日本農芸化学会 2022年度大会プログラム検索

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2B02-08
2022/03/16 09:30
ミーティングルーム B
異なるスターター乳酸菌が野沢菜漬の水溶性・揮発性成分プロファイルに与える影響
Metabolomic evaluation of different starter culture effects on water-soluble and volatile compound profiles in nozawana pickle fermentation
○冨田 理1、渡辺 純2、栗林 剛3、田中 沙智4、河原 岳志4
○Satoru TOMITA1, Jun Watanabe2, Takeshi Kuribayashi3, Sachi Tanaka4, Takeshi Kawahara4
1農研機構食品研、2帯畜大生命、3長野県工技セ、4信州大農
1Food Res. Inst., NARO, 2Obihiro Univ. Agri. Vet. Med., 3Nagano Pref. Ind. Tech. Ctr., 4Shinshu Univ.
2B09-03
2022/03/16 14:30
ミーティングルーム B
コリネ型細菌によるイソプレン生産
Investigation on isoprene production by Corynebacterium glutamicum
○横野 里佳1,2、Theresia Natalia Maria2、猿谷 直紀2、須田 雅子2、平賀 和三2、乾 将行2
○Rika YOKONO1,2, Natalia Maria THERESIA2, Naoki SARUYA2, Masako SUDA2, Kazumi HIRAGA2, Masayuki INUI2
1奈良先端大・バイオ、2RITE
1NAIST・BIO, 2RITE
2G08-01
2022/03/16 14:00
ミーティングルーム G
植物発酵物(FBP)のスギ花粉症抑制効果
Suppressive effect of fermented botanical product (FBP) on Japanese cedar pollinosis
○鳥居 英人1、藤村 孝志2、堀 采音2、北條 綾乃1、藤岡 耕太郎1、児玉 智基3、西岡 祐起2、前田 陽2、岸田 晋輔1、河本 正次2
○Hideto Torii1, Takashi Fujimura2, Ayane Hori2, Ayano Hojo1, Kotaro Fujioka1, Tomoki Kodama3, Yuki Nishioka2, Akira Maeda2, Shinsuke kishida1, Seiji Kawamoto2
1万田発酵株式会社、2広島大院・統合生命科学、3広島大・工
1Manda Fermentation Co., Ltd., 2Grad. Sch. Integr. Sci. Life, Hiroshima Univ., 3Fac. Eng., Hiroshima Univ.
2I05-08
2022/03/16 11:00
ミーティングルーム I
シロイヌナズナの鉄恒常性に及ぼすビスマスの影響
Iron homeostasis disturbance of Bismuth on IRT1 promoter knockout Arabidopsis thaliana
○長田 武、西村 信人、山野 菜摘
○Takeshi NAGATA, Makoto NISHIMURA, Natsumi YAMANO
摂南大理工
Setsunan Univ.
3C03-04
2022/03/17 10:00
ミーティングルーム C
Shewanella oneidensisの発酵能力の検証
Investigation of the fermentative growth of Shewanella oneidensis on sugars
○池田 壮汰、高妻 篤史、渡邉 一哉
○Sota IKEDA, Atsushi KOUZUMA, Kazuya WATANABE
東薬大生命
Tokyo Univ. Pharm. Life Sci.
3D04-08
2022/03/17 10:30
ミーティングルーム D
Effect of site-directed mutagenesis of Aspergillus sydowii feruloyl esterase on substrate preference
○Apisan Phienluphon1,2, Keiko Kondo1, Bunzo Mikami1,3, Takashi Nagata1,2, Masato Katahira1,2
1Inst. of Advanced Energy, Kyoto Univ., 2Grad. Sch. of Energy Sci., Kyoto Univ., 3Grad. Sch. of Agric., Kyoto Univ.
3G01-09
2022/03/17 09:00
ミーティングルーム G
発酵茶による抗酸化機能及び脂質と糖質吸収阻害作用の比較
Antioxidant effect and inhibitive activities of lipids or carbohydrate absorption from intestine by fermented teas
○新藤 万里、塚田 明日香、畔上 優太、西出 夏来沙、長田 恭一
○Mari SHINDO, Asuka TUKADA, Yuta AZEGAMI, Nagisa NISHIDE, Kyoichi OSADA
明治大農
Meiji Univ.
3I03-03
2022/03/17 10:00
ミーティングルーム I
フェロトーシス誘導細胞における酸化特異的エピトープ形成と免疫応答解析
Formation of Oxidation-Specific Epitopes and Analysis of Immune Response in Ferroptosis-induced Cells
○糸井 海星1、林 世映1、三浦 由香子1、板倉 正典1、今井 浩孝2、内田 浩二1
○Kaisei ITOI1, Sei-Young LIM1, Yukako MIURA1, Masanori ITAKURA1, Hirotaka IMAI2, Koji UCHIDA1
1東大農、2北里薬
1Univ. of Tokyo, 2Kitasato Univ.
3I08-03
2022/03/17 14:00
ミーティングルーム I
食物新奇性恐怖による摂食行動制御機構の組織学的解析
Analysis of brain regions regulating feeding behavior by Neophobia.
○山本 航史、喜田 聡
○Koji YAMAMOTO, Satoshi KIDA
東大院
Tokyo Univ.
4A03-08
2022/03/18 10:00
ミーティングルーム A
酸素耐性嫌気性菌 Amphibacillus xylanus と通性好気性菌E.coli における“嫌気ストレス”に関する研究
Study of “anaerobic stress” in aerotolerant anaerobe Amphibacillus xylanus and facultative aerobe Escherichia coli
鈴木 智典1、○加藤 紗弥1、木俣 真弥1、酒井 陽一2、高山 努2、中本 忠宏3、中島 聖也1、福島 多一1、武田 晃治1、吉村 悦郎4、野村 佳歩1、阿部 晃1、新村 洋一1、内野 昌孝1
Tomonori SUZUKI1, ○Saya KATO1, Shinya KIMATA1, Yoichi SAKAI2, Tsutomu TAKAMAYA2, Tadahiro NAKAMOTO3, Seiya NAKASHIMA1, Taichi FUKUSHIMA1, Koji TAKEDA1, Etsuro YOSHIMURA4, Kaho NOMURA1, Akira ABE1, Youichi NIIMURA1, Masataka UCHINO1
1東京農大、2大同大、3東レリサーチセ、4放送大
1Tokyo Univ. of Agri., 2Daido Univ., 3Toray Research Center, 4The Open Univ. of Japan
4B04-03
2022/03/18 10:30
ミーティングルーム B
輸送体選択技術を用いた新規有用化合物排出輸送体の網羅的探索
Comprehensive screening of transporters exporting commercially valuable compounds by using novel technology for transporter selection
○竹中 優馬1、七谷 圭1,2、中山 真由美1,3、石井 智子1、伊藤 隼哉1、阿部 敬悦1
○Yuma TAKENAKA1, Kei NANATANI1,2, Mayumi NAKAYAMA1,3, Tomoko ISHII1, Junya ITO1, KEIETSU ABE1
1東北大院・農、2東北大・INGEM、3東北大院・生命科学
1Grad. Sch. of Agri., Tohoku Univ., 2INGEM, Tohoku Univ., 3Grad. Sch. of Life Sci., Tohoku Univ.
4G05-10
2022/03/18 11:00
ミーティングルーム G
Anti-inflammatory properties of indole compounds in fermented rice bran
○Afifah Zahra Agista1, Yusuke Ohsaki1, Takuya Koseki2, Michio Komai1, Hitoshi Shirakawa1
1Grad. Sch. Agri. Sci, Tohoku Univ., 2Fac. Agri., Yamagata Univ.
4G08-06
2022/03/18 14:00
ミーティングルーム G
プラズマローゲンによるフェロトーシス抑制
Suppression of ferroptosis by plasmalogen
○阿部 アキ1、中川 和也2、杉山 梢2、山田 秀俊1,3
○Aki Abe1, Kazuya Nakagawa2, Kozue Sugiyama2, Hidetoshi Yamada1,3
1帝京科学大学大学院 理工学研究科 バイオサイエンス専攻(帝科大・院・バイオ)、2株式会社ADEKA((株)ADEKA)、3帝京科学大学 生命環境学部 生命科学科(帝科大・生命環境)
1Grad. Sch. of Teikyo Univ. of Sci., 2ADEKA Corp., 3Teikyo Univ. of Sci.
4H07-01
2022/03/18 13:30
ミーティングルーム H
線虫モデルにおけるフェルラ酸ルチノシドの神経保護効果および作用機序の解析
Analysis on neuroprotective effects of ferulic acid rutinoside in C. elegans
○守谷 望1、松本 果楠子1、バグドウ アブデル ファワズ1、鄭 屹峰2、片山 茂1,2
○Nozomi MORIYA1, Kanako MATSUMOTO1, Fawaz Bagoudou Abdel1, Yifeng ZHENG2, Shigeru KATAYAMA1,2
1信州大院農、2信州大バイオ研
1Shinshu Univ., 2Shinshu Univ. Biomed.
2AS-06
2022/03/16 18:00
ミーティングルーム A
新たな後発酵茶製造の試み
Manufacturing of new type of brewing tea
○岩橋 均
○Hitoshi Iwahashi
岐阜大学
Gifu University
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