日本農芸化学会 2021年度大会プログラム検索

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大会プログラム集・大会講演要旨集[PDF]の変更 (更新:3/24)
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※公開期間:2021年5月14日〜2022年2月末日まで
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講演番号:3C06、分類:一般講演 の検索結果

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3C06-01
2021/03/20 13:00
ミーティングルーム C
並行複式無機化法による病原性フザリウムに対しての病害抑止土壌の生成
Generation of disease suppressive soil to the phytopathogen Fusarium oxysporum with non-soil carrier by using a multiple parallel mineralization technique
ミーブン ジャムジャン1、藤原 和樹1、宮本 憲二2、加藤 康夫3、安藤 晃規4,5、小川 順4,5、○篠原 信1
Jamjan Meeboon1, Kazuki Fujiwara1, Kenji Miyamoto2, Yasuo Kato3, Akinori Ando4,5, Jun Ogawa4,5, ○Makoto Shinohara1
1農研機構、2慶大理工、3富山県大・生医工研セ、4京大院農、5京大・生理化学研究ユニット
1NARO, 2Dept. Biosci. Inform., Keio Univ., 3Biotech. Res. Cent., Toyama Pref. Univ., 4Div. Appl. Life Sci., Grad. Sch. Agric., Kyoto Univ., 5Res. Unit Physiol. Chem. Kyoto Univ.
3C06-02
2021/03/20 13:00
ミーティングルーム C
ヤマブシタケ抽出物に含まれる歯周病原性細菌Eikenella corrodensのバイオフィルム阻害タンパク質の精製と解析
Purification and characterization of biofilm inhibitor against periodontopathogenic bacterium Eikenella corrodens from Yamabushitake extract
○阿座上 弘行、濱治 百々子、TANIGUCHI Shogo、IIDA Ryohei
○Hiroyuki AZAKAMI, Momoko HAMAJI, 彰吾 谷口, 亮平 飯田
山口大農
Yamaguchi Univ.
3C06-03
2021/03/20 13:00
ミーティングルーム C
ニホンミツバチ由来乳酸菌の単離と諸性質の解析
Isolation, identification, and characterization of lactic acid bacteria in Japanese honey bee and its products
○櫻間 晴子1、吉崎 泰貴1、坂本 文夫1,2、萩下 大郎1
○Haruko Sakurama1, Taiki Yoshizaki1, Fumio Sakamoto1,2, Tairo Hagishita1
1京都先端大バイオ環境、2京都ニホンミツバチ研究所
1Kyoto Univ. of Adv. Sci., 2Kyoto apis cerana japonica Lab.
3C06-04
2021/03/20 13:00
ミーティングルーム C
蛍光タンパク質を発現させたMethylobacterium 属細菌のアカシソ上での動態解析
Dynamics of two Methylobacterium strains expressing fluorescent protein on red perilla
○片山 志織1、由里本 博也1、谷 明生2、阪井 康能1
○Shiori KATAYAMA1, Hiroya YURIMOTO1, Akio TANI2, Yasuyoshi SAKAI1
1京大院農、2岡山大植物研
1Kyoto Univ., 2Okayama Univ.
3C06-05
2021/03/20 13:00
ミーティングルーム C
なぜ培養困難なのか?難培養性微生物Nitrospiraの未知増殖制御機構に迫る
Why does Nitrospira resist cultivation? -unveiling growth controlling mechanism-
○定廣 晋吾1、田村 淳1、村上 千穂2、加藤 節1、中島田 豊1、金田一 智規1、大橋 晶良1、青井 議輝1
○Shingo Sadahiro1, Atsushi Tamura1, Chiho Murakami2, Setsu Katou1, Yutaka Nakashimada1, Tomonori Kindaichi1, Akiyoshi Oohashi1, Yoshiteru Aoi1
1広島大、2安田女大
1Hiroshima Univ., 2Yasuda Univ.
3C06-06
2021/03/20 13:00
ミーティングルーム C
麹菌固体培養による日本ワインパミス成分の高機能化
High functionalization of Japanese wine pomace constituents by Aspergillus solid-state fermentation
○奥川 日菜乃1、橋本 敦子1、三宅 剛史2、伊藤 一成2、谷野 有佳2、山下 秀行3、中川 拓郎3、平野 幸司4、仁戸田 照彦1、神崎 浩1
○Hinano OKUKAWA1, Atsuko HASHIMOTO1, Tsuyoshi MIYAKE2, Kazunari ITO2, Yuka TANINO2, Hideyuki YAMASHITA3, Takuro NAKAGAWA3, Koji HIRANO4, Teruhiko NITODA1, Hiroshi KANZAKI1
1岡山大院・環境生命、2岡山県工技セ、3樋口松之助商店、4果実工房
1Grad. Sch. Environ. Life Sci., Okayama Univ., 2Industrial Technology Center of Okayama Prefecture, 3Higuchi Matsunosuke Shoten, 4Kajitsu Kobo
3C06-07
2021/03/20 13:00
ミーティングルーム C
麹菌固体培養によるオリーブ葉成分の高機能化
High functionalization of olive leaf constituents by Aspergillus solid state fermentation
○橋本 敦子1、奥川 日菜乃1、三宅 剛史2、伊藤 一成2、谷野 有佳2、山下 秀行3、内田 真美3、三木 翔平3、吉田 靖弘4、徐 恵美4、菊地 敬一4、仁戸田 照彦1、神崎 浩1
○Atsuko HASHIMOTO1, Hinano OKUKAWA1, Tsuyoshi MIYAKE2, Kazunari ITO2, Yuka TANINO2, Hideyuki YAMASHITA3, Mami UCHIDA3, Shouhei MIKI3, Yasuhiro YOSHIDA4, Megumi JYO4, Keiichi KIKUCHI4, Teruhiko NITODA1, Hiroshi KANZAKI1
1岡山大院・環境生命、2岡山県工技セ、3樋口松之助商店、4日本オリーブ
1Grad. Sch. Environ. Life Sci., Okayama Univ., 2Industrial Technology Center of Okayama Prefecture, 3Higuchi Matsunosuke Shoten, 4Nippon Olive
3C06-08
2021/03/20 13:00
ミーティングルーム C
ブドウ果皮共生菌によるワインの自然発酵促進
Promotion of spontaneous wine fermentation by symbiotic grape-skin fungi
○渡辺 大輔、橋本 渉
○Daisuke WATANABE, Wataru HASHIMOTO
京大院農
Kyoto Univ.
3C06-09
2021/03/20 13:00
ミーティングルーム C
麹菌糖転移酵素による清酒中オリゴ糖の生成
Involvement of transglycosylation in oligosaccharide generation in sake
○金本 湧太1、本田 千尋1、竹久 まや2、小林 泉美1、勝田 亮3、松村 聡美4、我妻 いずみ1、進藤 斉1、穂坂 賢1、額田 恭郎3、徳岡 昌文1
○Yuta KANEMOTO1, Chihiro HONDA1, Maya TAKEHISA2, Izumi KOBAYASHI1, Ryo KATSUTA3, Satomi MATSUMURA4, Izumi WAGATSUMA1, Hitoshi SHINDO1, Masaru HOSAKA1, Tomoo NUKADA3, Masafumi TOKUOKA1
1東農大院農、2東農大院応生、3東農大生命、4東農大応生
1Grad. Sch. Agric., Tokyo Univ. Agric., 2Grad. Sch. Appl. Biosci., Tokyo Univ. Agric., 3Fac. Life. Sci., Tokyo Univ. Agric., 4Fac. Appl. Biosci., Tokyo Univ. Agric.
3C06-10
2021/03/20 13:00
ミーティングルーム C
発酵食品データベースのアクセス動向と使用法について
Variation of the website accession of Database for Fermented Food and its directions
○楠本 憲一、曲山 幸生
○Ken-Ichi Kusumoto, Yukio Magariyama
農研機構
NARO
3C06-11
2021/03/20 13:00
ミーティングルーム C
従属栄養硝化菌Alcaligenes faecalisにおけるピルビン酸オキシムジオキシゲナーゼ遺伝子の発現制御
Transcriptional regulation of pyruvic oxime dioxygenase genes in heterotrophic nitrifier, Alcaligenes faecalis
○辻野 修平1、道羅 英夫2、藤原 健智1
○Shuhei TSUJINO1, Hideo DOHRA2, Taketomo FUJIWARA1
1静大院・創造、2静大・グリーン研
1Grad. Sch. of Sci. and Tech., Shizuoka Univ., 2RIGST, Shizuoka Univ.
3C06-12
2021/03/20 13:00
ミーティングルーム C
Lrp/AsnC型転写制御因子によるアミノ酸異化代謝系制御機構の解明
Regulation mechanism on amino acid catabolism by a Lrp/AsnC-type transcriptional regulator
○金井 保、丸山 凌、谷本 充、Liu Rengwei、吉田 晃、山本 康之、跡見 晴幸
○Tamotsu KANAI, Ryo Maruyama, Mitsuru Tanimoto, Rengwei Liu, Ko Yoshida, Yasuyuki Yamamoto, Haruyuki Atomi
京大院工
Kyoto Univ.
3C06-13
2021/03/20 13:00
ミーティングルーム C
低温耐性細菌Exiguobacterium undae Su-1株が産生する細胞外プロテアーゼEuPrtの遺伝子発現に関する研究〜Ca2+によるeuPrt転写の促進〜
Ca2+-induced transcription of euPrt, an extracellular metalloprotease gene from psychrotolerant Exiguobacterium undae Su-1.
○荒川 清明、原田 順子、渡部 邦彦
○KIYOAKI ARAKAWA, JUNKO HARADA, KUNIHIKO WATANABE
京府大・院生環
Kyoto Pref. Univ.
3C06-14
2021/03/20 13:00
ミーティングルーム C
コリネ型細菌におけるRNase Jの発現制御解析
Regulation of the expression of Ribonuclease J in Corynebacterium glutamicum
○田中 裕也1、濱本 渚2、澤 誠人2、乾 将行1,2
○Yuya TANAKA1, Nagisa HAMAMOTO2, Masato SAWA2, Masayuki INUI1,2
1RITE、2奈良先端大・バイオ
1RITE, 2NAIST
3C06-15
2021/03/20 13:00
ミーティングルーム C
コリネ型細菌におけるRNase IIIの発現制御解析
Regulation of RNase III expression in Corynebacterium glutamicum
○澤 誠人1,2、田中 裕也2、乾 将行1,2
○Masato SAWA1,2, Yuya TANAKA2, Masayuki INUI1,2
1奈良先端大・バイオ、2RITE
1NAIST, 2RITE
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