分類 : トピックス賞
年度 : 2015 - 2015 の検索
28件が一致しました
そのうち1件 ~ 20件を表示しています

No 講演日時 会場名 講演番号 演題 発表者氏名 所属
1 2015/03/27 09:00 C31 2C31a01 カリウム輸送タンパクの高発現による大腸菌セシウム取り込み能の向上
Improving cesium incorporation in Escherichia coli by overexpression of a potassium transporter
○金田 祥宜1、加藤 創一郎1,2,3、北川 航1,2、寺島 美亜1、浅野 行蔵1、鎌形 洋一1,2
○Yoshiki KANATA1, Soichiro KATO1,2,3, Wataru KITAGAWA1,2, Mia TERASHIMA1, Kozo ASANO1, Yoichi KAMAGATA1,2
1北大院・農、2産総研・生物プロセス、3東大・先端研
1Hokkaido Univ., Grad. Sch. Agric., 2AIST, BPRI, 3Univ. Tokyo, RCAST
2 2015/03/27 09:11 D12 2D12a02 新規脳梗塞治療薬SMTPの非臨床および臨床開発
Nonclinical and clinical development of SMTP as a novel stroke drug
○蓮見 惠司1,2、西村 直子2、長谷川 啓子2、澤田 裕伸2、鈴木 絵里子1
○Keiji Hasumi1,2, Naoko Nishimura2, Keiko Hasegawa2, Hironobu Sawada2, Eriko Suzuki1
1農工大応用生命化学、2株式会社ティムス
1Tokyo Noko University, 2TMS Co., Ltd.
3 2015/03/27 10:05 A34 2A34a06 失われた中央代謝系ハブ酵素の発掘―「新規」PEP carboxykinaseの同定とその生物間分布
Identification and characterization of a lost central metabolic enzyme, phosphoenolpyruvate carboxykinase
○千葉 洋子1,2、神川 龍馬3,4、野崎 智義2,1
○Yoko CHIBA1,2, Ryoma KAMIKAWA3,4, Tomoyoshi NOZAKI2,1
1筑波大院・生命環境、2感染研・寄生動物、3京大院・地球環境、4京大院・人間環境
1Univ. Tsukuba Life and Env. Sci., 2NIID Para., 3Kyoto Univ. Global Env. Std., 4Kyoto Univ. Human and Env. Std.
4 2015/03/27 10:05 F45 2F45a06 ジペプチドによるインクレチン加水分解酵素阻害データの網羅的取得とその応用
Comprehensive analysis to identify dipeptides with inhibitory effects for human dipeptidyl peptidase IV
○伊藤 圭祐1、大野 真澄1、Vu Thi Tuyet Lan1、本山 貴康2、楠畑 雅3、遠目塚 千紗3、小山 洋一3、伊藤 創平1、河原崎 泰昌1
○Keisuke ITO1, Masumi OHNO1, Lan VU THI TUYET1, Takayasu MOTOYAMA2, Masashi KUSUBATA3, Chisa TOMETSUKA3, Yoh-ichi KOYAMA3, Sohei ITO1, Yasuaki KAWARASAKI1
1静県大院・薬食、2不二製油・基盤研、3ニッピ・バイオマトリックス研
1Univ. Shizuoka, 2Fujioil Co., Ltd., 3Nippi, Inc.
5 2015/03/27 10:16 C22 2C22a07 米ぬか由来の歯周病菌プロリルトリペプチジルペプチダーゼ阻害タンパク質
Inhibitor from rice for prolyl tripeptidyl peptidase from periodontal pathogen
○安形 博菜1、西村 仁1、中嶋 義隆1、伊藤 潔2、芳本 忠1
○Hirona Agata1, Hitoshi Nishimura1, Yoshitaka Nakajima1, Kiyoshi Ito2, Tadashi Yoshimoto1
1摂南大理工、2摂南大薬
1Fac.Sci. Tech., Setsunan Univ., 2Fac. Pharm. Sci., Setsunan Univ.
6 2015/03/27 10:38 E32 2E32a09 基質結合タンパク質依存的ABCトランスポーターによる多糖認識
Polysaccharide recognition by bacterial solute-binding protein dependent ABC transporter
○丸山 如江1、立石 彬1、金子 あい2、三上 文三2、橋本 渉2、村田 幸作1
○Yukie MARUYAMA1, Akira TATEISHI1, Ai KANEKO2, Bunzo MIKAMI2, Wataru HASHIMOTO2, Kousaku MURATA1
1摂南大理工、2京大院農
1Setsunan Univ., 2Kyoto Univ.
7 2015/03/27 11:10 F26 2F26a11 日本食の脂肪酸組成が内臓脂肪蓄積に及ぼす影響
Effects of fatty acid composition of the Japanese food on the visceral fat accumulation
○坂本 有宇、都築 毅
○Yu Sakamoto, Tsuyoshi Tsuduki
東北大院農
Tohoku Univ.
8 2015/03/27 11:43 A41 2A41a14 深部地下油層環境から分離した新規Deferribacteres門鉄還元細菌の機能解析
Isolation and characterization of a novel Fe(III)-reducing bacterium in the phylum Deferribacteres from deep subsurface oil reservoir
○玉澤 聡1、眞弓 大介1、持丸 華子1、坂田 将1、前田 治男2、若山 樹2、五十嵐 雅之2、西川 向一3、大坂 典子3、押部 洋3、白井 良和3、鎌形 洋一1、玉木 秀幸1
○Satoshi TAMAZAWA1, Daisuke MAYUMI1, Hanako MOCHIMARU1, Susumu SAKATA1, Haruo MAEDA2, Tatsuki WAKAYAMA2, Masayuki IKARASHI2, Koichi Nishikawa3, Noriko Osaka3, Hiroshi Oshibe3, Yoshikazu Shirai3, Yoichi KAMAGATA1, Hideyuki TAMAKI1
1産業技術総合研究所、2国際石油開発帝石株式会社、3東京ガス株式会社
1AIST, 2INPEX Corporation, 3TOKYO GAS CO.,LTD.
9 2015/03/27 14:00 E23 2E23p01 久慈産琥珀に含まれるspirolactone構造を有する酵母Ca2+-シグナル伝達阻害物質
Yeast Ca2+-signal transduction inhibitor, a spirolactone compound derived from Kuji amber
○清水 栄作1、越野 広雪2、高橋 優太1、新田 久男3、木村 賢一1
○Eisaku Shimizu1, Hiroyuki Koshino2, Yuta Takahashi1, Hisao Shinden3, Ken-ichi Kimura1
1岩手大院農、2理研、3久慈琥珀(株)
1Grad. Sch. of Agri, Iwate Univ., 2RIKEN, 3Kuji Kohaku Co. Ltd
10 2015/03/27 15:38 C22 2C22p09 Thermus thermophilus由来リジン生合成系酵素LysKの結晶構造解析
Crystallographic analysis of LysK involved in lysine biosynthesis of Thermus thermophilus
○藤田 理美、長谷部 文人、CHO Su-Hee、富田 武郎、葛山 智久、西山 真
○Satomi FUJITA, Fumihito HASEBE, Su-Hee CHO, Takeo TOMITA, Tomohisa KUZUYAMA, Makoto NISHIYAMA
東大生物工学セ
BRC, Ther Univ. of Tokyo
11 2015/03/27 15:38 G41 2G41p09 食事脂質の腸内細菌代謝産物がM2型マクロファージの分化に及ぼす影響
Effects of gut microbial food lipid metabolites on differentiation of M2 macrophages.
○安岡 祐美子1、大植 隆司1,2、後藤 剛1,2、北村 苗穂子3、朴 時範4、岸野 重信3、小川 順2,3、高橋 信之1,2、河田 照雄1,2
○Yumiko Yasuoka1, Ryuji Ohue1,2, Tsuyoshi Goto1,2, Nahoko Kitamura3, Si-Bum Park4, Shigenobu Kishino3, Jun Ogawa2,3, Nobuyuki Takahashi1,2, Teruo Kawada1,2
1京大院農・食品生物、2京大・生理化学研究ユニット、3京大院農・応用生命、4京大院農・産業微生物
1Div. Food Sci. Biotechnol., Grad. Sch. Agric., Kyoto Univ., 2Res. Unit Physiol. Chem., Kyoto Univ., 3Div. Appl. Life Sci., Grad. Sch. Agric., Kyoto Univ., 4Lab. Ind. Microbiol., Grad. Sch. Agric., Kyoto Univ.
12 2015/03/27 15:49 F37 2F37p10 NPC1L1依存的なコレステロール取込みを阻害するクロサルノコシカケ由来新規天然物fomiroid Aの同定
Identification of a novel natural product fomiroid A, which inhibits NPC1L1-dependent cholesterol uptake, from the mushroom Fomitopsis nigra.
○千場 智尋1,2,3、櫻田 剛史1、渡邊 理恵1、山口 宏二1、木村 泰久2、木岡 紀幸2、河岸 洋和4,5,6、松尾 道憲2,7、植田 和光2,3
○Tomohiro CHIBA1,2,3, Tsuyoshi SAKURADA1, Rie WATANABE1, Kohji YAMAGUCHI1, Yasuhisa KIMURA2, Noriyuki KIOKA2, Hirokazu KAWAGISHI4,5,6, Michinori MATSUO2,7, Kazumitsu UEDA2,3
1ファンケル総研、2京大院農、3京大iCeMS、4静大院・創造、5静大・グリーン研、6静大院農、7京女大・食物栄養
1FANCL Research Institute, 2Grad. Sch. of Agric., Kyoto Univ., 3iCeMS, Kyoto Univ., 4Grad. Sch. of Sci. and Tech., Shizuoka Univ., 5RIGST, Shizuoka Univ., 6Fac. of Agric., Shizuoka Univ., 7Dept. of Food and Nutr., Kyoto Women' s Univ.
13 2015/03/27 17:48 E21 2E21p19 昆虫麻痺活性を示す環状ペプチドPF1171類の全合成と三次元構造解析
Total synthesis and 3D structural analysis of PF1171A, C, F, and G, cyclic hexapeptides with insecticidal activity
○増田 裕一1、田中 錬1、甲斐 健次2、Ganesan A.3、土井 隆行1
○Yuichi MASUDA1, Ren TANAKA1, Kenji KAI2, A. GANESAN3, Takayuki DOI1
1東北大薬、2大阪府大生命、3イースト・アングリア大学
1Tohoku Univ., 2Osaka Prefecture Univ., 3University of East Anglia
14 2015/03/28 09:44 E11 3E11a05 テロメスタチン生合成遺伝子クラスターの異種発現
Heterologous Expression of Telomestatin Biosynthetic Gene Cluster
○天貝 啓太1,2、柴崎 典子2、高木 海2、工藤 史貴3、江口 正3、長田 裕之2、池田 治生4、新家 一男5、高橋 俊二2
○Keita AMAGAI1,2, Noriko SHIBAZAKI2, Hiroshi TAKAGI2, Fumitaka KUDO3, Tadashi EGUCHI3, Hiroyuki OSADA2, Haruo IKEDA4, Kazuo SHIN-YA5, Shunji TAKAHASHI2
1次世代天然物化学技術研究組合、2理研CSRS・ケミカルバイオロジー、3東工大院理工、4北里大・生命研、5産業技術総合研究所
1Technology Research Association for Next generation natural products chemistry, 2RIKEN CSRS, Chemical Biology, 3Tokyo Institute of Technology, 4Kitasato Univ., 5AIST
15 2015/03/28 10:49 A34 3A34a10 立体構造解析に基づくL-アミノ酸リガーゼの改変と塩味増強効果を有するMet-Glyの選択的合成法の開発
Alteration of the substrate specificity of L-amino acid ligase and selective synthesis of Met-Gly as a salt taste enhancer
○木野 はるか1,2、木野 邦器1
○Haruka KINO1,2, Kuniki KINO1
1早大理工・応化、2長谷川香料(株)
1Dept. Appl. Chem., Sch. Adv. Sci. Eng., Waseda Univ., 2T. Hasegawa Co., LTD.
16 2015/03/28 10:49 E32 3E32a10 糸状菌 Aspergillus nidulans が分泌する新規 endo-1,4-β-マンナナーゼの発見と機能解析
Didcovery of novel endo-1,4-β-mannanase from fungus Aspergillus nidulans
○石原 紗彩耶1、金子 優平1、望月 麻衣1、山本 竜也1、山田 みゆき1、井村 宗仁1、小林 哲夫2、志水 元亨1、加藤 雅士1
○Saaya ISHIHARA1, Yuuhei KANEKO1, Mai MOCHIZUKI1, Tatuya YAMAMOTO1, Miyuki YAMADA1, Takahito IMURA1, Tetsuo KOBAYASHI2, Motoyuki SHIMIZU1, Masashi KATO1
1名城大・農、2名大院・生命農
1Meijo Univ., 2Nagoya Univ.
17 2015/03/28 14:00 F45 3F45p01 イメージング質量顕微鏡によるファイトケミカルの高感度分布解析
High-sensitive analysis of distribution of phytochemicals by using imaging mass microscope
○藤村 由紀1、中村 純也2、一瀬 智美1、金 允喜3、佐々木 雅子2、海野 結実4、緒方 是嗣4、中島 宏樹4、立花 宏文1,3,5,6、割石 博之1,3,5,7、三浦 大典1
○Yoshinori Fujimura1, Jyunya Nakamura2, Tomomi Ichinose1, Yoonhee Kim3, Masako Sasaki2, Yumi Unno4, Koretsugu Ogata4, Hiroki Nakajima4, Hirofumi Tachibana1,3,5,6, Hiroyuki Wariishi1,3,5,7, Daisuke Miura1
1九大レドックスナビ、2九大院生資環、3九大院農院、4島津製作所、5九大バイオアーク、6九大食品機能デザイン、7九大基教
1ICRMN, Kyushu Univ., 2Grad. Sch. Biores. Bioenviron. Sci., Kyushu Univ., 3Fac. Agric., Kyushu Univ., 4Shimadzu Co., 5KBAC, 6Food Funct. Design Res. Cent. Kyushu Univ., 7Fac. Arts Sci., Kyushu Univ.
18 2015/03/28 14:22 C25 3C25p03 汎用的な細胞内温度計測を目指したレシオ型蛍光プローブの開発
A cationic fluorescent polymeric thermometer for the ratiometric sensing of intracellular temperature
○辻 俊一1、井門 久美子1、河本 恭子2、林 晃之3、稲田 のりこ3、吉田 有人1、内山 聖一2
○Toshikazu TSUJI1, Kumiko IKADO1, Kyoko KAWAMOTO2, Teruyuki HAYASHI3, Noriko INADA3, Aruto YOSHIDA1, Seiichi UCHIYAMA2
1キリン基盤研、2東大薬、3奈良先端大
1Kirin Co. Ltd., 2Tokyo Univ., 3NAIST
19 2015/03/28 15:27 G41 3G41p08 温州ミカン果皮配合ヨーグルトのアレルギー症状緩和効果の検討
Effect of yogurt containing Citrus unshiu peel on allergic conjunctivitis
○安永 翔1、原 裕子2、白石 敦2、坂根 由梨2、鎌尾 知行2、竹澤 由起2、大橋 裕一2、菊池 泰三3、窪 千明3、門田 歩4、菅原 卓也1
○Sho YASUNAGA1, Yuko HARA2, Atsushi SHIRAISHI2, Yuri SAKANE2, Tomoyuki KAMAO2, Yuki TAKEZAWA2, Yuichi OHASHI2, Taizo KIKUCHI3, Chiaki KUBO3, Ayumu KADOTA4, Takuya SUGAHARA1
1愛媛大農、2愛媛大医眼科、3四国乳業(株)、4伊方サービス(株)
1Faculty of Agriculture, Ehime University, 2Department of Opththalmology, Ehime University School of Medicine, 3Shikoku Milk Industry Co., Ltd., 4Ikata Service Co., Ltd.
20 2015/03/28 15:49 B41 3B41p10 麹菌のカーボンカタボライト抑制関連因子 CreA・CreB 二重破壊株はセルロース系バイオマス分解酵素も高生産する
Hyperproduction of cellulolytic enzyme by double deletion of CreA and CreB involved in carbon catabolite repression in Aspergillus oryzae
○一瀬 桜子、田中 瑞己、新谷 尚弘、五味 勝也
○Sakurako ICHINOSE, Mizuki TANAKA, Takahiro SHINTANI, Katsuya GOMI
東北大院農
Tohoku Univ.
<< 1 2 >>
[検索条件入力画面に戻る]