講演番号:3E1p、分類:一般講演 の検索結果 / 1 1 - 13 / 13 <<< 1 >>> / 1 1 - 13 / 13 <<< 1 >>> 3E1p02 2024/03/26 14:01 E1 Corynebacterium glutamicumのCS集合化とグルタミン酸生産との機能的関連 A functional relationship between citrate synthase condensation and L-glutamate overproduction in Corynebacterium glutamicum ○長岡 誠1、古園 さおり1,2,3、西山 真1,2 ○Makoto NAGAOKA1, Saori KOSONO1,2,3, Makoto NISHIYAMA1,2 1東大院農、2東大CRIIM、3理研CSRS 1The Univ. of Tokyo, 2CRIIM, The Univ. fo Tokyo, 3RIKEN CSRS 3E1p03 2024/03/26 14:12 E1 大腸菌を用いたN-アセチルノイラミン酸発酵生産プロセスの構築 Efficient Production of N-Acetylneuraminic Acid in Escherichia coli ○氏原 哲朗、直江 大樹、吉岡 登希夫、社納 貴文、福本 一成 ○Tetsuro Ujihara, Taiki Naoe, Tokio Yoshioka, Takafumi Shanou, Kazunari Fukumoto 協和発酵バイオ Kyowa Hakko Bio 3E1p04 2024/03/26 14:23 E1 アミノ酸源の添加はShewanella oneidensis MR-1株の嫌気条件での増殖を促進する Supplementation with amino acid sources facilitates anaerobic growth of Shewanella oneidensis MR-1 ○富田 啓介、池田 壮汰、高妻 篤史、渡邉 一哉 ○Keisuke TOMITA, Sota IKEDA, Atsushi KOUZUMA, Kazuya WATANABE 東薬大生命 Tokyo Univ. Pharm. Life Sci. 3E1p05 2024/03/26 14:34 E1 Gluconobacter属酢酸菌CHM43株の変異株を用いた2‐ケトグルコン酸生産 2-Ketogluconate production using an engineered derivative of Gluconobacter sp. CHM43 strain ○中島 さくら1、片岡 尚也1,2、松谷 峰之介3、ムサド・ティッパヤサク ウライワン4、ティーラーグール ガンジャナ4、松下 一信1,2、薬師 寿治1,2 ○Sakura NAKASHIMA1, Naoya KATAOKA1,2, Minenosuke MATUTANI3, Uraiwan MASUD-TIPPAYASAK4, Gunjana THEERAGOOL4, Kazunobu MATUSHITA1,2, Toshiharu YAKUSHI1,2 1山口大・院創成科学、2山口大・中高温微研セ、3東京農業大・ゲノム、4カセサート大 1Grad Sch Sci Tech Innov, Yamaguchi Univ, 2RCTMR, Yamaguchi Univ, 3Genome, Tokyo Univ of Agri, 4Fac Sci, Kasetsart Univ 3E1p06 2024/03/26 14:53 E1 オリーブ葉を基材とした固体培養における麹菌の生育とオリーブ葉麹の酵素活性 Growth of Aspergillus oryzae on olive leaves during solid-state fermentation and enzyme activity of olive leaf koji ○谷野 有佳1、伊藤 一成1、竹内 赴登1、三宅 剛史1、橋本 敦子2、奥川 日菜乃2、山下 秀行3、吉田 靖弘4、徐 恵美4、菊地 敬一4、深野 夏暉2、仁戸田 照彦2、神崎 浩2 ○Yuka TANINO1, Kazunari ITO1, Hayato TAKEUCHI1, Tsuyoshi MIYAKE1, Atsuko HASHIMOTO2, Hinano OKUKAWA2, Hideyuki YAMASHITA3, Yasuhiro YOSHIDA4, Megumi JYO4, Keiichi KIKUCHI4, Natsuki FUKANO2, Teruhiko NITODA2, Hiroshi KANZAKI2 1岡山県工技セ、2岡山大院・環境生命、3樋口松之助商店、4日本オリーブ 1Industrial Technology Center of Okayama Prefecture, 2Grad. Sch. Environ. Life Sci., Okayama Univ., 3Higuchi Matsunosuke Shoten, 4Nippon Olive 3E1p07 2024/03/26 15:04 E1 小型通気式固体培養装置を用いた麹菌固体培養によるワインパミス成分の微生物変換 Bioconversion of wine pomace constituents by Aspergillus solid state fermentation using an air flow type rotary solid state fermenter for laboratory use ○岡 深雪1、藤田 彩楓1、奥川 日菜乃2、橋本 敦子2、三宅 剛史3、伊藤 一成3、谷野 有佳3、山下 秀行4、中川 拓郎4、平野 幸司5、深野 夏暉2、仁戸田 照彦1,2、神崎 浩1,2 ○Miyuki OKA1, Ayaka FUJITA1, Hinano OKUKAWA2, Atsuko HASHIMOTO2, Tsuyoshi MIYAKE3, Kazunari ITO3, Yuka TANINO3, Hideyuki YAMASHITA4, Takuro NAKAGAWA4, Koji HIRANO5, Natsuki HUKANO2, Teruhiko NITODA1,2, Hiroshi KANZAKI1,2 1岡山大農、2岡山大院・環境生命、3岡山県工技セ、4樋口松之助商店、5果実工房 1Fac. Agr, Okayama Univ., 2Grad. Sch. Environ. Life Sci., Okyama Univ., 3Industrial Technology Center of Okayama Prefecture, 4Higuchi Matsunosuke Shoten, 5Kajitsu Kobo 3E1p08 2024/03/26 15:15 E1 Microbial Conversion of Unpolished Thai-Coloured Rice by Aspergillus Solid-State Cultivation: Effect on Amino Acid Composition ○Jirayu Jitpakdee1, Kazunari Ito2, Yuka Tanino2, Hayato Takeuchi2, Hideyuki Yamashita3, Takuro Nakagawa3, Teruhiko Nitoda1, Hiroshi Kanzaki1 1Grad. Sch. Environ. Life Sci., Okayama Univ., 2Industrial Technology Center of Okayama Prefecture, 3Higuchi Matsunosuke Shoten 3E1p09 2024/03/26 15:26 E1 清酒製造現場での製麹を再現した培養における醸造関連酵素の遺伝子発現 Expression of brewing-associated enzyme genes on the culture reproduced koji making in the manufacturing setting of sake brewery ○伊藤 一成1、谷野 有佳1、竹内 赴登1、五味 勝也2、狩山 昌弘3、三宅 剛史1 ○Kazunari ITO1, Yuka TANINO1, Hayato TAKEUCHI1, Katsuya GOMI2, Masahiro KARIYAMA3, Tsuyoshi MIYAKE1 1岡山県工技セ、2東北大院農、3(株)フジワラテクノアート 1Ind. Technol. Center of Okayama Pref., 2Tohoku Univ., 3Fujiwara Techno-Art Co., Ltd. 3E1p10 2024/03/26 15:37 E1 Comparative study of triacylglycerol lipase in Aspergillus oryzae associated with adjunct use for dairy application ○Napaporn CHINTAGAVONGSE1, Yukina KAWAKAMI1, Koichi TAMANO2, Toru HAYAKAWA1, Jun-ichi WAKAMATSU1, Haruto KUMURA1 1Applied Food Science Laboratory, Graduate School of Agriculture, Hokkaido Univ., 2Bioproduction Research Institute, AIST Hokkaido 3E1p11 2024/03/26 15:56 E1 β-N-acetyl-D-glucosaminyl-(1,4)-D-glucosamineによるVibrio属細菌のキチン代謝活性化システムの推測 Estimation of the system for enhancing chitin metabolism in Vibrio bacteria by β-N-acetyl-D-glucosaminyl-(1,4)-D-glucosamine. ○平野 貴子1,2、津田 紘伸2、西尾 俊幸1、袴田 航1,2 ○Takako HIRANO1,2, Hironobu TUDA2, Toshiyuki NISHIO1, Wataru HAKAMATA1,2 1日大生資科、2日大院生資科 1Nihon Univ., 2Graduate School of Nihon Univ. 3E1p12 2024/03/26 16:07 E1 出芽酵母Saccharomyces cerevisiae の液胞膜ミクロドメイン形成におけるミクロリポファジーの役割 Role of Lipophagy in Formation of Microdomains on the Vacuolar Membrane in Saccharomyces cerevisiae ○中辻 拓実1、白石 晃將1、奥 公秀2、阪井 康能1 ○Takumi NAKATSUJI1, Kosuke SHIRAISHI1, Masahide OKU2, Yasuyoshi SAKAI1 1京大院農、2京都先端科学大学 1Kyoto University, 2Kyoto University of Advanced Science 3E1p13 2024/03/26 16:18 E1 Citrobacter braakii TB-96株における グリセロール存在下での高発現かつ安定的なプロモーター選抜 High-expression and stable promoter selection in the presence of glycerol in Citrobacter braakii strain TB-96 ○木村 武蔵1、鮫島 礼1、柳瀬 卓馬1、吉田 ナオト1、中島(神戸) 敏明2、清 啓自1 ○Takezo KIMURA1, Rei Sameshima1, Takuma Yanase1, Naoto Yoshida1, Toshiaki Nakajima-Kambe2, Keiji Kiyoshi1 1宮大院農、2筑波大院生命環境系 1The Univ. of Miyazaki, 2The Univ. of Tsukuba 3E1p14 2024/03/26 16:29 E1 Gluconobacter japonicusが持つPQQ5はD-乳酸を基質にする膜結合型キノプロテインである PQQ5 of Gluconobacter japonicus is a membrane-bound quinoprotein that reacts with D-lactate ○竹内 秀1、片岡 尚也1,2、松下 一信1,2、薬師 寿治1,2 ○Shu TAKEUCHI1, Naoya KATAOKA1,2, Kazunobu MATSUSHITA1,2, Toshiharu YAKUSHI1,2 1山口大・院創成科、2山口大・中高温微セ 1Yamaguchi Univ., 2RCTMR, Yamaguchi Univ. / 1 1 - 13 / 13 <<< 1 >>> / 1 1 - 13 / 13 <<< 1 >>>