSAKA1, Masafumi TOKUOKA1
1東農大院応生、2東農大院生命、3東農大院農
1Grad. Sch. Appl. Biosci., Tokyo Univ. of Agric., 2Fac. Life. Sci., Tokyo Univ. of Agric., 3Grad. Sch. Agric., Tokyo Univ. of Agric.
2D02-04
2022/03/16 09:30
ミーティングルーム D
麹菌Aspergillus oryzaeによるPET分解酵素の異種発現
Heterologous expression of PET-degrading enzymes in Aspergillus oryzae
○戸所 健彦1、伊出 健太郎1、南 はつね2、河野 恵美2、小高 敦史1、吉田 昭介2、石田 博樹1
○Takehiko Todokoro1, Kentaro Ide1, Hatsune Minami2, Emi Kawano2, Atsushi Kotaka1, Shosuke Yoshida2, Hiroki Ishida1
1月桂冠・総研、2奈良先端大・バイオ
1Res. Inst., Gekkeikan Sake, 2Grad. Sch. Biol. Sci., NAIST
2D09-08
2022/03/16 14:30
ミーティングルーム D
麹菌由来界面活性タンパク質hydrophobin RolAの微細な表面構造観察
Detailed surface structure analysis of self-assembled structures of Aspergillus oryzae hydrophobin RolA
○高橋 尚央1、寺内 裕貴2、吉見 啓3、田中 拓未4、三ツ石 方也5、石崎 裕也5、藪 浩6,7、阿部 敬悦8
○Nao Takahashi1, Yuki Terauchi2, Akira Yoshimi3, Takumi Tanaka4, Masaya Mitsuishi5, Yuya Ishizaki5, Hiroshi Yabu6,7, Keietsu Abe8
1東北大農、2京大院地球環境学堂、3京大院農、4農研機構、5東北大院工、6東北大AIMR、7東北大多元、8東北大院農
1Agric., Tohoku Univ., 2Grad. Sch. Glob. Env. Stud, Kyoto Univ., 3Grad. Sch. Agric., Kyoto Univ., 4NARO・NIAES, 5Grad. Sch. Eng., Tohoku Univ., 6WPI-AIMR, Tohoku Univ., 7IMRAM, Tohoku Univ., 8Grad. Sch. Agric. Sci., Tohoku Univ.
2E03-03
2022/03/16 10:00
ミーティングルーム E
菌寄生菌類を探索源とした抗真菌活性物質の探索
Search for antifungal compounds produced by mycoparasitic fungi
○渡邊 善洋1,2、高橋 周平3、吉田 百合香3、常盤 俊之1、稲橋 佑起1,2、穗苅 玲1,2、石山 亜紀1,2、石川 春樹3、伴 さやか4、知花 博治4、矢口 貴志4、野中 健一1,2、岩月 正人1,2
○Yoshihiro WATANABE1,2, Syuhei Takahahi3, Yurika Yoshida3, Toshiyuki Tokiwa1, Yuki Inahashi1,2, Rei Hokari1,2, Aki Ishiyama1,2, haruki Ishikawa3, Sayaka Ban4, Hiroji Chibana4, Takasi Yaguchi4, Kenichi Nonaka1,2, Masato Iwatsuki1,2
1北里大 感染制御、2北里大 大村研、3北里大 理、4千葉大 真菌医学
1Grad. Sch. Infection Control Sci., Kitasato Univ., 2Omura Satoshi Memorial Inst., Kitasato Univ., 3Sch. Science, Kitasato Univ., 4MMRC, Chiba Univ.
2E08-11
2022/03/16 14:00
ミーティングルーム E
Total biosynthesis of the highly modified indole diterpene Nudulisporic acids to generate structurally related analogs.
○Yaping Liu, Taro Ozaki, Atsushi Minami, Hideaki Oikawa
Fac. Sci., Hokkaido Univ.
2F04-01
2022/03/16 10:30
ミーティングルーム F
糸状菌Aspergillus lentulus由来新規化合物lentopeptin A, Bの生合成機構
Biosynthesis of lentopeptin A and B, novel compounds from Aspergillus lentulus
○松原 有也、岸本 真治、渡辺 賢二
○Yuya Matsubara, Shinji Kishimoto, Kenji Watanabe
静岡県大薬
Univ. of Shizuoka
3A05-02
2022/03/17 11:00
ミーティングルーム A
黄麹菌におけるα-アミラーゼmRNAのライブセルイメージング
Live cell imaging of mRNA encoding α-amylase in Aspergillus oryzae
○守田 湧貴、竹川 薫、樋口 裕次郎
○Yuki Morita, Kaoru Takegawa, Yujiro Higuchi
九大院・生資環
Dept. of Biosci. Biotechnol., Kyushu Univ.
3A05-04
2022/03/17 11:00
ミーティングルーム A
麹菌Aspergillus oryzaeにおける推定新規選択的オートファジー関連タンパク質の機能解析
Functional analysis of a putative selective autophagy-related protein in Aspergillus oryzae
○西尾 譲一郎、武田 陽一、菊間 隆志
○Joichiro NISHIO, Yoichi TAKEDA, Takashi KIKUMA
立命大生命
Ritsumeikan Univ.
3A05-05
2022/03/17 11:00
ミーティングルーム A
マイクロ流体デバイスで示す外部環境に応じた糸状菌の伸長方向制御
Analysis of hyphal chemotropism using microfluidic devices
○山本 里穂、福田 紗弓、高谷 直樹、竹下 典男
○Riho YAMAMOTO, Sayumi FUKUDA, Naoki TAKAYA, Norio TAKESHITA
筑波大 / 微生物サステイナビリティ研究センター(MiCS)
Tsukuba Univ. / MiCS
3A05-07
2022/03/17 11:00
ミーティングルーム A
糸状菌Aspergillus nidulansのSec14ファミリータンパク質欠損がもたらすオルガネラと細胞壁への影響
Effects of the defects of Sec14 family proteins on the organelle and cell wall of the filamentous fungus Aspergillus nidulans
○楊 淳児1、須澤 徹生1、岩間 亮1,2、福田 良一1,2、堀内 裕之1,2
○Chuner YANG1, Tetsuki SUZAWA1, Ryo IWAMA1,2, Ryouichi FUKUDA1,2, Hiroyuki HORIUCHI1,2
1東大院・農生科・応生工、2東大・微生物連携
1Dept. of Biotechnol., Univ. of Tokyo, 2CRIIM, UTokyo
3B04-05
2022/03/17 10:30
ミーティングルーム B
麹菌における異種テルペノイド生産に資する代謝経路の解明
Elucidation of metabolic pathways that contribute to heterologous production of terpenoids in Aspergillus oryzae
○齋藤 直也1、片山 琢也1,2、南 篤志3、及川 英秋3、丸山 潤一1,2
○Naoya SAITOH1, Takuya KATAYAMA1,2, Atsushi MINAMI3, Hideaki OIKAWA3, Jun-ichi MARUYAMA1,2
1東大院・農生科・応生工、2東大・微生物連携機構、3北大院・理
1Dept. of Biotechnol., The Univ. of Tokyo, 2CRIIM, UTokyo, 3Grad. Sch. Sci., Hokkaido Univ.
3B04-06
2022/03/17 10:30
ミーティングルーム B
麹菌Aspergillus oryzaeにおけるヒストンシャペロンHirAのコウジ酸生産への関与
Involvement of the histone chaperone HirA in the production of kojic acid in Aspergillus oryzae
○工藤 駿斗1、荒川 弦矢1、白井 沙夜1、小川 真弘2、進藤 斉1、穂坂 賢1、徳岡 昌文1
○Hayato KUDO1, Gen-ya ARAKAWA1, Saya SHIRAI1, Masahiro OGAWA2, Hitoshi SHINDO1, Masaru HOSAKA1, Masafumi TOKUOKA1
1東農大院農、2野田産研
1Grad. Sch. Agric., Tokyo Univ. of Agric., 2Noda Inst. Sci. Res.
1 - 15  / 42 <<< 1 2 3 >>>

1 - 15  / 42
<<< 1 2 3 >>>