日本農芸化学会 2023年度大会プログラム検索

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キーワード:Saccharomyces cerevisiae の検索結果

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1A08-05
2023/03/14 14:00
ミーティングルーム A
出芽酵母における安息香酸と静水圧の併用処理による相乗的な不活性化のメカニズム
Mechanism of the synergistic inactivation of budding yeast by high hydrostatic pressure processing with addition of benzoic acid
○堀 沙織里1、跡部 真吾2、清水 馨1、井口 晃徳1、重松 亨1
○Saori HORI1, Shingo ATOBE2, Kei SHIMIZU1, Akinori IGUCHI1, Toru SHIGEMATSU1
1新潟薬大応生科、2(株)ダイセル
1Niigata Univ. Pharm. Appl. Life Sci., 2Daicel Corp.
1A08-06
2023/03/14 14:00
ミーティングルーム A
出芽酵母における染色体からのセントロメアDNAの切り出し誘導時に出現する生存細胞の解析
Analysis for surviving cells appeared with induction of excision of centromeric DNA from a chromosome in Saccharomyces cerevisiae
○松崎 浩明、中村 祐茉、浦山 尚輝、宮本 昭弘、柳本 敏彰、秦野 琢之
○Hiroaki MATSUZAKI, Yuma NAKAMURA, Naoki URAYAMA, Akihiro MIYAMOTO, Toshiaki YANAMOTO, Takushi HATANO
福山大生命工
Fukuyama Univ.
1A08-09
2023/03/14 14:00
ミーティングルーム A
酵母のピロロキノリンキノン合成条件の検討
Investigation of conditions for synthesis of pyrroloquinoline quinone in yeast
○具志 萌里、岡本 葉子、新垣 夏芽、水谷 治、外山 博英
○Moeri GUSHI, Yoko OKAMOTO, Natsume ARAKAKI, Osamu MIZUTANI, Hirohide TOYAMA
琉大農
Univ. of the Ryukyus
1B04-01
2023/03/14 10:30
ミーティングルーム B
自然環境に由来する多数の酵母菌株の清酒醸造特性評価及び分子系統解析
Study on sake brewing characteristics and phylogenetics of large number of Saccharomyces cerevisiae Japanese natural isolates
○赤尾 健、末次−佐々木 春菜、林 梨咲、鄭 暁紅、周 延、金井 宗良
○Takeshi AKAO, Haruna SUETSUGU-SASAKI, Risa HAYASHI, Xiaohong Zheng, Yan Zhou, Muneyoshi KANAI
酒類総合研究所
National Research Institute of Brewing
1B04-02
2023/03/14 10:30
ミーティングルーム B
新潟県五泉市の名所「村松公園」からの自然界酵母の分離と清酒製造への応用
Isolation and sake brewing properties of a Saccharomyces cerevisiae from Muramatsu Park, Gosen City of the Niigata prefecture
○栗林 喬1、旭 加那子1、塚田 美咲1、阿部 憲一1、杵渕 順二2、杉山 友仁3、笠井 大輔3
○Takashi KURIBAYASHI1, Kanako ASAHI1, Misaki TSUKADA1, Ken-ichi ABE1, Jyunji KINEBUCHI2, Tomohito SUGIYAMA3, Daisuke KASAI3
1新潟食農大、2金鵄盃酒造、3長岡技科大
1Niigata Agro-Food Univ., 2Kinshihai Shuzo, Co., Ltd., 3Nagaoka Univ. of Tech.
1B04-03
2023/03/14 10:30
ミーティングルーム B
[GAR+]細胞はエタノール発酵に影響を及ぼす
The[GAR+]cells affect the fermentation efficiency by sake yeast
○中田 惇彦1、田邊 公一2,3、島 純2,3
○Atsuhiko NAKATA1, Koichi Tanabe2,3, Jun Shima2,3
1龍谷大院・農、2龍谷大・農、3龍谷大・発酵醸造セ
1Ryukoku Univ. Grad. Sch. Agr., 2Ryukoku Univ. Fuc. Agr., 3Ryukoku Univ. Ferm. Brew. Cent.
1B04-04
2023/03/14 10:30
ミーティングルーム B
清酒酵母におけるEHT1発現調節によるエタノールストレス応答の可能性
Possible response to ethanol stress in sake yeast through regulation of EHT1 expression.
○島田 翔心1、後藤 暉英2、三浦 健1,2,3
○Shogo SHIMADA1, Akihide GOTO2, Takeshi MIURA1,2,3
1東洋大院・生命科学、2東洋大・生命科学、3東洋大・バイオレジリエンス研究プロジェクト
1Graduate School of Life Sciences, Toyo Univ., 2Faculty of Life Sciences, Toyo Univ., 3Bio-Resilience Research Project, Toyo Univ.
1B09-08
2023/03/14 14:30
ミーティングルーム B
緑藻Botryococcus braunii由来ボツリオコッセン合成酵素Ssl-3pの酵素活性におけるシステイン残基の役割
The role of cysteine residues in the synthetic activity of botryococcene synthase Ssl-3p from the green algae Botryococcus braunii
○坂巻 美羽、鍵和田 聡
○MIU SAKAMAKI, SATOSHI KAGIWADA
奈良女子大院生物科学
Nara Women's Univ.
1F04-10
2023/03/14 10:30
ミーティングルーム F
改変出芽酵母を用いたSolanoeclepin Aの生合成遺伝子の探索
Biosynthetic study on solanoeclepin A using modified Saccharomyces cerevisiae as a Heterologous Hast
○梨本 将太、岡本 拓実、岸本 真治、渡辺 賢二
○Shota NASHIMOTO, Takumi OKAMOTO, Shinji KISHIMOTO, Kenji WATANABE
静岡県大薬
Department of Pharmaceutical Sciences, University of Shizuoka
1G05-05
2023/03/14 11:00
ミーティングルーム G
出芽酵母のロイシン要求性を増加させるアミノ酸の同定
Identification of amino acids that enhance requirement for leucine in budding yeast
○大橋 一登
○Kazuto Ohashi
群大生調研
IMCR Gunma Univ.
2A01-04
2023/03/15 09:00
ミーティングルーム A
微小管重合阻害添加細胞におけるミトコンドリアの融合・分裂異常
Inhibition of mitochondrial fusion and fission by addition of microtubule polymerization inhibitors in budding yeast
○村田 和加惠1,2、山口 良弘2、荻田 亮3、藤田 憲一2
○Wakae MURATA1,2, Yoshihiro Yamaguchi12, Akira OGITA3, Ken-ichi FUJITA2
1米子高専物質、2大阪公大院・理、3大阪公大健康研セ
1Yonago Natl. Coll. Technol, 2Grad. Sch. Sci., Osaka Metro. Univ, 3Center. Urban Health Sports, Osaka Metro. Univ
2A03-01 プログラム検索サイト公開時の内容から変更が入っています
2023/03/15 10:00
ミーティングルーム A
出芽酵母の液胞同型融合におけるYkt6とNyv1の機能重複に対する遺伝学的洞察
Genetic insights into functional overlap between Ykt6 and Nyv1 in homotypic vacuole fusion in Saccharomyces cerevisiae.
○渡部 颯、久保 優里花、浦野 真吾、五味 勝也、新谷 尚弘
○Hayate WATANABE, Yurika KUBO, Shingo URANO, Katsuya GOMI, Takahiro SHINTANI
東北大院農
Tohoku Univ. Grad. Agri.
2A05-09
2023/03/15 11:00
ミーティングルーム A
出芽酵母における新規小胞体膜タンパク質Ehg1によるアミノ酸輸送体の安定化
Stabilization of amino acid permeases by a novel endoplasmic reticulum membrane protein Ehg1 in yeast
○加藤 祐介1、三岡 哲生1、井野 洋子2、木村 弥生2、阿部 文快1
○Yusuke KATO1, Tetsuo MIOKA1, Yoko INO2, Yayoi KIMURA2, Fumiyoshi ABE1
1青山学院大・理工、2横浜市大・先端研
1Aoyama Univ, 2Yokohama City Univ
2A06-06
2023/03/15 13:00
ミーティングルーム A
酵母における菌体外膜小胞の単離とプロテオーム解析
Isolation and proteome analysis of extracellular membrane vesicles in yeast
○望月 貴博1、崎濱 由梨1、三岡 哲生1、三好 美穂2、加藤 拓2、只見 秀代2、永富 康司2、阿部 文快1
○Takahiro MOCHIZUKI1, Yuri SAKIHAMA1, Tetsuo MIOKA1, Miho MIYOSHI2, Taku KATO2, Hideyo TADAMI2, Yasushi NAGATOMI2, Fumiyoshi ABE1
1青学大・理工、2アサヒクオリティーアンドイノベーションズ
1Aoyama Gakuin Univ., 2Asahi Quality and Innovations ltd.
2B04-05
2023/03/15 10:30
ミーティングルーム B
酵母におけるプロテインキナーゼAを介したプロリン資化抑制機構の解析
Inhibition of proline utilization via protein kinase A in yeast
○中澤 颯、西村 明、高木 博史
○Hayate Nakazawa, Akira Nishimura, Hiroshi Takagi
奈良先端大 バイオ
Div. of Biol. Sci., Nara Inst. of Sci. and Tech
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