日本農芸化学会 2022年度大会プログラム検索

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キーワード:Aspergillus oryzae の検索結果

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2B04-05
2022/03/16 10:30
ミーティングルーム B
Aspergillus oryzae RIB40株で製麹した米麹のグルコアミラーゼ活性に及ぼす音波照射の影響
Effects of irradiation of sound waves on glucoamylase activities of rice-koji prepared fromAspergillus oryzae RIB40
○松本 拓、池田 葵、河口 由季、小島 幸治、三枝 敬明、寺本 祐司
○Taku MATSUMOTO, Aoi IKEDA, Yuki KAWAGUCHI, Kouji KOJIMA, Noriaki SAIGUSA, Yuji TERAMOTO
崇城大院
Sojo Univ.
2B04-09
2022/03/16 10:30
ミーティングルーム B
清酒から新たに見出されたオリゴ糖の構造解析
Structural Analysis of Oligosaccharides Newly Detected in Sake
○竹久 まや1、山田 明日香1、勝田 亮2、小林 泉美3、本田 千尋1、金本 湧太3、進藤 斉1、穂坂 賢1、徳岡 昌文1
○Maya TAKEHISA1, Asuka YAMADA1, Ryo KATSUTA2, Izumi KOBAYASHI3, Chihiro HONDA1, Yuta KANEMOTO3, Hitoshi SHINDO1, Masaru HOSAKA1, Masafumi TOKUOKA1
1東農大院応生、2東農大院生命、3東農大院農
1Grad. Sch. Appl. Biosci., Tokyo Univ. of Agric., 2Fac. Life. Sci., Tokyo Univ. of Agric., 3Grad. Sch. Agric., Tokyo Univ. of Agric.
2D02-04
2022/03/16 09:30
ミーティングルーム D
麹菌Aspergillus oryzaeによるPET分解酵素の異種発現
Heterologous expression of PET-degrading enzymes in Aspergillus oryzae
○戸所 健彦1、伊出 健太郎1、南 はつね2、河野 恵美2、小高 敦史1、吉田 昭介2、石田 博樹1
○Takehiko Todokoro1, Kentaro Ide1, Hatsune Minami2, Emi Kawano2, Atsushi Kotaka1, Shosuke Yoshida2, Hiroki Ishida1
1月桂冠・総研、2奈良先端大・バイオ
1Res. Inst., Gekkeikan Sake, 2Grad. Sch. Biol. Sci., NAIST
2D09-08
2022/03/16 14:30
ミーティングルーム D
麹菌由来界面活性タンパク質hydrophobin RolAの微細な表面構造観察
Detailed surface structure analysis of self-assembled structures of Aspergillus oryzae hydrophobin RolA
○高橋 尚央1、寺内 裕貴2、吉見 啓3、田中 拓未4、三ツ石 方也5、石崎 裕也5、藪 浩6,7、阿部 敬悦8
○Nao Takahashi1, Yuki Terauchi2, Akira Yoshimi3, Takumi Tanaka4, Masaya Mitsuishi5, Yuya Ishizaki5, Hiroshi Yabu6,7, Keietsu Abe8
1東北大農、2京大院地球環境学堂、3京大院農、4農研機構、5東北大院工、6東北大AIMR、7東北大多元、8東北大院農
1Agric., Tohoku Univ., 2Grad. Sch. Glob. Env. Stud, Kyoto Univ., 3Grad. Sch. Agric., Kyoto Univ., 4NARO・NIAES, 5Grad. Sch. Eng., Tohoku Univ., 6WPI-AIMR, Tohoku Univ., 7IMRAM, Tohoku Univ., 8Grad. Sch. Agric. Sci., Tohoku Univ.
3A05-02
2022/03/17 11:00
ミーティングルーム A
黄麹菌におけるα-アミラーゼmRNAのライブセルイメージング
Live cell imaging of mRNA encoding α-amylase in Aspergillus oryzae
○守田 湧貴、竹川 薫、樋口 裕次郎
○Yuki Morita, Kaoru Takegawa, Yujiro Higuchi
九大院・生資環
Dept. of Biosci. Biotechnol., Kyushu Univ.
3A05-04
2022/03/17 11:00
ミーティングルーム A
麹菌Aspergillus oryzaeにおける推定新規選択的オートファジー関連タンパク質の機能解析
Functional analysis of a putative selective autophagy-related protein in Aspergillus oryzae
○西尾 譲一郎、武田 陽一、菊間 隆志
○Joichiro NISHIO, Yoichi TAKEDA, Takashi KIKUMA
立命大生命
Ritsumeikan Univ.
3B04-05
2022/03/17 10:30
ミーティングルーム B
麹菌における異種テルペノイド生産に資する代謝経路の解明
Elucidation of metabolic pathways that contribute to heterologous production of terpenoids in Aspergillus oryzae
○齋藤 直也1、片山 琢也1,2、南 篤志3、及川 英秋3、丸山 潤一1,2
○Naoya SAITOH1, Takuya KATAYAMA1,2, Atsushi MINAMI3, Hideaki OIKAWA3, Jun-ichi MARUYAMA1,2
1東大院・農生科・応生工、2東大・微生物連携機構、3北大院・理
1Dept. of Biotechnol., The Univ. of Tokyo, 2CRIIM, UTokyo, 3Grad. Sch. Sci., Hokkaido Univ.
3B04-06
2022/03/17 10:30
ミーティングルーム B
麹菌Aspergillus oryzaeにおけるヒストンシャペロンHirAのコウジ酸生産への関与
Involvement of the histone chaperone HirA in the production of kojic acid in Aspergillus oryzae
○工藤 駿斗1、荒川 弦矢1、白井 沙夜1、小川 真弘2、進藤 斉1、穂坂 賢1、徳岡 昌文1
○Hayato KUDO1, Gen-ya ARAKAWA1, Saya SHIRAI1, Masahiro OGAWA2, Hitoshi SHINDO1, Masaru HOSAKA1, Masafumi TOKUOKA1
1東農大院農、2野田産研
1Grad. Sch. Agric., Tokyo Univ. of Agric., 2Noda Inst. Sci. Res.
3B04-07
2022/03/17 10:30
ミーティングルーム B
Yeastcidin生産に関わる麹菌遺伝子の探索
Screening of genes involved in production of Yeastcidin derived from Aspergillus oryzae
○橋本 純1、雲林院 正喜3、清水 美里3、数岡 孝幸1、小川 真弘2、穂坂 賢1、進藤 斉1、徳岡 昌文1
○Jun HASHIMOTO1, Masaki UJII3, Misato SHIMIZU3, Takayuki KAZUOKA1, Masahiro OGAWA2, Masaru HOSAKA1, Hitoshi SHINDO1, Masafumi TOKUOKA1
1東農大院応生、2野田産研、3東農大応生
1Grad. Sch. Appl. Biosci., Tokyo Univ. of Agric., 2Noda Inst. Sci. Res., 3Tokyo Univ. of Agric.
4A06-09
2022/03/18 13:00
ミーティングルーム A
麹菌の同株どうしの対峙培養における増殖抑制に関与する因子の探索
Search for factors involved in the growth inhibition between colonies of the same strain in Aspergillus oryzae
○浜中 祐弥1、齋藤 直也1、片山 琢也1,2、黒田 裕樹3、丸山 潤一1,2
○Yuya HAMANAKA1, Naoya SAITO1, Takuya KATAYAMA1,2, Hiroki KURODA3, Jun-ichi MARUYAMA1,2
1東大院・農生科・応生工、2東大・微生物連携機構、3慶應大・環境情報
1Dept. of Biotechnol., Univ. of Tokyo, 2CRIIM, Univ. of Tokyo, 3Fac. of Environ. and Information Stds., Keio Univ.)
4A06-10
2022/03/18 13:00
ミーティングルーム A
Mitochondria fission dysfunction alleviates heterokaryon incompatibility-triggered cell death in the industrial filamentous fungus Aspergillus oryzae
○Chan LU1, Takuya KATAYAMA1,2, Ryota SAITO3, Kazuhiro IWASHITA3, Jun-ichi MARUYAMA1,2
1The Univ. of Tokyo, 2CRIIM. UTokyo, 3NRIB
4A08-08
2022/03/18 14:00
ミーティングルーム A
黄麹菌 Aspergillus oryzae における insulysin ホモログの局在解析
Localization analysis of insulysin homologs in Aspergillus oryzae.
○小川 翠、溝上 哲哉、鈴木 遥香、佐々木 信光、田中 瑞己、山形 洋平
○Midori OGAWA, Tetsuya MIZOKAMI, Haruka SUZUKI, Nobumitsu SASAKI, Mizuki TANAKA, Youhei YAMAGATA
農工大院農応生化
Tokyo Univ. of Agriculture and Technology
4B02-09
2022/03/18 09:30
ミーティングルーム B
黄麹菌 Aspergillus oryzae において酸性ペプチダーゼ PepO 及び OcpO の欠損が菌体外ペプチダーゼ生産に与える影響の解析
Effect of deficiency of acidic peptidases PepO and OcpO on extracellular peptidase production in Aspergillus oryzae
○佐藤 光希子、内平 瑛子、上野 綾子、田中 瑞己、山形 洋平
○Mikiko SATO, Eiko Uchihira, Ayako Ueno, Mizuki Tanaka, Youhei Yamagata
農工大院農応生化
Tokyo Univ. of Agriculture and Technology
4B04-01
2022/03/18 10:30
ミーティングルーム B
麹菌による異種天然物生産における高生産因子の発見と機能解析
Discovery and functional analysis of regulatory factors for higher-level production of heterologous natural products in Aspergillus oryzae
○原中 実穂1、齋藤 直也1、片山 琢也1,2、南 篤志3、及川 英秋3、丸山 潤一1,2
○Miho HARANAKA1, Naoya SAITO1, Takuya KATAYAMA1,2, Atsushi MINAMI3, Hideaki OIKAWA3, Jun-ichi MARUYAMA1,2
1東大院・農生科・応生工、2東大・微生物連携機構、3北大院・理
1Dept. of Biotechnol., The Univ. of Tokyo, 2CRIIM, UTokyo, 3Grad. Sch. Sci., Hokkaido Univ.
4B04-02
2022/03/18 10:30
ミーティングルーム B
高グルコアミラーゼ活性・低チロシナーゼ活性麹菌株の育種に関する研究
Studies on the breeding of koji strains with high glucoamylase activity and low tyrosinase activity
○陳 俊、殿内 暁夫
○JUN CHEN, Akio TONOUCHI
岩手大連農
UGAS
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