日本農芸化学会 2023年度大会プログラム検索

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キーワード:amino acid の検索結果

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1A08-07
2023/03/14 14:00
ミーティングルーム A
出芽酵母のアミノ酸ストレスに対する応答
Response of budding yeast to amino acid stress
○三浦 佑太、安藝 萌、五味 勝也、新谷 尚弘
○Yuta Miura, Mebae Aki, Katsuya Gomi, Takahiro Shintani
東北大院農
Tohoku Univ
1B04-12
2023/03/14 10:30
ミーティングルーム B
清酒のD-アミノ酸含有量について
The concentration of D-amino acid in sake
○高村 信博1、渡邉 浩二2、金内 誠1
○Akihiro TAKAMURA1, Kouji WATANABE2, Makoto KANAUCHI1
1宮城大学、2浦霞醸造元 株式会社佐浦
1Miyagi Univ., 2Urakasumi Sake Brewery Saura Co.
1E06-07
2023/03/14 13:00
ミーティングルーム E
Characterization of a heterodimeric aminotransferase discovered in AmCP-containing biosynthetic gene cluster from Serratia sp. ATCC 39006
○Heru Pramono1, Yuki Hirashima1, Koshiro Kikuchi1, Ayako Yoshida1,2, Yusuke Sone1, Saori Kosono1,2, Makoto Nishiyama1,2
1Grad. Sch. of Agri. and Life Sci. UTokyo, 2CRIIM, UTokyo
1E06-12
2023/03/14 13:00
ミーティングルーム E
Imine synthesis by D-amino acid oxidase from porcine kidney in one-pot reaction under mild conditions
○Wiyada Khangkhachit, Seiya Shirai, Yasuhisa Asano
Toyama Pref. Univ.
1F04-04
2023/03/14 10:30
ミーティングルーム F
Resormycin生合成酵素群より見出したphenylalanine水酸化酵素の機能解析
Phenylalanine hydroxylase found in the resormycin biosynthetic enzymes.
○岸 千紘1、小笠原 泰志2、山中 一也3、五十嵐 雅之4、大利 徹2、濱野 吉十1、丸山 千登勢1
○Chihiro KISHI1, Yasushi OGASAWARA2, Kazuya YAMANAKA3, Masayuki IGARASHI4, Tohru DAIRI2, Yoshimitsu HAMANO1, Chitose MARUYAMA1
1福井県大院生物資源、2北大院工、3関西大化生工、4微化研
1Fukui Pref. Univ., 2Hokkaido Univ., 3Kansai Univ., 4BIKAKEN
1F04-05
2023/03/14 10:30
ミーティングルーム F
抗生物質resormycinが有するβ-homolysineの生合成機構の解明
Study on the biosynthetic mechanism of β-homolysine found in resormycin
○今堀 千咲1、小笠原 泰志2、山中 一也3、五十嵐 雅之4、大利 徹2、濱野 吉十1、丸山 千登勢1
○Chisaki IMAHORI1, Yasushi OGASAWARA2, Kazuya YAMANAKA3, Masayuki IGARASHI4, Tohru DAIRI2, Yoshimitsu HAMANO1, Chitose MARUYAMA1
1福井県大院生物資源、2北大院工、3関西大化生工、4微化研
1Fukui Pref. Univ, 2Hokkaido Univ, 3Kansai Univ, 4BIKAKEN
1H04-09
2023/03/14 10:30
ミーティングルーム H
UHPLCを用いたキラルチオールによる37成分のD/L-アミノ酸分析における自動化メソッドの開発
Development of an automated method for determination of 37 D/L-amino acids derivatized with chiral thiol using UHPLC
○岩田 奈津紀、寺田 英敏
○Natsuki IWATA, Hidetoshi TERADA
株式会社島津製作所
Shimadzu Corporation
1H09-03
2023/03/14 14:30
ミーティングルーム H
L-アミノ酸に高感度で応答する魚類味覚受容体の探索
The exploration of fish T1Rs highly sensitive to L-amino acids
○郷田 竜生1、渡邊 壮一2、三坂 巧1
○Ryusei GODA1, Soichi WATANABE2, Takumi MISAKA1
1東大院農応生化、2東大院農水圏
1Univ. Tokyo Appl. Biol. Chem., 2Univ. Tokyo Aqua. Biosci.
2B04-03
2023/03/15 10:30
ミーティングルーム B
枯草菌変異株によるバイオアッセイ系を利用したD-アミノ酸生産乳酸菌の探索
Search for D-amino acid producing lactic acid bacteria using bioassay system with Bacillus subtilis mutant strains.
○大淵 俊、加田 茂樹
○Shun OBUCHI, Shigeki KADA
雪印メグミルク(株) ミルクサイエンス研究所
Milk Science Reserch Institute, Megmilk Snow Brand Co.,Ltd.
2B04-04
2023/03/15 10:30
ミーティングルーム B
γ‐アミノ酪酸(GABA)を高生産する乳酸菌の探索
The search for lactic acid bacteria with high γ-aminobutyric acid productivity.
○和田 潤、田中 秀典、清野 珠美、泊 直宏、高阪 千尋、廣岡 青央
○Jun WADA, Hidenori TANAKA, Tamami KIYONO, Naohiro TOMARI, Chihiro KOHSAKA, Kiyoo HIROOKA
京都市産技研
KITC
2C06-03
2023/03/15 13:00
ミーティングルーム C
放線菌Streptomyces albulusにおける新規メチオニン生合成酵素の発見
Discovery of a novel methionine biosynthetic enzyme in Streptomyces albulus
○足立 和也、丸山 千登勢、濱野 吉十、長谷部 文人
○Kazuya ADACHI, Chitose MARUYAMA, Yoshimitsu HAMANO, Fumihito HASEBE
福井県大院・生物資源
Fukui Pref. Univ.
2C06-07
2023/03/15 13:00
ミーティングルーム C
乳酸菌Weissella viridescens JCM1174の新規2ドメイン型アミノ酸ラセマーゼの大腸菌での発現系の構築と酵素科学的特性の解明
Novel two-domain amino acid racemase from lactic acid bacterium, Weissella viridescens JCM 1174: construction of expression system in Escherichia coli and characterization of enzymological properties
○大島 尚哉1、安達 基泰2、加藤 志郎3、山中 一也1、老川 典夫1
○Naoya OSHIMA1, Motoyasu Adachi2, Shiro Kato3, Kazuya Yamanaka1, Tadao Oikawa1
1関大・理工学研究科、2量研機構、3香大・農
1Kansai Univ., 2QST, 3Kagawa Univ.
2C06-08
2023/03/15 13:00
ミーティングルーム C
高度好塩性古細菌 Natronobacterium gregoryi 由来D-アミノ酸関連酵素
D-Amino-acid-related enzymes from the haloarchaeon Natronobacterium gregoryi
○若林 立樹1、谷川 実1、東 翔子1、西村 克史1,2
○Riki WAKABAYASHI1, Minoru TANIGAWA1, Shoko HIGASHI1, Katsushi NISHIMURA1,2
1日大理工、2日大短期大学部
1Nihon Univ., 2Nihon Univ. junior college
2C06-09
2023/03/15 13:00
ミーティングルーム C
乳酸菌Lentilactobacillus buchneriに見出されたD-分岐鎖アミノ酸トランスポーター
D-Branched-chain amino acid transporter in Lentilactobacillus buchneri
○牟田口 祐太、出口 柊平、春日 和
○Yuta MUTAGUCHI, Shuhei DEGUTI, Kano KASUGA
秋田県大生資
Akita Pre. Univ.
2D02-05
2023/03/15 09:30
ミーティングルーム D
コーヒーかす抽出液を利用した酵母によるバイオスティミュラントの生産
Biostimulant production by yeast using spent coffee grounds
○河智 夏希1、高木 啓詞2、弘埜 陽子1、菊川 寛史1、原 清敬1
○Natsuki KAWACHI1, Hiroshi TAKAGI2, Yoko HIRONO1, Hiroshi KIKUKAWA1, Kiyotaka HARA1
1静岡県立大・食栄・環境、2沼津工業技術支援センター
1Grad. Sch. Nutr. Env. Sci., Univ. Shizuoka, 2Numazu Technical Support Center Industrial Research Institute of Shizuoka Prefecture
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