日本農芸化学会 2021年度大会プログラム検索

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大会プログラム集・大会講演要旨集[PDF]の変更 (更新:3/24)
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※公開期間:2021年5月14日〜2022年2月末日まで
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講演番号:4A03、分類:一般講演 の検索結果

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4A03-01
2021/03/21 10:00
ミーティングルーム A
Replication-Cycle Reaction法による環境試料中の環状DNAの検出とその塩基配列の解読
Novel plasmids were isolated from natural environmental samples using Replication-Cycle Reaction (RCR)
○森 光矢1、奈良 聖亜2、末次 正幸2、金原 和秀1、新谷 政己1,3
○Mitsuya MORI1, Seia NARA2, Masayuki SU’ETSUGU2, Kazuhide KIMBARA1, Masaki SHINTANI1,3
1静大院・総合科技、2立教大院・理、3静大・グリーン研
1Grad. Sch., Shizuoka Univ., 2Grad. Sch., Rikkyo Univ., 3RIGST, Shizuoka Univ.
4A03-02
2021/03/21 10:00
ミーティングルーム A
多摩川流域における薬剤耐性遺伝子の伝播を担うプラスミドの収集と比較
Spreading of drug resistance genes by conjugative plasmids in the Tama river in the megapolis city Tokyo.
○中道 孝一朗1、金子 健成1、森 光矢1、森内 良太2、道羅 英夫2、金原 和秀1、二又 裕之1,2、新谷 政己1,2
○Koichiro Nakamichi1, Kensei Kaneko1, Mitsuya Mori1, Ryota Moriuchi2, Hideo Dora2, Kazuhide Kimbara1, Hiroyuki Hutamata1,2, Masaki Shintani1,2
1静岡大院・総合科技、2静岡大・グリーン研
1Grad. Sch. Shizuoka Univ., 2Shizuoka Univ. RIGST.
4A03-03
2021/03/21 10:00
ミーティングルーム A
グラム陽性菌を対象としたRP4系プラスミドの接合伝達におけるoriT最小領域の特定
Identification of the minimal region of oriT in the conjugation of RP4 plasmids to Gram-positive bacteria
○深田 悠太1、猪又 俊輔2、片岡 正和1
○Yuta Fukada1, Shunsuke Inomata2, masakazu Kataoka1
1信州大院・生命医工、2信州大工・物質化学
1Dept. of Biomed., Grad. Sch of Sci and Tech., Shinshu Univ, 2Dept. Mat. Chem., Fac. Eng., Shinshu Univ.
4A03-04
2021/03/21 10:00
ミーティングルーム A
Acidithiobacillus ferrooxidansにおけるCRISPRシステムを用いた遺伝子発現抑制技術の開発
Development of knockdown system by CRISPR system for Acidithiobacillus ferrooxidans
○山田 祥平、高妻 篤史、渡邉 一哉
○Shohei YAMADA, Atsushi KOUZUMA, Kazuya WATANABE
東薬大生命
Tokyo Univ. Pharm. Life Sci.
4A03-05
2021/03/21 10:00
ミーティングルーム A
鉄硫黄酸化細菌Acidithiobacillus ferrooxidansを宿主とした組換え発現系の構築
Recombinant gene expression in iron- and sulfur-oxidizing bacterium, Acidithiobacillus ferrooxidans
○金尾 忠芳1、扇元 修志1、國久 智紀2、田村 隆1、上村 一雄1
○Tadayoshi Kanao1, Shuji Ogimoto1, Took Kunihisa2, Takashi Tamura1, Kazuo Kamimura1
1岡山大院・環境生命、2岡山大農
1Grad. School. Environ. & Life Sci., Okayama Univ., 2Facul. Agri., Okayama Univ.
4A03-06
2021/03/21 10:00
ミーティングルーム A
好塩性セルラーゼ生産菌の探索と諸性質の解析
Search for halophilic cellulase-producing bacteria and analysis of various properties
○柳沢 圭吾1、伊藤 翼1、嶋根 康弘2、峯岸 宏明1,2
○KEIGO YANAGISAWA1, TSUBASA ITO1, YASUHIRO SHIMANE2, HIROAKI MINEGISHI1,2
1東洋大学、2海洋研究開発機構
1Toyo Univ, 2JAMSTEC
4A03-07
2021/03/21 10:00
ミーティングルーム A
好塩性古細菌Halorubrum sp. 176-9, 590-2のUV耐性メカニズム解析
UV resistance mechanism analysis of halophilic archaea Halorubrum sp. 176-9 and 590-2
○小宮山 寿紗1、嶋根 康弘2、峯岸 宏明1,2
○Kazusa KOMIYAMA1, Yasuhiro SHIMANE2, Hiroaki MINEGISHI1,2
1東洋大学、2海洋研究開発機構
1Toyo Univ., 2JAMSTEC
4A03-08
2021/03/21 10:00
ミーティングルーム A
強酸性環境からの微生物の培養と分離
Isolation of microorganisms from acidic environments
○友居 昌慶1、加藤 真悟2、伊藤 隆2、平井 美穂3、高木 善弘3、布浦 拓郎3、大熊 盛也2、跡見 晴幸1
○MASAYOSHI TOMOI1, SHINGO KATO2, TAKASHI ITOH2, MIHO HIRAI3, YOSHIHIRO TAKAKI3, TAKURO NUNOURA3, MORIYA OHKUMA2, HARUYUKI ATOMI1
1京大院工・合成生化、2理研BRC-JCM、3海洋機構
1Kyoto Univ., 2Riken, 3JAMSTEC
4A03-09
2021/03/21 10:00
ミーティングルーム A
高濃度CO2適応と窒素固定能を備えた微生物群集の解析
Community analysis of high CO2-tolerant and N2-fixing microflora
○飯田 遥貴、油井 信弘、藤井 克彦
○Haruki IIDA, Nobuhiro ABURAI, Katsuhiko FUJII
工学院大先進工
Kogakuin Univ.
4A03-10
2021/03/21 10:00
ミーティングルーム A
乳酸菌におけるカフェインの影響について
Effect of caffeine against lactic acid bacteria
○齊藤 可剛1、佐藤 裕謙2、下御領 結衣2、水木 徹3、三浦 健1,2,4
○Yoritaka SAITO1, HIROAKI SATO2, Yui SHIMOGORYO2, Toru MIZUKI3, Takeshi MIURA1,2,4
1東洋大院・生命科学、2東洋大・生命科学、3東洋大・バイオナノエレクトロニクス研究センター、4東洋大・ ライフイノベーション研究所
1Graduate School of Life Sciences, Toyo University, 2Faculty of Life Sciences, Toyo University, 3Bio-Nano Electronics Research Centre, Toyo University, 4Institute of Life Innovation Studies, Toyo University
4A03-11
2021/03/21 10:00
ミーティングルーム A
深部地下圏でメトキシ芳香族化合物分解を担う新規共生細菌の生存戦略
Strategy of a novel syntrophic bacterium degrading methoxylated aromatic compounds in deep subsurface
○坂本 幸子1、延 優 小西2、眞弓 大介3、玉澤 聡2,4、中原 望2、草田 裕之2、米林 英治5、岩間 弘樹5、五十嵐 雅之5、若山 樹5、前田 治男3,5、坂田 将3、田村 具博2、野村 暢彦1、鎌形 洋一2、玉木 秀幸1,2
○Sachiko Sakamoto1, Masaru Konishi Nobu2, Daisuke MAYUMI3, Satoshi Tamazawa2,4, Nozomi Nakahara2, Hiroyuki Kusada2, Hideharu Yonebayashi5, Hiroki Iwama5, Masayuki Ikarashi5, Tatsuki Wakayama5, Haruo Maeda3,5, Susumu Sakata3, Tomohiro Tamura2, Nobuhiko Nomura1, Yoichi Kamagata2, Hideyuki Tamaki1,2
1筑波大院・生命、2産総研・生物プロセス、3産総研・地圏資源、4幌延地圏環境研究所、5国際石油開発帝石株式会社
1Tsukuba Univ., 2AIST,BPRI, 3AIST,GRE,GSJ, 4H-RISE, 5INPEX
4A03-12
2021/03/21 10:00
ミーティングルーム A
野生酵母 MC87-46 の糖資化能が清酒の味に及ぼす影響
The effect of the ability of Saccharomyces cerevisiae MC87-46 to assimilate isomaltose on sake taste
○堤 星太郎1、家田 明音1、三井 俊2、伊藤 彰敏2、志水 元亨1、加藤 雅士1
○Seitaro TSUTSUMI1, Akane IEDA1, Shun MITSUI2, Akitoshi ITO2, Motoyuki SHIMIZU1, Masashi KATO1
1名城大院農、2あいち産業科学技術総合センター・食品工業技術センター
1Meijo Univ., 2Food Research Centre, Aichi Centre for Industry and Science Technology
4A03-13
2021/03/21 10:00
ミーティングルーム A
酵母によるフェノール臭物質産生機構
Mechanism of phenolic off-flavour substances production by yeast
○土信田 有紀、齊藤 美邑、尾形 智夫
○Yuki DOSHIDA, Miyu SAITO, Tomoo OGATA
前橋工科大生物工学科
Maebashi Institute of Technology
4A03-14
2021/03/21 10:00
ミーティングルーム A
実用酵母株の代謝フラックス解析による発酵能力と代謝熱の関連の解析
Comparative metabolic flux analysis of industrial yeast strains revealed the high fermentation performance accompanied the metabolic heat generation
谷田部 楓太、岡橋 伸幸、清家 泰介、○松田 史生
Futa Yatabe, Nobuyuki Okahashi, Taisuke Seike, ○Fumio Matsuda
阪大情報
Osaka Univ.
4A03-15
2021/03/21 10:00
ミーティングルーム A
ラボスケールとプラントスケールの清酒成分プロファイリング比較解析
Comparative analysis of sake metabolome on lab-scale and plant-scale sake making
○岩橋 佑真1,2、小松 夕子1、小林 拓嗣1、矢澤 彌1、岩下 和裕1,2
○Yuma Iwahashi1,2, Yuko Komatsu1, Takuji Kobayashi1, Hisashi Yazawa1, Kazuhiro Iwashita1,2
1酒類総合研究所、2広島大院・統合生命
1NRIB, 2Grad. Sch. Integr. Life, Hiroshima Univ
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