分類 : トピックス賞
年度 : 2014 - 2014 の検索
27件が一致しました
そのうち1件 ~ 20件を表示しています

No 講演日時 会場名 講演番号 演題 発表者氏名 所属
1 2014/03/28 11:32 B03 2B03a15 脂肪酸が苦味を抑制する作用機序の解明-脂肪酸は苦味物質の立体構造を変化させる-
Fatty acids interact with bitter substances to suppress the bitterness in the mode of interaction fatty acids modify the stereochemistry of bitter substances.
○大木 伽耶子1、山下 治之1、井深 章子2、石丸 喜朗1、阿部 啓子1、朝倉 富子1
○Kayako OGI1, Haruyuki YAMASHITA1, Akiko IBUKA2, Yoshiro ISHIMARU1, Keiko ABE1, Tomiko ASAKURA1
1東大院農、2山形大院理
1Tokyo Univ., 2Yamagata Univ.
2 2014/03/28 11:54 C02 2C02a17 ムスクの香りを感知する受容体と脳領域の決定
Olfactory Receptor and Neural Pathway Responsible for Highly Selective Sensing of Musk Odors
○白須 未香1,2、吉川 敬一1、高井 佳基1、中嶋 藍3、竹内 春樹3、坂野 仁3、東原 和成1,2
○Mika SHIRASU1,2, Keiichi YOSHIKAWA1, Yoshiki TAKAI1, Ai NAKASHIMA3, Haruki TAKEUCHI3, Hitoshi SAKANO3, Kazushige TOUHARA1,2
1東京大学大学院農学生命科学研究科 応用生命化学専攻、2JST ERATO東原化学感覚シグナルプロジェクト、3福井大学医学部医学科高次脳機能領域
1Tokyo Univ., 2ERATO Touhara Chemosensory Signal Project, 3Fukui Univ.
3 2014/03/28 14:00 A15 2A15p01 DNAメチル化系の認識配列変換によるエピゲノム多様化:PacBioマシンによる全メチローム解読からの証拠
Epigenome diversification through changes in DNA sequence specificity of DNA methyltransferases
古田 芳一1,2、南波 宏枝1、柴田 朋子3、西山 智明4、重信 秀治3,5、鈴木 穣1、菅野 純夫1、長谷部 光泰3,5、○小林 一三1,2
YOSHIKAZU FURUTA1,2, HIROE NAMBA1, TOMOKO SHIBATA3, TOMOAKI NISHIYAMA4, SHUJI SHIGENOBU3,5, YUTAKA SUZUKI1, SUMIO SUGANO1, MITSUYASU HASEBE3,5, ○ICHIZO KOBAYASHI1,2
1東大・新領域・メディカルゲノム、2東大・医科研、3基生研、4金沢大学・学際科学実験センター、5総研大・生命科学・基礎生物学
1Univ. of Tokyo, 2IMSUT, 3NIBB, 4Kanazawa Univ., 5SOKENDAI
4 2014/03/28 14:22 A01 2A01p03 長鎖脂肪酸を細胞内に蓄積する初めての細菌の発見 〜新規プラットフォーム微生物を用いた新しいバイオディーゼル生産戦略〜
A bacterium that intrinsically accumulates long-chain free fatty acids in its cytoplasm ~New strategy for biodiesel production~
○菅野 学1、片山 泰樹2、森田 直樹1、堀 知行3、成廣 隆1、三谷 恭雄1、鎌形 洋一1
○Manabu KANNO1, Taiki KATAYAMA2, Naoki MORITA1, Tomoyuki HORI3, Takashi NARIHIRO1, Yasuo MITANI1, Yoichi KAMAGATA1
1産総研・生物プロセス、2産総研・地圏資源環境、3産総研・環境管理技術
1Bioproduction Research Institute, AIST, 2Institute for Geo-Resources and Environment, AIST, 3Institute for Environmental Management Technology, AIST
5 2014/03/28 14:33 A05 2A05p04 Fusarium graminearumのトリコテセン生産を阻害するprecocene IIの標的タンパク質の同定
Identification of the target protein of precocene II that inhibits trichothecene production of Fusarium graminearum
○古川 智宏、坂本 直子、露木 利枝、鈴木 道生、長澤 寛道、作田 庄平
○Tomohiro FURUKAWA, Naoko SAKAMOTO, Rie TSUYUKI, Michiwo SUZUKI, Hiromichi NAGASAWA, Shohei SAKUDA
東大院農生科・応生化
The Univ. of Tokyo
6 2014/03/28 14:44 C01 2C01p05 混ぜるだけで導入可能な細胞内温度計測用の新規蛍光性温度センサーの開発
Novel fluorescent thermometers with the ability to enter cells for intracellular temperature measurement.
○辻 俊一1、吉田 聡2、吉田 有人1、内山 聖一3
○Toshikazu TSUJI1, Satoshi YOSHIDA2, Aruto YOSHIDA1, Seiichi UCHIYAMA3
1キリン・基盤研、2キリン・酒類研、3東大院・薬
1Kirin Company, Ltd.,Central Lab.for Key Technologies, 2Kirin Company, Ltd., Research Lab. for Brewing Technologies, 3University of Tokyo
7 2014/03/28 15:49 A06 2A06p11 高等菌類の子実体形成物質の探索
Search for fruiting body-inducing compound(s) in higher fungi
○呉 静1,2、森 千夏3、鈴木 智大1、崔 宰熏1、平井 浩文1,4、河岸 洋和1,4,5
○Jing Wu1,2, Chinatsu Mori3, Tomohiro Suzuki1, Jae-Hoon Choi1, Hirofumi Hirai1,4, Hirokazu Kawagishi1,4,5
1静大・グリーン研、2日本学振、3静大農・応生化、4静大院農・応生化、5静大院・創造
1RIGST, Shizuoka Univ., 2JSPS, 3Fac. of Agric., Shizuoka Univ., 4Grad. Sch. of Agric., Shizuoka Univ., 5Grad. Sch. of Sci. and Tech., Shizuoka Univ.
8 2014/03/28 15:49 C03 2C03p11 ビタミンB1欠乏は海馬依存的学習・記憶形成の障害を誘導する
Thiamine deficiency induces deficits in hippocampus-dependent memory formation
○岸本 拓也1、大石 諭1、永田 幹1、長谷川 俊介1,2、喜田 聡1,2
○Takuya KISHIMOTO1, Satoru OHISHI1, Kan NAGATA1, Shunsuke HASEGAWA1,2, Satoshi KIDA1,2
1東農大院農、2科学技術振興機構・CREST
1Dep.of Bio,Tokyo Univ. of Agri, 2JST,CREST
9 2014/03/28 16:10 A04 2A04p13 アミノ酸キャリアタンパク質を介して生合成される新規アミノ酸とその代謝産物の同定
Identification of a novel amino acid and metabolites biosynthesized using amino acid carrier protein.
○長谷部 文人1、富田 武郎1、高 ひかり2、藤村 務2、西山 千春3、葛山 智久1、西山 真1
○Fumihito HASEBE1, Takeo TOMITA1, Hikari TAKA2, Tsutomu FUJIMURA2, Chiharu NISHIYAMA3, Tomohisa KUZUYAMA1, Makoto NISHIYAMA1
1東大・生セ、2順天堂大・医・研究基盤センター、3順天堂大・医・アトピー疾患研究センター
1Biotechnol. Res. Ctr.,Univ. Tokyo, 2Division of Biochemical Analysis, Central Laboratory of Medical Sciences, Juntendo University School of Medicine, 3Atopy (Allergy) Research Center, Juntendo University School of Medicine
10 2014/03/28 16:21 B04 2B04p14 老化促進マウスSAMP8における大豆ペプチドの認知機能保護効果
Preventive effect of soy peptides on cognitive decline in SAMP8 mice
○今井 理恵1、片山 茂1、杉山 遥1、前渕 元宏2、中村 宗一郎1
○Rie IMAI1, Shigeru Katayama1, Haruka Sugiyama1, Motohiro Maebuchi2, Soichiro Nakamura1
1信州大農院、2不二製油
1Shinshu Univ, 2Fuji Oil Co.Ltd
11 2014/03/28 16:54 C02 2C02p17 アミノ酸欠乏培地で培養した肝細胞ではインスリン受容体基質(IRS)-2量が増加し脂肪蓄積が起こる
Culturing liver cells under amino acid-free medium induces increases in insulin receptor substrate (IRS)-2 and lipid accumulation.
○森 友美1、亀井 宏泰1、赤西 成美1、尾添 淳文1、伯野 史彦1、千田 和広1、加藤 久典2、豊島 由香3、竹中 麻子4、高橋 伸一郎1
○Tomomi Mori1, Hiroyasu Kamei1, Narumi Akanishi1, Atsufumi Ozoe1, Fumihiko Hakuno1, Kazuhiro Chida1, Hisanori Kato2, Yuka Toyoshima3, Asako Takenaka4, Shin-Ichiro Takahashi1
1東大・院・農生科、2東大・総括プロジェクト機構、3日本医大・老研、4明治大・農
1Grad. Sch. Agric. Life Sci., Univ. Tokyo, 2Org. Interdisciplinary Res. Proj., Univ. Tokyo, 3Inst. Gerontology, Nippon Medical School, 4Sch. Agric., Meiji Univ.
12 2014/03/28 17:37 B05 2B05p21 βクリプトキサンチンは糖・脂質代謝異常を改善する
β-cryptoxanthin improves abnormality lipid and carbohydrate metabolism
○村上 弘樹1、高橋 信之1,2、古薗 智也1、大山 夏奈1、千田 真里1、杉浦 実3、後藤 剛1,2、河田 照雄1,2
○Hiroki Murakami1, Nobuyuki Takahashi1,2, Tomoya Furuzono1, Kana Ooyama1, Mari Senda1, Minoru Sugiura3, Tsuyoshi Goto1,2, Teruo Kawada1,2
1京大院農・食品生物、2京大 生理化学研究ユニット、3農研機構 果樹研究所カンキツ研究領域
1Grad. Sch. Agric. Kyoto Univ., 2Kyoto Univ. Research Unit for Physiological Chemistry, 3NARO Institute of Fruit Tree Science
13 2014/03/29 09:22 A10 3A10a03 セルロース系バイオマスからの物質生産を可能にしたスーパー麹菌の開発
Genetically engineered Aspergillus oryzae coexpressing three types of cellulases
○若井 暁1、浅井 菜々実1、山田 亮祐1、荻野 千秋2、堤 浩子3、秦 洋二3、近藤 昭彦2
○Satoshi WAKAI1, Nanami ASAI1, Ryosuke YAMADA1, Chiaki OGINO2, Hiroko TSUTSUMI3, Yoji HATA3, Akihiko KONDO2
1神戸大・自然、2神戸大院・工、3月桂冠・総研
1Org. Adv. Sci. Tech., Kobe Univ., 2Grad. Sch. Eng., Kobe Univ., 3Res. Inst., Gekkeikan Sake Co.
14 2014/03/29 09:22 B07 3B07a03 ラクトフェリン+ラクトパーオキシダーゼ含有粉末組成物の抗菌作用および口臭抑制作用
Antibacterial action and oral malodor suppression by lactoferrin and lactoperoxidase containing powder composition
○新 光一郎、中野 学、若林 裕之、山内 恒治、阿部 文明
○Kouichirou Shin, Manabu Nakano, Hiroyuki Wakabayashi, Koji Yamauchi, Fumiaki Abe
森永乳業食基研
Food Science & Technology Institute, Morinaga Milk Industry Co., Ltd.
15 2014/03/29 10:27 C03 3C03a09 Apolipoprotein A-I周囲環境変化に着目した新規HDL形成測定法の開発
Detection of HDL formation by sensing the environmental change around apolipoprotein A-I
○長尾 耕治郎、大村 理紗、斎藤 博幸
○Kohjiro NAGAO, Risa OMURA, Hiroyuki SAITO
徳島大院HBS
Univ. of Tokushima
16 2014/03/29 10:38 A04 3A04a10 スクアレンの両末端環化:オノセロイド合成酵素の初めての同定および龍涎香主成分ambreinの酵素合成
Cyclization of Squalene from Both Termini: Identification of an Onoceroid Synthase and Enzymatic Synthesis of Ambrein
○上田 大次郎、星野 力、佐藤 努
○DAIJIRO UEDA, TSUTOMU HOSHINO, TSUTOMU SATO
新潟大院自然・農
Niigata Univ.
17 2014/03/29 10:38 A07 3A07a10 抗ウイルス活性を有する新規環状デプシペプチド MA026 の合成研究と標的分子の探索
Total Synthesis and Anti-Hepatitis C Virus Activity of MA026, a Novel Lipocyclodepsipeptide
○志村 聡美1、中嶋 翔1,2、藤井 俊孝1、池田 健太郎1、イザギレ‐カルボネル ヘスス1、石間 正浩1、竹内 倫文1、紙透 伸治1、鈴木 孝洋3、倉持 幸司4、渡士 幸一1,2、小林 進3、菅原 二三男1
○Satomi SHIMURA1, Syo NAKAJIMA1,2, Toshitaka FUJII1, Kentaro IKEDA1, Jesus IZAGUIRRE-CARBONELL1, Masahiro ISHIMA1, Toshifumi TAKEUCHI1, Shinji KAMISUKI1, Takahiro SUZUKI3, Koji KURAMOCHI4, Koichi WATASHI1,2, Susumu KOBAYASHI3, Fumio SUGAWARA1
1東理大院理工、2国立感染症研究所 ウイルス第2部、3東理大薬、4京府大院生命環境
1Fac. of Sci. and Tech., Tokyo Univ. of Sci., 2Dep. Viol. II, Nat. Inst. of Infect. Dis., 3Fac. of Pharm. Sci., Tokyo Univ. of Sci., 4Kyoto Pref. Univ.
18 2014/03/29 11:10 A11 3A11a13 宿主グルタチオン代謝を制御する病原菌エフェクターの酵母システムによる機能解析
Functional analysis of the pathogen effector, which regulates the host glutathione homeostasis using yeast system.
藤原 祥子、田中 直孝、○田淵 光昭
Shoko FUJIWARA, Naotaka TANAKA, ○Mitsuaki TABUCHI
香川大農
Kagawa Univ.
19 2014/03/29 14:11 A08 3A08p02 ミトコンドリアの自食作用(ミトファジー)阻害による酵母の発酵力増強
Enhancement of ethanol fermentation of Saccharomyces cerevisiae sake yeast strain by disrupting mitophagy function.
○城間 祥大1、ジャヤコディ ラヒル1,2、堀江 健太1、岡本 浩二3、北垣 浩志1,2
○Shodai SHIROMA1, Lahiru JAYAKODY1,2, Kenta HORIE1, Koji OKAMOTO3, Hiroshi KITAGAKI1,2
1佐賀大、2鹿児島大院連合農、3阪大院生命機能
1Saga Univ., 2Join Grad. Sch. of Agri., Kagoshima Univ., 3Grad. Sch. of Front Biosci., Osaka Univ.
20 2014/03/29 15:16 B02 3B02p08 界面活性を有する米粉由来糖質素材の開発と加工食品への利用効果
The development of the glucide material derived from rice flour having surface activity and use effect to a processed food
○三輪 章志1、石崎 佳奈1、深山 敏明1、三國 克彦2、三浦 靖3、鈴木 大介4、野田 實5、小林 昭一3
○Shouji Miwa1, Kana Ishisaki1, Toshiaki Miyama1, Katsuhiko Mikuni2, Makoto Miura3, Daisuke Suzuki4, Minoru Noda5, Shoichi Kobayashi3
1石川農林総研、2塩水港精糖、3岩手大農、4敷島製パン、5スギヨ
1Ishikawa AFRC, 2Ensuiko Sugar Refining Co., Ltd., 3Iwate Univ., 4Shikishima Baking Co., Ltd., 5Sugiyo Co., Ltd.
<< 1 2 >>
[検索条件入力画面に戻る]