講演番号:4D1a、分類:一般講演 の検索結果 / 1 1 - 14 / 14 <<< 1 >>> / 1 1 - 14 / 14 <<< 1 >>> 4D1a01 2024/03/27 09:30 D1 糞便培養系を用いたエクオール代謝における食物繊維の影響 The effect of dietary fiber on equol production using a fecal culture system ○小寺 美有紀1,2、中村 浩平2、横山 慎一郎1 ○Miyuki KODERA1,2, Kohei NAKAMURA2, Shin-ichiro YOKOYAMA1 1岐阜食科研、2岐阜大学 1GRIFS, 2Gifu Univ. 4D1a02 2024/03/27 09:41 D1 カルノシンによるエクソソームを介した脳機能改善 Carnosine Improves Memory Function via Exosomes ○里 桃花1、宮園 素直1、鵜殿 美弥子2、片倉 喜範2 ○MOMOKA SATO1, Sunao Miyazono1, Miyako Udono2, Yoshinori Katakura2 1九大院生資環、2九大院農院 1Grad. Sch. Biores. Bioenv. Sci., Kyushu Univ., 2Fac. Agric., Kyushu Univ. 4D1a03 2024/03/27 09:52 D1 福島県産の発酵物から分離された乳酸菌のγアミノ酪酸生成と食品への応用 Production of γ-aminobutyric acid by lactic acid bacteria isolated from fermented products from Fukushima Prefecture and its application to food ○熊谷 武久、中山 未菜、芦澤 翔、鈴木 皓介 ○Takehisa KUMAGAI, NINA NAKAYAMA, KAKERU ASIZAWA, KOSUKE SUZUKI 福島大食農 Fukushima Univ. 4D1a04 2024/03/27 10:03 D1 ペプチドによるGLP-1分泌促進作用におけるTrp-Tyr配列の重要性について Importance of Trp-Tyr sequence in peptide-induced GLP-1 secretion ○船橋 周倖1、田口 颯2、比良 徹2 ○Chikayuki FUNABASHI1, Hayate TAGUCHI2, Thoru HIRA2 1北大農、2北大院農 1Hokkaidi Univ., 2Hokkaidi Univ. Grad. Sch. 4D1a05 2024/03/27 10:14 D1 抹茶の新たな機能性食品因子の探索に向けたマイクロRNA解析 Analysis of MicroRNAs to Discover New Functional Food Factors in Matcha ○黄 苡嵐1、一瀬 智美1、渡邉 凌矢1、辰己 由華2、一谷 正己2、衣笠 仁2、瀧原 孝宣2、春尾 守一3、熊添 基文1、立花 宏文1、藤村 由紀1 ○Yi-Lan Huang1, Tomomi Ichinose1, Ryoya Watanabe1, Yuka Tatsumi2, Masaki Ichitani2, Hitoshi Kinugasa2, Takanobu Takihara2, Shuichi Haruo3, Motofumi Kumazoe1, Hirofumi Tachibana1, Yoshinori Fujimura1 1九大院農院・生機科、2(株)伊藤園・中央研究所、3(株)あいや 1Faculty of Agriculture, Kyushu University, 2Central Research Institute, ITO EN,LTD., 3AIYA CO., LTD. 4D1a06 2024/03/27 10:33 D1 高食物繊維小麦粉による腸内環境改善効果の検証 Verification of the Improvement Effect of High Amylose Wheat Flour on the Intestinal Environment ○大友 雄登1、野間 聡1、貴島 聡2、菊池 洋介1、青江 誠一郎3 ○Yuto Otomo1, Satoshi Noma1, Satoshi Kijima2, Yosuke Kikuchi1, Seiichiro Aoe3 1(株)日清製粉グループ本社、2日清製粉(株)、3大妻女子大家政 1Nisshin Seifun Group Inc., 2Nisshin Flour Milling Inc., 3Otsuma Women's University 4D1a07 2024/03/27 10:44 D1 溶解度分別法を利用したグリチルリチン精製法の開発 Development of a glycyrrhizin purification method using solubility-based separation. ○本夛 崚資、西野 蛍汰、福田 悠作、片野 肇、高橋 正和 ○Ryosuke HONDA, Keita NISHINO, Yusaku FUKUDA, Hajime KATANO, Masakazu TAKAHASHI 福井県大院生物資源 Fukui Pref. Univ. 4D1a08 2024/03/27 10:55 D1 ピセアタンノール摂取による皮膚粘弾性へ及ぼす影響―ランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験― Effects of Oral Intake of Piceatannol on Skin Viscoelasticity -A Randomized, Double-blind, Placebo-controlled, Parallel-group Comparison Study- ○吉原 瑞樹 ○Mizuki YOSHIHARA 森永製菓株式会社 Morinaga & Co., Ltd 4D1a09 2024/03/27 11:06 D1 ペンタガロイルグルコースはmiR-191-5pを介して脳機能調節作用を発揮する pentagalloylglucose improves brain function via regulation of miR-191-5p expression ○李 寛雨、松井 優樹、麻生 菜帆、高木 基光、岸 洸聖、熊添 基文、藤村 由紀、立花 宏文 ○Kwanwoo Lee, Yuki Matsui, Naho Asou, Motomitsu Takaki, Kousei Kishi, Motofumi Kumazoe, Yoshinori Fujimura, Hirofumi Tachibana 九州大学 Kyushu Univ. 4D1a10 2024/03/27 11:17 D1 細胞内における新型コロナウイルス酵素Main proteaseへの茶成分の結合 Adduction of tea catechin to SARS-CoV-2 main protease expressed in cells ○鈴木 咲子1、赤川 貢2、西川 美宇3、生城 真一3、金子 一郎1,4、加藤 陽二1,4 ○Sakiko SUZUKI1, Mitsugu AKAGAWA2, Miyu NISHIKAWA3, Shinichi IKUSHIRO3, Ichiro KANEKO1,4, Yoji KATO1,4 1兵庫県大環境人間、2徳島大学院医歯薬、3富山県大工、4兵庫県大先端食セ 1Univ. of Hyogo, SHSE, 2Tokushima Univ. Grad. Sch., Inst. Biomed. Sci., 3Toyama Pref. Univ., 4Univ. of Hyogo, RIFNS 4D1a11 2024/03/27 11:36 D1 機械学習とビッグデータを用いた食品の機能性および微生物を介した作用メ カニズムの推定 Inference of food functions and microbiome-mediated mechanisms of action through machine learning and big data ○三枝 奈々子1、柴田 友和1、澤田 隆介2、関谷 拓海1、山西 芳裕3 ○Nanako MIEDA1, Tomokazu SHIBATA1, Ryusuke SAWADA2, Takumi SEKIYA1, Yoshihiro YAMANISHI3 1九州工業大学、2岡山大学、3名古屋大学 1Kyushu Institute of Technology, 2Okayama University, 3Nagoya University 4D1a12 2024/03/27 11:47 D1 愛知県幸田町産・筆柿の葉に含まれる機能性成分アストラガリンに関する検討 Study on Astragalin, a Functional Component Found in Leaves of Fudegaki Persimmons from Kota Town, Aichi Prefectur ○保田 倫子1、田中 美帆1、小野 綾巳1、村瀬 晴香1、矢田 友和2 ○Michiko YASUDA1, Miho Tanaka1, Ayami Ono1, Haruka Murase1, Tomokazu Yada2 1椙山大生活、2JAあいち三河 1Sugiyama Jogakuen Univ., 2JA Aichi-Mikawa 4D1a13 2024/03/27 11:58 D1 習慣的な紅茶の飲用が腸内細菌叢に与える影響 The effects of habitual black tea consumption on intestinal microflora ○冨岡 玲乃1、田中 裕子1、鈴木 壯幸1、海老原 淑子2 ○Reno TOMIOKA1, Yuko TANAKA1, Masayuki SUZUKI1, Shukuko EBIHARA2 1三井農林株式会社、2チヨダパラメディカルケアクリニック 1Mitsui Norin Co., Ltd., 2Chiyoda Paramedical Care Clinic 4D1a14 2024/03/27 12:09 D1 分岐鎖アミノ酸が腸管上皮細胞に及ぼす影響: バリン欠乏が腸管幹細胞を減少させるメカニズムの解明 Effect of branched-chain amino acids on intestinal epithelial cells: Elucidation of the mechanism by which valine deficiency decreases intestinal stem cells ○香西 歩1、岩槻 健1、隈本 宗一郎2,3、清水 誠4、小西 良子1、只石 幹1、服部 一夫1 ○Ayumi KOZAI1, Ken IWATSUKI1, Soichiro KUMAMOTO2,3, Makoto SHIMIZU4, Yoshiko SUGITA-KONISHI1, Miki TADAISHI1, Kazuo KOBAYASHI-HATTORI1 1東農大・応生、2早大・院先進・化学生命化学、3金沢大・がん研・がん・老化生物学、4東農大 1Faculty of Applied Bioscience, Tokyo Univ. of Agriculture, 2Dept. of Chem. and Biochem., Grad. Sch. of Adv. Sci. and Eng., Univ. of Waseda, 3CRI, Kanazawa Univ., 4Tokyo Univ. of Agriculture / 1 1 - 14 / 14 <<< 1 >>> / 1 1 - 14 / 14 <<< 1 >>>