日本農芸化学会 2021年度大会プログラム検索

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大会プログラム集・大会講演要旨集[PDF]の変更 (更新:3/24)
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※公開期間:2021年5月14日〜2022年2月末日まで
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キーワード:peptide の検索結果

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2D07-01
2021/03/19 13:30
ミーティングルーム D
高圧酵素処理肉エキスにおける機能性成分簡易分析法の検討
Examination of a Simplified Analysis Method for Functional Components of Meat Extracts Treated with High Pressure and Enzymes
○小木曽 加奈1、古田 一匡2
○Kana KOGISO1, Kazumasa FURUTA2
1長野県立大健康発達、2富士通株式会社
1The Univ. of Nagano, 2Fujitsu LTD.
2E05-15
2021/03/19 11:00
ミーティングルーム E
チーズ中の環状ジペプチド生成に対する熟成工程の影響
The effect of ripening process on cyclic dipeptide formation in cheese
○大塚 祐季1、阪地 満帆1、柏木 丈拡1、島村 智子1、受田 浩之2
○Yuuki Otsuka1, Michio Sakaji1, Takehiro Kashiwagi1, Tomoko Shimamura1, Hiroyuki Ukeda2
1高知大・農、2高知大・地域創造セ
1Faculty of Agriculture and Marine Science, Kochi University, 2Center for Regional Sustainability and Innovation, Kochi University
2E06-08
2021/03/19 13:00
ミーティングルーム E
アゴニスト構造を元に見出したヒト苦味・甘味受容体共阻害ペプチド
Trp-Trp is a novel antagonist for bitter and sweet taste receptors
○尾城 一恵1、西尾 洋美1、伊藤 豊実1、豊原 良和2、平本 忠浩2、寺田 祐子1、伊藤 圭祐1
○Ichie OJIRO1, Hiromi NISHIO1, Toyomi ITO1, Yoshikazu TOYOHARA2, Tadahiro HIRAMOTO2, Yuko TERADA1, Keisuke ITO1
1静県大院・薬食、2高砂香料工業
1Univ. Shizuoka, 2Takasago International Corporation
2E06-09
2021/03/19 13:00
ミーティングルーム E
抗腫瘍性ルナシンの生成に関わる大豆成分の同定と生成機構の解明
Identification of converting factors for anti-cancer peptide lunasin from soybean isolated and their mechanism
○小川 智久1,2、大泉 結帆2、平垣内 一子2、田中 良和2、村本 光二2
○Tomohisa Ogawa1,2, Yuho Ohizumi2, Ichiko Hirakakiuchi2, Yoshikazu Tanaka2, Koji Muramoto2
1東北大院農、2東北大院生命
1Grad.Sch.of Agric.Sci., Tohoku Univ., 2Grad.Sch.of Life Sci., Tohoku Univ.
2F02-07
2021/03/19 09:30
ミーティングルーム F
Identification and Characterization of a Novel Peptide Epimerase Responsible for the C-terminal D-Tryptophan Introduction in the Biosynthesis of Lasso Peptide, MS-271
○Zhi FENG1, Yasushi OGASAWARA2, Tohru DAIRI2
1Grad. Sch. Chem. Sci. Eng., Hokkaido Univ., 2Grad. Sch. Eng., Hokkaido Univ.
2F04-02
2021/03/19 10:30
ミーティングルーム F
ペプチド合成におけるphenylglycineの構造化学的特性の検討
Properies of phenylglycine in peptide synthesis
○石川 祥子、橋本 誠
○Shoko ISHIKAWA, Makoto Hashimoto
北大農
Hokkaido Univ.
2F07-05
2021/03/19 13:30
ミーティングルーム F
放線菌Streptomyces sp. 519Sから得られたlanthidinクラスに属する新規ペプチドの単離と構造決定
Isolation and structure determination of new peptide belonging to lanthidin class from Streptomyces sp. 519S
○荒川 美彩1、道羅 英夫2、小谷 真也1
○Misa Arakawa1, Hideo Dohra2, Shinya Kodani1
1静大院農、2静大グリーン研
1Shizuoka Univ. Grad. Sch. Agr., 2Shizuoka Univ. Inst. Green
2G01-03
2021/03/19 09:00
ミーティングルーム G
ヤエヤマサソリの毒液に含まれる抗菌性ペプチドの探索と同定(第2報)
Exploration and identification of the antimicrobial peptides from the venom of the scorpion Liocheles australasiae (part 2)
○三谷 直也、宮下 正弘、中川 好秋、宮川 恒
○Naoya MITANI, Masahiro MIYASHITA, Yoshiaki NAKAGAWA, Hisashi MIYAGAWA
京都大農
Kyoto Univ.
2G01-15
2021/03/19 09:00
ミーティングルーム G
病原性凝集ペプチドの3 量体モデルのリンカーとなるアルキル架橋トリス-α-アミノ酸の合成
Synthesis of alkyl bridged-tris-α-amino acids as linkers for trimer models of pathogenic aggregative peptides
○内野 歩美1、塚野 千尋1、今本 恒雄2、入江 一浩1
○Ayumi UCHINO1, Chihiro TSUKANO1, Tsuneo IMAMOTO2, Kazuhiro IRIE1
1京大院農、2千葉大院理
1Kyoto Univ., 2Chiba Univ.
2G05-05
2021/03/19 11:00
ミーティングルーム G
Bacillus amyloliquefaciensのランチペプチド生合成遺伝子の発現実験
Expression experiment of lanthipeptide biosynthetic genes of Bacillus amylolique faciens
○黒川 紗緒里、小谷 真也
○Saori KUROKAWA, shinya kodani
静大院農
Shizuoka Univ. Grad. Sch. Agr.
3C05-09
2021/03/20 11:00
ミーティングルーム C
Mung bean peptides promote translocation of glucose transporter 4 and glucose uptake through AMPK-, JAK/STAT- and Insulin-pathways in skeletal muscle cells
○Qing ZHANG, Yoko YAMASHITA, Hitoshi ASHIDA
Kobe Univ.
3C05-13
2021/03/20 11:00
ミーティングルーム C
Development of a Low-Cost GLP-1 ELISA and Screening for Plant Bio-Active Compound that Promotes GLP-1 Secretion in STC-1 cells.
○Kevin Odongo, Yoko Yamashita, Hitoshi Ashida
Kobe Univ.
3E06-08
2021/03/20 13:00
ミーティングルーム E
DMT-(S)-Pro-OSu誘導体化によるジペプチド一斉分析法の開発と発酵カカオ豆の成分プロファイリング
Dipeptide profiling and quantification in fermented cocoa beans by a combination of DMT-(S)-Pro-OSu derivatization with LC-MS/MS
○寺田 祐子1、中山 綾花1、久田 拓海2、藤谷 将也2、福井 芹菜1、蟹江 慧2、加藤 竜司2、繁田 尭1、杉山 栄二1、水野 初1、轟木 堅一郎1、伊藤 圭祐1
○Yuko TERADA1, Ryoka NAKAYAMA1, Takumi HISADA2, Masaya FUJITANI2, Serina FUKUI1, Kei KANIE2, Ryuji KATO2, Takashi SHIGETA1, Eiji SUGIYAMA1, Hajime Mizuno1, Kenichiro TODOROKI1, Keisuke ITO1
1静県大院・薬食、2名大院・創薬
1Univ. Shizuoka, 2Nagoya Univ.
3F04-14
2021/03/20 10:30
ミーティングルーム F
パルミトイル化されたヒストンH4の化学合成および機能解析
Chemical Synthesis of Histone H4 and Functional Analysis
○中谷 文香1、末武 勲2、北條 裕信1
○Fumika NAKATANI1, Isao SUETAKE2, Hironobu HOJO1
1大阪大学、2中村学園大学
1Osaka Univ., 2Nakamura Univ.
3H07-07
2021/03/20 13:30
ミーティングルーム H
植物由来抗歯周病菌ペプチドの同定と作用機構解析
Identification and mechanism analysis of a plant peptide that inhibits the growth of Porphyromonas gingivalis
○小澤 友弥1、張 迷敏1、陸 鵬1、岡本 研1、伊藤 英晃1、鈴木 道生1、花田 耕介2、柘植 尚志3、中曽根 光4、米倉 円佳4、永田 宏次1
○Tomoya OZAWA1, Mimin ZHANG1, Peng LU1, Ken OKAMOTO1, Hideaki ITOH1, Michio SUZUKI1, Kousuke HANADA2, Takashi TSUGE3, Hikaru NAKASONE4, Madoka YONEKURA4, Koji NAGATA1
1東大院農生科、2九工大院生情工、3中部大応生、4トヨタ自動車・アグリバイオ事業部
1The Univ. of Tokyo, 2Kyutech., 3Chubu Univ., 4Toyota Motor Corp.
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