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キーワード:Aspergillus oryzae の検索結果

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2D5p11
2024/03/25 15:56
D5
ゲノムマイニングで取得した麹菌由来のエンドグルカナーゼに新たに見出されたマンナナーゼ活性について
Mannanase activity newly found in endoglucanases from Aspergillus oryzae obtained by genome mining
○渡部 昭1、松沢 智彦2、氏家 成隆1、新谷 尚弘1、五味 勝也1
○Akira WATANABE1, Tomohiko MATSUZAWA2, Seiryu UJIIE1, Takahiro SHINTANI1, Katsuya GOMI1
1東北大院農、2香川大農
1Tohoku Univ., 2Kagawa Univ.
2E6p08
2024/03/25 15:15
E6
麹菌における N-end rule の検証
Verification of N-end rule in Aspergillus oryzae
○田中 瑞己1、大庭 麻緒2、河原崎 泰昌2、山形 洋平1
○Mizuki TANAKA1, Mao OHBA2, Yasuaki KAWARASAKI2, Youhei YAMAGATA1
1農工大院農応生化、2静県大食栄養
1Tokyo Univ. of Agri. and Tech., 2Univ. of Shizuoka
2E7a13
2024/03/25 11:58
E7
Specific release of opioid peptide CM-12 from A2-type casein with Aspergillus oryzae alkaline protease that cleaves at the C-terminus of Ser–Leu–Xaa
○Yingjie CUI, Nobuhiro Hayashi, Naoyuki Yamamoto
Tokyo Institute of Technology
3C7p03
2024/03/26 14:12
C7
麹菌Aspergillus oryzaeにおいてオートファジーの欠損がコウジ酸生産を促進する分子機構の解析
Analysis of the molecular mechanism by which autophagy deficiency promotes kojic acid production in Aspergillus oryzae.
○松下 天斗1、陳 俊林1、有岡 学1,2
○Takato MATSUSHITA1, Junlin CHEN1, Manabu ARIOKA1,2
1東大院農・応生工、2東大・微生物連携機構
1Dept. Biotechnol., Univ. Tokyo, 2CRIIM, UTokyo
3C7p04
2024/03/26 14:23
C7
麹菌の異種天然化合物の生産性に関与する新規制御因子の同定と代謝機能の解析
Identification and metabolic function analysis of a novel regulator for productivity of heterologous natural compounds in Aspergillus oryzae
○吉岡 弘史1、原中 実穂1、齋藤 直也1、片山 琢也1,2、南 篤志3、及川 英秋4、丸山 潤一1,2
○Hiroshi YOSHIOKA1, Miho HARANAKA1, Naoya SAITO1, Takuya KATAYAMA1,2, Atsushi MINAMI3, Hideaki OIKAWA4, Jun-ichi MARUYAMA1,2
1東大院・農生科・応生工、2東大・微生物連携機構、3北大院・理、4中国・五邑大
1Dept. of Biotechnol., The Univ. of Tokyo, 2CRIIM, UTokyo, 3Grad. Sch. Sci., Hokkaido Univ, 4Wuyi Univ., China
3C7p06
2024/03/26 14:53
C7
麹菌Aspergillus oryzaeにおけるNon-ribosomal peptide synthetase (NRPS)の機能解析
Functional analysis of non-ribosomal peptide synthetase (NRPS) in Aspergillus oryzae
○清水 雄太1、舟窪 絵衣美2、進藤 斉1,2、穂坂 賢1,2、徳岡 昌文1,2
○YUTA SHIMIZU1, EIMI FUNAKUBO2, HITOSHI SHINDO1,2, MASARU HOSAKA1,2, MASAFUMI TOKUOKA1,2
1東農大院応生、2東農大応生
1Grad. Sch. Appl. Biosci., Tokyo Univ. of Agric, 2Tokyo Univ. of Agric
3E1p06
2024/03/26 14:53
E1
オリーブ葉を基材とした固体培養における麹菌の生育とオリーブ葉麹の酵素活性
Growth of Aspergillus oryzae on olive leaves during solid-state fermentation and enzyme activity of olive leaf koji
○谷野 有佳1、伊藤 一成1、竹内 赴登1、三宅 剛史1、橋本 敦子2、奥川 日菜乃2、山下 秀行3、吉田 靖弘4、徐 恵美4、菊地 敬一4、深野 夏暉2、仁戸田 照彦2、神崎 浩2
○Yuka TANINO1, Kazunari ITO1, Hayato TAKEUCHI1, Tsuyoshi MIYAKE1, Atsuko HASHIMOTO2, Hinano OKUKAWA2, Hideyuki YAMASHITA3, Yasuhiro YOSHIDA4, Megumi JYO4, Keiichi KIKUCHI4, Natsuki FUKANO2, Teruhiko NITODA2, Hiroshi KANZAKI2
1岡山県工技セ、2岡山大院・環境生命、3樋口松之助商店、4日本オリーブ
1Industrial Technology Center of Okayama Prefecture, 2Grad. Sch. Environ. Life Sci., Okayama Univ., 3Higuchi Matsunosuke Shoten, 4Nippon Olive
3E1p10
2024/03/26 15:37
E1
Comparative study of triacylglycerol lipase in Aspergillus oryzae associated with adjunct use for dairy application
○Napaporn CHINTAGAVONGSE1, Yukina KAWAKAMI1, Koichi TAMANO2, Toru HAYAKAWA1, Jun-ichi WAKAMATSU1, Haruto KUMURA1
1Applied Food Science Laboratory, Graduate School of Agriculture, Hokkaido Univ., 2Bioproduction Research Institute, AIST Hokkaido
3E5a07
2024/03/26 10:44
E5
糸状菌Trichoderma asperellum由来キチナーゼに関する研究
Studies on chitinase from filamentous fungus Trichoderma asperellum
○新谷 昌紘、豊田 陵介、金政 真
○Masahiro SHINTANI, Ryosuke TOYODA, Shin KANAMASA
中部大院・応生
Grad. Sch Biosci. Biotech., Chubu Univ.,
4D7a01
2024/03/27 09:30
D7
麹菌ハイドロフォビンRolAの自己組織化経路とその制御機構の解明
Elucidation of the self-assembly pathway and its control mechanism of hydrophobin RolA from Aspergillus oryzae
○高橋 尚央1、寺内 裕貴2、田中 拓未3、吉見 啓4、藪 浩5、阿部 敬悦1
○Nao Takahashi1, Yuki Terauchi2, Takumi Tanaka3, Akira Yoshimi4, Hiroshi Yabu5, Keistsu Abe1
1東北大院農、2山口大中高温研、3阪大院工、4京大院地環学、5東北大AIMR
1Grad. Sch. Agric. Sci., Tohoku Univ., 2RCTMR, Yamaguchi Univ., 3Grad. Sch. Eng., Osaka Univ., 4Grad. Sch. Glob. Env. Stud., Kyoto Univ., 5WPI-AIMR, Tohoku Univ.
4D7a07
2024/03/27 10:44
D7
麹菌A. oryzaeの酸性ハイドロフォービンHypGおよび融合酵素の精製と物性解析
Purification and physical property analysis of acidic hydrophobin HypG and fusion enzyme in Aspergillus oryzae
○増子 綾乃1,2、錦見 京樹1,2、藤原 里緒1,2、中島 春紫1,2
○Ayano MASHIKO1,2, Keiju NISHIKIMI1,2, Rio FUJIWARA1,2, Harushi NAKAJIMA1,2
1明大、2農化
1Meiji Univ., 2agricultural chemistry
4E2a09
2024/03/27 11:06
E2
麹菌Aspergillus oryzaeの同株のコロニー間で生じる増殖抑制の制御メカニズムの解明
Elucidation of regulatory mechanism of growth inhibition between colonies of the same strain in Aspergillus oryzae
○浜中 祐弥1、片山 琢也1,2、黒田 裕樹3、丸山 潤一1,2
○Yuya HAMANAKA1, Takuya KATAYAMA1,2, Hiroki KURODA3, Jun-ichi MARUYAMA1,2
1東大院・農生科・応生工、2東大・微生物連携機構、3慶應大・環境情報
1Dept. of Biotechnol., The Univ. of Tokyo, 2CRIIM, The Univ. of Tokyo, 3Fac. of Env. and Info. Stud., Keio Univ.
4E4a02
2024/03/27 09:41
E4
麹菌のヌクレオファジーでは核全体が液胞を介して分解され、AoAtg11はその効率化に関与する
In Aspergillus oryzae nucleophagy, degradation of entire nucleus occurs in vacuole and is facilitated by AoAtg11
○橋本 真宇1、山口 誉登1、木村 聡2、有岡 学1,3
○Mau HASHIMOTO1, Hiroto YAMAGUCHI1, Satoshi KIMURA2, Manabu ARIOKA1,3
1東大院農・応生工、2東大院農・技術基盤センター、3東大・微生物連携機構
1Dept. Biotechnol., Univ. Tokyo, 2Tech. Adv. Ctr., UTokyo, 3CRIIM, UTokyo
4E4a03
2024/03/27 09:52
E4
麹菌における核の増加と菌糸形態および酵素生産性の関連
Correlation among nuclear increase, enzyme production and hyphal morphology in Aspergillus oryzae
○井谷 綾花1、一ノ瀬 恵1、細田柊志 柊志1、高谷 直樹1、織田 健2、山下 秀行3、酒井 香奈江4、田中 拓未4、楠本 憲一4、竹下 典男1
○Ayaka Itani1, Aya Ichinose1, Syuji Hosoda1, Naoki Takaya1, Ken Oda2, Hideyuki Yamashita3, Kanae Sakai4, Takumi Tanaka4, Kenichi Kusumoto4, Norio Takeshita1
1筑波大・MiCS、2酒類研、3樋口松之助商店、4阪大院・工
1Univ. of Tsukuba, 2NRIB, 3Higuchi Moyashi, 4Univ. of Osaka
4E4a08
2024/03/27 10:55
E4
麹菌Aspergillus oryzaeにおけるコアオートファジータンパク質 Atg8と相互作用するタンパク質の機能解析
Functional analysis of the core autophagy protein Atg8-interacting proteins in Aspergillus oryzae
○坂根 巧、武田 陽一、菊間 隆志
○Takumi Sakane, Yoichi Takeda, Takashi Kikuma
立命大院生命
Ritsumeikan Univ.
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