日本農芸化学会 2023年度大会プログラム検索

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キーワード:taste の検索結果

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1H09-01
2023/03/14 14:30
ミーティングルーム H
TMC4 を介した3-グアニジニルプロパノールによる塩味増強効果
3-guanidinyl propanol enhances salt taste via TMC4-mediated current
○笠原 洋一1、成川 真隆1,2、山下 治之1、阿部 啓子1,3、朝倉 富子1
○Yoichi KASAHARA1, Masataka NARUKAWA1,2, Haruyuki YAMASHITA1, Keiko ABE1,3, Tomiko ASAKURA1
1東大院農生科・応生化、2京都女子大家政、3神奈川県立産業技術総合研究所
1The Univ. Tokyo, 2Kyoto Women’s Univ., 3Kanagawa Institute of Industrial Science and Technology
1H09-02
2023/03/14 14:30
ミーティングルーム H
甘味阻害剤前処理によるヒト甘味受容体発現細胞の細胞応答上昇のメカニズム解析
Enhancing the cellular response of the sweet taste receptor-expressing cells to sweeteners by pretreament with a sweet taste inhibitor
○荻田 健太郎、三坂 巧
○KENTARO OGITA, TAKUMI MISAKA
東大院農生科・応生化
The Univ. Tokyo
1H09-03
2023/03/14 14:30
ミーティングルーム H
L-アミノ酸に高感度で応答する魚類味覚受容体の探索
The exploration of fish T1Rs highly sensitive to L-amino acids
○郷田 竜生1、渡邊 壮一2、三坂 巧1
○Ryusei GODA1, Soichi WATANABE2, Takumi MISAKA1
1東大院農応生化、2東大院農水圏
1Univ. Tokyo Appl. Biol. Chem., 2Univ. Tokyo Aqua. Biosci.
1H09-04
2023/03/14 14:30
ミーティングルーム H
嗜好味受容体T1Rにおける新規レパートリーの発見と機能解明
Identification of the novel T1R repertories and the analysis of their function
○戸田 安香1、西原 秀典2、藏本 多恵3、蒲原 功汰1、後藤 あず紗1、星野 杏子1、岡田 晋治4、工樂 樹洋5、岡部 正隆6、石丸 喜朗1
○YASUKA TODA1, HIDENORI NISHIHARA2, TAE KURAMOTO3, KOTA KAMOHARA1, AZUSA GOTO1, KYOKO HOSHINO1, SHINJI OKADA4, SHIGEHIRO KURAKU5, MASATAKA OKABE6, YOSHIRO ISHIMARU1
1明大農・農芸化、2東工大院・生命理工、3東工大・科技創研、4東大院農生科・応生化、5国立遺伝研、6慈恵医大・解剖
1Dept. Agric. Chem., Meiji Univ., 2Sch. Life Sci. Tech., Tokyo Inst. Tech., 3Inst. Innov. Res., Tokyo Inst. Tech., 4Dept. Appl. Biol. Chem., The Univ. Tokyo., 5Mol. Life Hist. Lab., Nat. Inst. Genet., 6Dept. Anat., Jikei Univ. Sch. Med.
1H09-06
2023/03/14 14:30
ミーティングルーム H
柑橘含有苦味成分リモノイドの苦味受容体に対する作用機序解析
Analyses of interaction mechanisms of bitter taste receptors and citrus-containing bitter ingredients, limonoids
○中北 智哉、新井 陽子、糸井川 壮大、戸田 安香、石丸 喜朗
○Tomoya NAKAGITA, Yoko ARAI, Akihiro ITOIGAWA, Yasuka TODA, Yoshiro Ishimaru
明大農
Sch. of Agric., Meiji Univ.
1H09-07
2023/03/14 14:30
ミーティングルーム H
機械学習技術による前額部脳波を用いた基本味の評価
Machine-learning based evaluation method for basic taste using frotal EEG
○町谷 碧1、森 安珠1、リュウ イチョク2、吉本 秀輔2、笠原 洋一1、上田 玲子1、阿部 啓子1、朝倉 富子1
○Ao MACHITANI1, Anju MORI1, Yizhi LIU2, Shusuke YOSHIMOTO2, Yoichi KASAHARA1, Reiko UEDA1, Keiko ABE1, Tomiko ASAKURA1
1東大大学院農学生命科学研究科応用化学専攻、2PGV株式会社
1The University of Tokyo, 2PGV Inc.
3G03-04
2023/03/16 10:00
ミーティングルーム G
精神的ストレスに伴う甘味嗜好性の調節メカニズムの解析
Neural mechanism that regulates psychological stress-induced sweet taste modification in mice
○田中 まゆひ1,2、Rattanajearakul Nawarat2、箕越 靖彦2、朝倉 富子1、中島 健一朗2,3,4
○Mayui TANAKA1,2, Nawarat Rattanajearakul2, Yasuhiko Minokoshi2, Tomiko Asakura1, Ken-ichiro Nakajima2,3,4
1東大院・農生科、2生理学研究所、3名大院・生農科、4JST・さきがけ
1Univ. of Tokyo, 2NIPS, 3Nagoya Univ., 4JST-PRESTO
3G08-03
2023/03/16 14:00
ミーティングルーム G
味や香り成分の局在位置が摂食中の味や香りの感覚強度に与える影響
The effect of a placement of aroma and tastants on perceived intensity
○堀江 芙由美、亀井 誠生、西部 美咲、谷淵 雅子、日下部 裕子
○Fuyumi HORIE, Mio KAMEI, Misaki NISHIBE, Masako TANIBUCHI, Yuko KUSAKABE
農研機構
NARO
2FS-04
2023/03/15 17:15
ミーティングルーム F
味覚受容機構を介した消化器における生体防御機能の解析
Self-defense mechanism of gastrointestinal tract through taste signal transduction
○岩槻 健
○Ken Iwatsuki
東農大・応生物
Tokyo Univ. Agriculture
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