日本農芸化学会 2024年度大会プログラム検索

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講演番号:2B2p、分類:一般講演 の検索結果

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2B2p01
2024/03/25 13:50
B2
フリーポアラテアートの自動作製
Automated free-pour latte art
○武政 誠、河北 彩翔
○Makoto TAKEMASA, Ayaka Kawakita
東京電機大理工
Tokyo Denki Univ.
2B2p02
2024/03/25 14:01
B2
小角X線散乱と赤外分光による米粉の内部構造評価に関する研究
Study on the evaluation for internal structure of rice flour by SAXS and IR spectroscopy
○石川 大太郎、楊 嘉敏、七島 なつみ、山田 栞菜、藤井 智幸
○Daitaro ISHIKAWA, Jiamin YANG, Natsumi SHICHISHIMA, Kanna YAMADA, Tomoyuki FUJII
東北大院農
Grad. School of Agric. Sci.
2B2p03
2024/03/25 14:12
B2
望む食感を与える食品構造設計に向けた3Dプリント食品の自動食感評価法開発
Development of automated food texture measurement system of 3D printed food toward establishing design guideline of desired food texture
○金子 瑠晟、武政 誠
○Ryusei KANEKO, Makoto TAKEMASA
東京電機大理工
Tokyo Denki Univ.
2B2p04
2024/03/25 14:23
B2
赤外/遠赤外分光スペクトルによる糖添加ゼラチンゲルの解析
Structural analysis on the addition effect of sugar in gelatin gel by infrared spectroscopy.
○七島 なつみ、楊 嘉敏、石川 大太郎、藤井 智幸
○Natsumi SHICHISHIMA, Jiamin YANG, Daitaro ISHIKAWA, Tomoyuki FUJII
東北大院農
Tohoku Univ.
2B2p05
2024/03/25 14:34
B2
腸内細菌脂質代謝物HYAの生理機能に関する臨床研究結果
Clinical studies on the physiological functions of HYA (10-hydroxy-cis-12-octadecenoic acid), a lipid metabolite produced by gut microbes
○若山 水歩
○Mizuho WAKAYAMA
Noster株式会社
Noster Inc.
2B2p06
2024/03/25 14:53
B2
低グリセミックインデックス食品のセカンドミール効果
Second meal effect of low glycemic index foods
○東口 夢1、池ノ内 佳苗2、小澤 真理子2、中村 健一郎3、鈴木 靖志1,4
○Yume HIGASHIGUCHI1, Kanae IKENOUCHI2, Mariko OZAWA2, Kenichiro NAKAMURA3, Yasushi SUZUKI1,4
1武庫川女子大学食物栄養科学部食創造科学科、2株式会社シュガコン、3コトノーツ、4武庫川女子大学バイオサイエンス研究所
1School of Food Sci. and Nutr. Mukogawa Women's Univ., 2Syugacon Co. Ltd., 3Kotonotes, 4Bioscience Lab. Mukogawa Women's Univ.
2B2p07
2024/03/25 15:04
B2
G タンパク質共役エストロゲン受容体の活性化を介したピセアタンノールの抗肥満効果
Anti-obesity effects of piceatannol via activation of G protein-coupled estrogen receptor
○有澤 琴子1、松岡 愛弓2、小澤 菜月2、市 育代2、藤原 葉子2
○Kotoko ARISAWA1, Ayumi Matsuoka2, Natsuki Ozawa2, Ikuyo Ichi2, Yoko Fujiwara2
1東北大院薬、2お茶大院ライフ
1Tohoku Univ., 2Ochanomizu Univ.
2B2p08
2024/03/25 15:15
B2
豆腐の微細構造とゲル強度に及ぼすトリグリセリドの脂肪酸組成の影響
Effect of fatty acid composition of triglycerides on the microstructure and gel strength of tofu
○油屋 和1,2、丸岡 早紀3、室井 由起子1、杉元 康志1、渡邉 啓一1
○Izumi ABURAYA1,2, Saki MARUOKA3, Yukiko MUROI1, Yasushi SUGIMOTO1, Keiichi WATANABE1
1九州栄養福祉大、2鹿大院連農、3九大院農
1Kyushu Nutrition Welfare Univ., 2Kagoshima Univ., 3Kyushu Univ.
2B2p09
2024/03/25 15:26
B2
デキサメタゾン誘導性筋萎縮のコレステロール代謝を介した病態制御
Regulatory mechanism of dexamethasone-induced muscle atrophy via cholesterol metabolism
○市 育代1、久保 慧2、清水 誠1
○Ikuyo ICHI1, Chie KUBO2, Makoto SHIMIZU1
1お茶大 基幹研究院、2お茶大 ライフサイエンス
1Fac. Core Res., Ochanomizu Univ., 2Grad. Sch. Life Sci., Ochanomizu Univ.
2B2p10
2024/03/25 15:37
B2
干ばつストレス時に発生するバレイショの加工特性変化
Changes in Processing Characteristics of Potatoes under Drought Stress
○川本 健太、増冨 裕文、吉岡 睦美、根岸 順子、阿久津 圭子、鶴見 貴志、石原 克之
○Kenta KAWAMOTO, Hirofumi MASUTOMI, Mutsumi YOSHIOKA, Junko NEGISHI, Keiko AKUTSU, Takashi TSURUMI, Katsuyuki ISHIHARA
カルビー株式会社
Calbee, Inc.
2B2p11
2024/03/25 15:56
B2
コーヒー食品のレシピ検討と官能試験による風味特徴の評価
Improvement the recipe and sensory evaluation for flavor characterization of solid coffee
○浅岡 那月、岩井 和也、垣内 美紗子、浦川 夏帆、中川 真緒、福永 泰司
○Natsuki ASAOKA, Kazuya IWAI, Misako KAKIUCHI, Natsuho URAKAWA, Mao NAKAGAWA, Taiji FUKUNAGA
UCC上島珈琲株式会社 R&D本部
R&D Division, UCC Ueshima Coffee Co., Ltd
2B2p12
2024/03/25 16:07
B2
ピペリン-α-シクロデキストリン包接体の溶解性および吸収性評価
Evaluation of solubility and oral absorption of piperine-α-cyclodextrin complex
長谷川 莉沙、近本 啓太、○上梶 友記子、石田 善行、中田 大介、佐藤 有一、寺尾 啓二
Risa HASEGAWA, Keita CHIKAMOTO, ○Yukiko UEKAJI, Yoshiyuki ISHIDA, Daisuke NAKATA, Yuichi SATO, Keiji TERAO
(株)シクロケムバイオ
CycloChem Bio Co., Ltd.
2B2p13
2024/03/25 16:18
B2
微粉砕処理がセルロースをはじめとする食物繊維に与える影響について
The effect of micronization process on cellulose, a major component of dietary fiber.
○吉田 暁登1、小西 正朗2、邱 泰瑛2
○Akito YOSHIDA1, Masaaki KONISHI2, Tai-Ying CHIOU2
1北見工大院、2北見工大
1Kitami Inst. of Tech Grad., 2Kitami Inst. of Tech
2B2p14
2024/03/25 16:29
B2
亜臨界水を用いた和種薄荷茎に対する抽出効率の検討
Investigation of the extraction efficiency for Japanese peppermint stems using subcritical water
○吉村 祐介1、小西 正朗2、邱 泰瑛2
○Yuusuke YOSHIMURA1, Masaaki KONISHI2, Tai-Ying CHIOU2
1北見工大院、2北見工大
1Kitami Inst. of Tech., Grad, 2Kitami Inst. of Tech
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