分類 : トピックス賞
年度 : 2022 - 2022 の検索
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No 講演日時 会場名 講演番号 演題 発表者氏名 所属
1 2022/03/18 14:00 A 4A08-01 ウイルス不活化剤としてのプロピレングリコールの効果とメカニズムについて
The effect and mechanism of propylene glycol as a virus inactivator
○平間 結衣、大西 慎太郎、森 卓也、石田 浩彦
○Yui HIRAMA, Shintaro OONISHI, Takuya MORI, Hirohiko ISHIDA
花王株式会社
Kao Corporation
2 2022/03/18 11:00 C 4C05-08 乳酸センサ用フラビン依存性乳酸デヒドロゲナーゼの探索および特性評価
Screening and characterization of flavin-dependent lactate dehydrogenase for lactate sensor
○鈴木 遼太、鉞 陽介、一柳 敦
○Ryota SUZUZKI, Yosuke MASAKARI, Atsushi ICHIYANAGI
キッコーマン 研開本部
Kikkoman Corp. R&D Div.
3 2022/03/18 10:30 B 4B04-10 Mycobacterium tuberculosis を選択的に殺す DNA ジャイレース阻害剤の発見
Discovery of a novel DNA gyrase inhibitor that selectively kills Mycobacterium tuberculosis
○今井 優1、HAUK Glenn2、QUIGLEY Jeffrey1、LIANG Libang1、SON Sangkeun1、GHIGLIERI Meghan1、GATES Michael1、MORRISSETTE Madeleine1、SHAHSAVARI Negar1、NILES Samantha1、HONRAO Chandrashekhar3、MA Xiaoyu3、GUO Jason3、BERGER James2、LEWIS Kim1
○Yu IMAI1, Glenn HAUK2, Jeffrey QUIGLEY1, Libang LIANG1, Sangkeun SON1, Meghan GHIGLIERI1, Michael GATES1, Madeleine MORRISSETTE1, Negar SHAHSAVARI1, Samantha NILES1, Chandrashekhar HONRAO3, Xiaoyu MA3, Jason GUO3, James BERGER2, Kim LEWIS1
1ノースイースタン大学・抗生物質発見センター、2ジョンズ・ホプキンス大学、3ノースイースタン大学・創薬センター
1Northeastern Univ. Antimicrobial Discovery Center, 2Johns Hopkins Univ. School of Medicine, 3Northeastern Univ. Center for Drug Discovery
4 2022/03/18 10:30 D 4D04-03 実験室内および野外ダイズにおける根圏細菌叢の時空間変動解析
Analysis of soil microbial spatiotemporal variation in laboratory and field soybean
○木伏 真子1,2、西川 洋平2,3、細川 正人1,2,3,4、井手 圭吾1,2、小川 雅人3、穴井 豊昭5、竹山 春子1,2,3,4
○Masako KIFUSHI1,2, Yohei NISHIKAWA2,3, Masahito HOSOKAWA1,2,3,4, Keigo IDE1,2, Masato KOGAWA3, Toyoaki ANAI5, Haruko TAKEYAMA1,2,3,4
1早大院・先進理工、2産総研・早大 CBBD-OIL、3早大・ナノライフ創新研、4早大・生命動態研、5九大院・農
1Grad. Sch. Adv. Sci. Eng., Waseda Univ., 2CBBD-OIL, AIST-Waseda Univ., 3Res. Org. Nano Life Innov., 4Waseda Res. Inst. Sci. Eng., Waseda Univ., 5Fac. Agric., Kyushu Univ.
5 2022/03/18 09:30 H 4H02-05 機械学習を利用した機器分析によるしょうゆの官能的な特徴の予測
Prediction of sensory characteristics of soy sauce by using instrumental analysis and machine learning
○大野 直土、戸塚 直哉、大友 裕絵、今村 美穂
○Naoto OHNO, Naoya TOTSUKA, Hiroe OTOMO, MIHO IMAMURA
キッコーマン株式会社
Kikkoman Corporation
6 2022/03/18 09:00 C 4C01-06 Insertion Sequencing解析により同定されたアミノ酸代謝に関わるビフィズス菌遺伝子の通常飼育マウス腸内における定着と生存への寄与の評価
Evaluation of the contribution of the bifidobacterial genes involved in amino acid metabolism identified by Insertion Sequencing analysis to colonization and survival in the conventional mouse intestine
○井上 太貴、前田 智也、横田 篤、吹谷 智
○Taiki INOUE, Tomoya MAEDA, Atsushi YOKOTA, Satoru FUKIYA
北大院農
Hokkaido Univ.
7 2022/03/18 09:00 E 4E01-03 バラの重要香気成分であるDAMASCENOLIDEの類縁体合成と香気特性 (第3報)
Analog synthesis of DAMASCENOLIDE, an important aroma component of roses, and their aroma characteristics (Part 3)
○宮澤 和1、川口 賢二1、勝田 亮2、額田 恭郎2、石神 健2
○Yamato MIYAZAWA1, Kenji KAWAGUCHI1, Ryo KATSUTA2, Tomoo NUKADA2, Ken ISHIGAMI2
1長谷川香料 (株)、2東農大・生命
1T. Hasegawa Co., Ltd., 2Tokyo Univ. of Agriculture
8 2022/03/17 14:30 D 3D09-05 無細胞タンパク質合成系を用いたCOVID-19感染患者由来単一B細胞からの抗SARS-CoV-2 Spikeヒトモノクローナル抗体の取得
Acquisition of anti-SARS-CoV-2 Spike human monoclonal antibody from single B cells derived from COVID-19 infected patients using cell-free protein synthesis system
○木原 もなみ1、兒島 孝明1、長谷 哲成2、上田 宏3、中野 秀雄1
○MONAMI KIHARA1, TAKAAKI KOJIMA1, TETSUNARI HASE2, HIROSHI UEDA3, HIDEO NAKANO1
1名大院生命農、2名大院医、3東工大科学技術創成研究院
1Nagoya Univ. Agr, 2Nagoya Univ. Med, 3IIR
9 2022/03/17 13:30 H 3H07-11 ホエイ由来ペプチドβラクトリンはマウスおよびヒトiPS細胞由来アルツハイマー病モデル神経細胞のミトコンドリア機能異常を改善する
β-Lactolin rescues mitochondrial dysfunction in Aβ-treated mouse hippocampal neuronal cells and a human iPSC-derived neuronal cell model of Alzheimer’s disease
○綾部 達宏、盒 千佳、大屋 怜奈、阿野 泰久
○Tatsuhiro AYABE, Chika TAKAHASHI, Rena OHYA, Yasuhisa ANO
キリンHD・中央研
Kirin Holdings Co., Ltd
10 2022/03/17 13:30 J 3J07-11 好熱菌発酵産物由来の耐熱性機能性細菌Paenibacillus sp.の植物生育促進性候補遺伝子群の同定と構造方程式モデリングにおけるオミクス統計評価
Identification of plant-growth-promoting gene candidates in thermostable functional Paenibacillus sp. from thermophile-fermented compost, and their omics data-based statistical estimation by structural equation modeling.
○宮本 浩邦1,2,3,4、須田 亙4、中熊 映乃1,2,3、富永 直樹5、宮本 久6、井藤 俊行7、佐藤 心郎8、守屋 繁春8、松浦 真紀子1,2、進藤 智恵4、児玉 浩明1、平井 優美8、茂田 勝美5
○Hirokuni MIYAMOTO1,2,3,4, Wataru Suda4, Teruno Nakaguma1,2,3, Naoki Tominaga5, Hisashi Miyamoto6, Toshyuki Ito7, Meneo Sato8, Shigeharu Moriya8, Makiko Matsuura1,2, Chie Shindo4, Hiroaki Kodama1, Masami Yokota Hirai8, Katsumi Shigeta5
1千葉大院・園芸、2(株)サーマス、3日環科学(株)、4理研・IMS、5タキイ種苗(株)、6(株)三六九、7京葉ガスエナジーソリューション(株)、8理研・CSRS
1Chiba Univ., 2Sermas Co., Ltd., 3Japan Eco-science Co., Ltd., 4RIKEN IMS, 5Takii Seed Co.,Ltd., 6Miroku Co., Ltd., 7Keiyo gas energy solution Co.,Ltd., 8RIKEN CSRS
11 2022/03/17 11:00 A 3A05-10 土壌微生物と共存する新規ウイルス様粒子の生物学的意義
Biological significance of the phage tail-like nanostructures produced by soil bacteria
○永久保 利紀1,2、浅水 俊平3,4、山本 達也1、豊福 雅典1,2,5、野村 暢彦1,2、尾仲 宏康3,4
○Toshiki NAGAKUBO1,2, Shumpei ASAMIZU3,4, Tatsuya YAMAMOTO1, Masanori TOYOFUKU1,2,5, Nobuhiko NOMURA1,2, Hiroyasu ONAKA3,4
1筑波大院・生命環境、2筑波大・MiCS、3東京大院・農、4東京大・CRIIM、5Suntory Rising Stars Encouragement Program in Life Sciences
1Univ. Tsukuba, 2MiCS, 3The Univ. Tokyo, 4CRIIM, 5SunRiSE
12 2022/03/17 10:30 H 3H04-08 全ヒト嗅覚受容体の気相応答を指標とする牛肉香のプロファイリング
Comprehensive analysis of human olfactory receptor responding to beef odor
○内村 美里、尾城 一恵、寺田 祐子、伊藤 圭祐
○Misato UCHIMURA, Ichie OJIRO, Yuko TERADA, Keisuke ITO
静岡県大院薬食
Univ. Shizuoka
13 2022/03/17 10:00 G 3G03-08 中鎖脂肪酸油の質の違いによる代謝機能変化を制御する脂肪酸受容体GPR84
Energy regulation via medium-chain fatty acid receptor GPR84 by MCTs intake
○野仲 葉月1、北野(大植) 隆司2、増島 侑紀2、五十嵐 美樹1、木村 郁夫1,2
○Hazuki NONAKA1, Ryuji OHUE-KITANO2, Yuki MASUJIMA2, Miki IGARASHI1, Ikuo KIMURA1,2
1東農工大農、2京大生命科学
1Tokyo University of Agriculture and Technology, 2Kyoto Univ.
14 2022/03/17 09:30 H 3H02-06 ポリフェノール修飾タンパク質に対する高親和性ペプチドの解析
Development of high-affinity peptides for polyphenol-modified proteins
○山本 広史、佐々木 栄太、板倉 正典、内田 浩二
○Hiroshi YAMAMOTO, Eita SASAKI, Masanori ITAKURA, Koji UCHIDA
東大農
Univ. of Tokyo
15 2022/03/17 09:30 J 3J02-06 ゲノム編集酵素の直接導入による多収性オオムギ品種の開発
Development of high yield commercial barley by protein-based genome editing
○手塚 大介1、チョ フイキョン1、小野寺 瞳1、リンフ キャンヤン1、千々松 武司2、今井 亮三1
○Daisuke Tezuka1, Huikyong Cho1, Hitomi Onodera1, Qianyan Linghu1, Takeshi Chijimatsu2, Ryozo Imai1
1農研機構・生物研、2佐々木食品工業(株)
1Institute of Agrobiological Sciences, NARO, 2SASAKI FOOD Co.,Ltd
16 2022/03/17 09:00 E 3E01-01 微細藻類由来DHA合成酵素の炭素鎖伸長反応の解析
Dissecting Biosynthetic Machinery of Microalgal Polyunsaturated Fatty Acid Synthase
○仲間 陸1、小林 飛悠1、大塚 慎1、佐藤 康治2、小笠原 泰志2、大利 徹2
○Riku Nakama1, Hiyu Kobayashi1, Makoto Otsuka1, Yasuharu Satoh2, Yasushi Ogasawara2, Tohru Dairi2
1北大院総化、2北大院工
1Hokkaido Univ. Grad. Sch. Eng. Chem. Sci., 2Hokkaido Univ. Grad. Sch. Eng.
17 2022/03/17 09:00 E 3E01-09 アミプリマイシンに含まれる特殊アミノ酸の生合成機構の解析
Biosynthesis of the nonproteinogenic amino acid moiety in amipurimycin
○日比 玄紀1、梅村 龍槻1、白石 太郎1、西山 真1,2、葛山 智久1,2
○Genki HIBI1, Tatsuki UMEMURA1, Taro SHIRAISHI1, Makoto NISHIYAMA1,2, Tomohisa KUZUYAMA1,2
1東大農、2東大・微生物連携機構
1GSALS, UTokyo, 2CRIIM, UTokyo
18 2022/03/17 09:00 I 3I01-08 MALDI-TOF MSを用いた食品希釈液からの直接同定方法の開発
Development of direct bacterial species identification from a food diluent using MALDI-TOF MS
○福本 沙弥、下平 潤、庵原 啓司
○Saya FUKUMOTO, Jun SHIMODAIRA, Keishi IOHARA
マルハニチロ株式会社
Maruha Nichiro Corp.
19 2022/03/16 14:30 F 2F09-10 ウイルス膜モデルを用いた紅茶の抗ウイルス活性のナノレベル可視化
Nano-visualization of antiviral activity of black tea using liposome-based virus membrane model
○飯嶋 益巳、吉本 遼太郎、金田 萌美、原野 菜々子、鈴木 悠介、山田 亜希、解良 康太、中山 勉
○Masumi IIJIMA, Ryotaro YOSHIMOTO, Moemi KANEDA, Nanako HARANO, Yusuke SUZUKI, Aki YAMADA, Kota KERA, Tsutomu NAKAYAMA
東農大・応生・健康
Dept. Nutr. Sci. Food. Saf., Fac. Appl. Bioci., Tokyo Univ. Agric.
20 2022/03/16 14:30 H 2H09-02 霊長類における旨味受容体のヌクレオチド感受性と食性の関わり
Relationship between the nucleotide sensitivity of T1R1/T1R3 and diets in primates
○戸田 安香1、早川 卓志2、糸井川 壮大3、栗原 洋介4、中北 智哉1、Amanda Melin5、河村 正二6、今井 啓雄3、石丸 喜朗1、三坂 巧7
○Yasuka Toda1, Hayakawa Takashi2, Akihiro Itoigawa3, Yosuke Kurihara4, Tomoya Nakagita1, Melin Amanda5, Shoji Kawamura6, Hiroo Imai3, Yoshiro Ishimaru1, Takumi Misaka7
1明大農・農芸化、2北大院地球環境・環境生物、3京大・霊長類研、4静大農、5カルガリー大学、6東大院新領域・先端生命、7東大院農生科・応生化
1Dept. Agric. Chem., Meiji Univ., 2Fac. Env. Earth Sci., Hokkaido Univ., 3Pri. Res. Inst., Kyoto Univ., 4Ctr. Educ. Res. Field Sci., Fac. Agric., Shizuoka Univ., 5Dept. Anthropol. Archaeol., Calgary Univ., 6Dept. Integrated Biosci., The Univ. Tokyo, 7Dept. Appl. Biol. Chem., The Univ. Tokyo
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