日本農芸化学会 2021年度大会プログラム検索

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大会プログラム集・大会講演要旨集[PDF]の変更 (更新:3/24)
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※公開期間:2021年5月14日〜2022年2月末日まで
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キーワード:taste の検索結果

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2D04-02
2021/03/19 10:30
ミーティングルーム D
マウスRAW264.7細胞において発現している苦味受容体の機能解析
The analysis of the function of bitter taste receptor in mouse macrophagic RAW264.7 cells
○平原 結奈、大泉 由佳、大崎 雄介、駒井 三千夫、白川 仁
○YUNA HIRAHARA, YUKA OIZUMI, YUSUKE OHSAKI, MICHIO KOMAI, HITOSHI SHIRAKAWA
東北大・院農・栄養学
Lab. Nutr., Grad. Sch. Agri. Sci., Tohoku Univ.
2E06-08
2021/03/19 13:00
ミーティングルーム E
アゴニスト構造を元に見出したヒト苦味・甘味受容体共阻害ペプチド
Trp-Trp is a novel antagonist for bitter and sweet taste receptors
○尾城 一恵1、西尾 洋美1、伊藤 豊実1、豊原 良和2、平本 忠浩2、寺田 祐子1、伊藤 圭祐1
○Ichie OJIRO1, Hiromi NISHIO1, Toyomi ITO1, Yoshikazu TOYOHARA2, Tadahiro HIRAMOTO2, Yuko TERADA1, Keisuke ITO1
1静県大院・薬食、2高砂香料工業
1Univ. Shizuoka, 2Takasago International Corporation
2H04-02
2021/03/19 10:30
ミーティングルーム H
霊長類T1R1およびT1R2抗体の作製
Generation of antibodies against primate T1R1 and T1R2
○小松 さゆり1,2、中安 亜希1、大島 永心1、新藤 壮剛1、今井 啓雄3、伯川 美穂2、杉山 宗太郎3、綾部 時芳2、中村 公則2、山根 拓実1、大石 祐一1、岩槻 健1
○Sayuri Komatsu1,2, Aki Nakayasu1, Eishin Oshima1, Masayoshi Shindo1, Hiroo Imai3, Miho Hakukawa2, Sotaro Sugiyama3, Tokiyoshi Ayabe2, Kiminori Nakamura2, Takumi Yamane1, Yuichi Oishi1, Ken Iwatsuki1
1東京農大、2北大、3京大
1Tokyo Univ. of Agriculture, 2Hokkaido Univ., 3Kyoto Univ.
3E06-19
2021/03/20 13:00
ミーティングルーム E
日本の伝統的後発酵茶,碁石茶の特徴的な味の解明
Elucidation of characteristic taste of Goishi tea, traditional post fermented tea in Japan
○阪地 満帆、大塚 祐季、柏木 丈拡、島村 智子、受田 浩之
○Michio SAKAJI, Yuuki OTSUKA, Takehiro KASHIWAGI, Tomoko SHIMAMURA, Hiroyuki UKEDA
高知大学
Kochi Univ.
4D02-15
2021/03/21 09:30
ミーティングルーム D
ビタミンC欠乏ラットのビタミンC摂取行動には味覚が関与する
Taste perception is involved in vitamin C ingestive behavior in vitamin C-deficient rats.
○沼上 真佑1、竹名 麻子2
○Mayu NUMAGAMI1, Asako TAKENAKA2
1明治大院農、2明治大農
1Grad. Meiji Univ., 2Meiji Univ.
4D04-10
2021/03/21 10:30
ミーティングルーム D
苦味細胞における転写因子Eya1の発現
Expression of a transcription factor Eya1 in bitter taste receptor cells
○應本 真1、北本 颯希2、廣田 順二1,2
○Makoto Ohmoto1, Satsuki Kitamoto2, Junji Hirota1,2
1東工大バイオセンター、2東工大生命理工
1Bio-Center, Tokyo Tech, 2Sch of Life Sci and Tech, Tokyo Tech
4D04-11
2021/03/21 10:30
ミーティングルーム D
ヒト苦味受容体hT2R14の結晶構造解析に向けた試み
Crystallization of hT2R14 for structural analysis
○山出谷 拓海1、壇 淳1、水谷 公彦1、三上 文三2、林 由佳子1
○Takumi YAMADEYA1, Atsushi DAN1, Kimihiko MIZUTANI1, Bunzo MIKAMI2, Yukako HAYASHI1
1京大院農、2京大生存研
1Kyoto Univ. of Agric, 2Kyoto Univ. of RISH
4E01-12
2021/03/21 09:00
ミーティングルーム E
官能評価値をオトガイ舌骨筋の表面筋電位を用いて可視化する
Sensory evaluation values were visualized using surface electromyography of the geniohyoid muscle
○森 安珠1、上田 玲子1、朝倉 富子1、阿部 啓子1,2
○Anju MORI1, Reiko UEDA1, Tomiko ASAKURA1, Keiko ABE1,2
1東京大学大学院 農学生命科学研究科 応用生命化学専攻、2神奈川県立産業技術総合研究所
1Tokyo Univ., 2Kanagawa Institute of Industrial Science and Technology
4E03-08
2021/03/21 10:00
ミーティングルーム E
高い応答性を有するhT1R1/hT1R3安定発現細胞株作出の試み
Construction of stable cell lines expressing hT1R1/hT1R3 with a distinct responsiveness toward umami substances.
○木寺 優太、竹谷 千晶、三坂 巧
○Yuta KIDERA, Chiaki TAKETANI, Takumi MISAKA
東大院農生科・応生化
Dept.Appl.Biol.Chem.,The Univ.Tokyo
4E03-09
2021/03/21 10:00
ミーティングルーム E
メチオノール構造類縁体の嗜好味受容体活性調節能の検討
Positive/negative allosteric modulation of structural analogs of methional to umami and sweet taste receptors
○五十嵐 晶帆、鈴木 あゆ、三坂 巧
○Akiho IGARASHI, Ayu Suzuki, Takumi Misaka
東京院農生科・応生化
The Univ. Tokyo
4E03-10
2021/03/21 10:00
ミーティングルーム E
霊長類旨味受容体の機能と食性の関わりの解明
The relationship between the function of the umami taste receptor and diets in primates
○戸田 安香1、早川 卓志2、栗原 洋介3、中北 智哉4、河村 正二5、今井 啓雄6、石丸 喜朗1、三坂 巧7
○Yasuka TODA1, Takashi HAYAKAWA2, Yosuke KURIHARA3, Tomoya NAKAGITA4, Shoji KAWAMURA5, Hiroo IMAI6, Yoshiro ISHIMARU1, Takumi MISAKA7
1明大農・農芸化、2北大院地球環境・環境生物、3静大・農、4愛大・PROS、5東大院新領域・先端生命、6京大霊長類研・ゲノム細胞、7東大院農生科・応生化
1Dept. Agric. Chem., Meiji Univ., 2Fac. Env. Earth Sci., Hokkaido Univ., 3Ctr. Educ. Res. Field Sci., Fac. Agric., Shizuoka Univ., 4PROS, Ehime Univ., 5Dept. Integrated Biosci., The Univ. Tokyo, 6Dept. Cellular Mol. Biol., Kyoto Univ., 7Dept. Appl. Biol. Chem., The Univ. Tokyo
2AS-04
2021/03/19 16:15
ミーティングルーム A
食肉の筋線維タイプ組成と呈味性の関連性
Relationship between skeletal muscle fiber type and meat taste
○水野谷 航1、小宮 佑介2
○Wataru Mizunoya1, Yusuke Komiya2
1麻布大獣医、2北里大獣医
1Azabu Univ., 2Kitasato Univ.
2IS-06
2021/03/19 17:05
ミーティングルーム I
人における匂いの影響
Effects of odors on human behavior and cognition.
○坂井 信之
○Nobuyuki Sakai
東北大文
Tohoku Univ.
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