日本農芸化学会 2022年度大会プログラム検索

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キーワード:amino acid の検索結果

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2A01-04
2022/03/16 09:00
ミーティングルーム A
汚水浄化に関与するマイクロバイオームに添加したアミノ酸が与える影響の解析
Analysis of the effects of amino acids added on microbiome-related to wastewater treatment
○野口 滉矢、鈴木 智順
○HIROYA NOGUCHI, TOMONORI SUZUKI
東理大・応生
Tokyo Univ. of Science
2B07-06
2022/03/16 13:30
ミーティングルーム B
放線菌由来のポリ(γ-L-ジアミノ酪酸)の構造解析と抗菌活性
Structural Characterization of Poly(γ-L-diaminobutyric acid) Produced by a Strain of Streptomyces sp. and Its Antimicrobial Activity
○佐々木 摩帆1、吉田 修1、星山 貴文1、松井 旺大1、山中 一也2、竹原 宗範1
○Maho SASAKI1, Osamu YOSHIDA1, Takafumi HOSHIYAMA1, Akihiro MATSUI1, Kazuya YAMANAKA2, Munenori TAKEHARA1
1滋賀県大工、2関西大化学生命工
1Univ. Shiga Pref., 2Kansai Univ.
2I03-01
2022/03/16 10:00
ミーティングルーム I
1残基のアミノ酸置換がもたらすハバネロと夢祭りのpAMT酵素活性の違い
Differences in pAMT enzyme activity between Habanero and Yumematsuri caused by amino acid substitution of one residue
○中里 彩夏、佐野 香織、古旗 賢二
○Saika NAKASATO, Kaori SANO, Kenji KOBATA
城西大
Josai Univ.
2I05-10
2022/03/16 11:00
ミーティングルーム I
植物のα-リノレン酸-グルタミン縮合体の同定
Identification of alpha-linolenic acid-glutamine in plants
○高橋 公咲1、伊藤 詩織2、謝 肖男3、中川 博之4、北岡 直樹2、松浦 英幸2
○Kosaku Takahashi1, Shiori Ito2, Xiaonan Xie3, Hiroyuki Nakagawa4, Naoki Kitaoka2, Hideyuki Matsuura2
1東京農大、2北大農、3宇都宮大農、4農研機構
1Tokyo Univ. of Agri., 2Hokkaido Univ., 3Utsunomiya Univ., 4NARO
3A01-09
2022/03/17 09:00
ミーティングルーム A
Lactobacillus fermentum NBRC 15885の増殖に対するアミノ酸の影響評価
Assessment of the effect of amino acids on the growth of Lactobacillus fermentum NBRC 15885
○小林 美水1,2、邱 泰瑛2、小西 正朗2
○Yoshimi KOBAYASHI1,2, Tai-Ying CHIOU2, Masaaki KONISHI2
1北海道糖業(株)、2北見工大院
1Hokkaido Sugar Co., 2Kitami Institute of Technology
3C06-01
2022/03/17 13:00
ミーティングルーム C
メチオニン生合成酵素MetXとMetWの相互作用領域の探索
Investigation of the interaction region between methionine biosynthetic enzyme MetX and MetW
○長谷部 文人、丸山 千登勢、濱野 吉十
○Fumihito HASEBE, Chitose MARUYAMA, Yoshimitsu HAMANO
福井県大院・生物資源
Fukui Pref. Univ.
3C06-02
2022/03/17 13:00
ミーティングルーム C
分子進化系統解析により見出した新規PLP非依存型オルニチンラセマーゼ
Novel PLP-independent ornithine racemase discovered through comparative evolutionary analysis
○奥野 雄大、老川 典夫、山中 一也
○Yudai OKUNO, Tadao OIKAWA, Kazuya YAMANAKA
関西大化工
Kansai Univ.
3C08-07
2022/03/17 14:00
ミーティングルーム C
Staphylococcus piscifermentans、Staphylococcus condimenti、Staphylococcus epidermidis由来イソロイシン2-エピメラーゼホモログの機能解析
Characterization of isoleucine 2-epimerase homologs from Staphylococcus piscifermentans, Staphylococcus condimenti, and Staphylococcus epidermidis
○牟田口 祐太、梅津 光、春日 和
○Yuta MUTAGUCHI, Hikari UMETSU, Kano KASUGA
秋田県大生資
Akita Pre. Univ.
3C08-08
2022/03/17 14:00
ミーティングルーム C
緑藻Chlamydomonas reinhardtii由来D-threonine aldolase変異酵素の作製と性質
Construction and characterization of D-threonine aldolase mutant enzymes from the green alga Chlamydomonas reinhardtii
○金澤 諒1、西村 克史1,2、谷川 実1、東 翔子1、後藤 勝3、平戸 祐喜3
○Ryo KANAZAWA1, Katsushi NISHIMURA1,2, Minoru TANIGAWA1, Shoko HIGASHI1, Masaru GOTO3, Yuki HIRATO3
1日大理工、2日大短大、3東邦大理
1Nihon Univ., 2Nihon Univ. Junior Coll., 3Toho Univ.
3C08-09
2022/03/17 14:00
ミーティングルーム C
好酸性鉄酸化細菌Acidithiobacillus ferrooxidans由来D-アミノ酸脱水素酵素の性質
Properties of D-amino acid dehydrogenase from the acidophilic iron-oxidizing bacterium Acidithiobacillus ferrooxidans
○松崎 勇之介1、谷川 実1、鈴木 里菜1、東 翔子1、西村 克史1,2
○Yuunosuke MATSUZAKI1, Minoru TANIGAWA1, Rina SUZUKI1, Shoko HIGASHI1, Katsushi NISHIMURA1,2
1日大理工、2日大短大
1Nihon Univ., 2Nihon Univ. Junior Coll.
3C08-10
2022/03/17 14:00
ミーティングルーム C
カイコセリンラセマーゼの同定と酵素学的性質の解析
Identification and characterization of serine racemase from silkworm, Bombyx mori
○田中 優衣、伊藤 智和、邊見 久、吉村 徹
○Yui TANAKA, Tomokazu ITO, Hisashi HEMMI, Tohru YOSHIMURA
名大院・生命農
Nagoya Univ.
3E01-05
2022/03/17 09:00
ミーティングルーム E
抗生物質resormycin生合成遺伝子群に見出したPhenylalanine水酸化酵素の機能解析
Functional analysis of Phenylalanine dihydroxylase found in the resormycin biosynthetic gene cluster.
○岸 千紘1、山中 一也2、五十嵐 雅之3、濱野 吉十1、丸山 千登勢1
○Chihiro KISHI1, Kazuya YAMANAKA2, Masayuki IGARASHI3, Yoshimitsu HAMANO1, Chitose MARUYAMA1
1福井県大院生物資源、2関西大化生工、3微化研
1Grad. Sch. Biosci. Biotec., Fukui Pref. Univ., 2Fac. Chem. Mater. Bioeng., Kansai Univ., 3Institute of Microbial Chemistry, BIKAKEN
3E01-09
2022/03/17 09:00
ミーティングルーム E
アミプリマイシンに含まれる特殊アミノ酸の生合成機構の解析
Biosynthesis of the nonproteinogenic amino acid moiety in amipurimycin
○日比 玄紀1、梅村 龍槻1、白石 太郎1、西山 真1,2、葛山 智久1,2
○Genki HIBI1, Tatsuki UMEMURA1, Taro SHIRAISHI1, Makoto NISHIYAMA1,2, Tomohisa KUZUYAMA1,2
1東大農、2東大・微生物連携機構
1GSALS, UTokyo, 2CRIIM, UTokyo
3H02-02
2022/03/17 09:30
ミーティングルーム H
広い特異性を有するL-アミノ酸オキシダーゼの探索と生産酵素の諸性質
Isolation of L-amino acid oxidase with broad specificity and some properties of its producing enzyme
○田中 佑弥1、宮田 良介1、川端 隆1、青木 秀之2、尾山 廣1
○Yuya TANAKA1, Ryosuke MIYATA1, Takashi KAWABATA1, Hideyuki AOKI2, Hiroshi OYAMA1
1摂大理工、2池田食研株式会社
1Setsunan Univ., 2Research Laboratory, Ikeda Food Research Co., Ltd.
3H09-02
2022/03/17 14:30
ミーティングルーム H
γ‐アミノ酪酸はマウス筋芽細胞C2C12細胞の筋形成分化を促進する
γ-aminobutyric acid promotes myogenic differentiation in mouse myoblast C2C12 cells
○草野 由理1,2、烏山 将織3、宮村 かおり3、榊原 悠起1、寺島 亜子2、松本 裕子3、柴田 貴広4
○Yuri KUSANO1,2, Masaori UYAMA3, Kaori MIYAMURA3, Yuki SAKAKIBARA1, Ako TERASHIMA2, Yuko MATSUMOTO3, Takahiro SHIBATA4
1中部大院・応用生、2中部大・応用生、3ヤマモリ(株)、4名大院・生命農
1Graduate School of Bioscience and Biotechnology, Chubu Univ., 2College of Bioscience and Biotechnology, Chubu Univ., 3Yamamori Incorporated, 4Graduate School of Bioagricultural Sciences, Nagoya Univ.
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