日本農芸化学会 2024年度大会プログラム検索

プログラム集PDF 大会トップページに戻る
参加証発行 参加証発行
参加証は、参加者ご自身でA4用紙にカラー印刷の上、会場へご持参ください。 参加証は、参加者ご自身でA4用紙にカラー印刷の上、会場へご持参ください。
大会プログラム集・大会講演要旨集[PDF]の変更 (更新:4/24)
推奨ブラウザ:Chrome、FireFox、Edge、Safari
(Internet Explorerでは正しく表示されない場合があります)
Recommended browsers: Chrome, FireFox, Edge, Safari
(May not display correctly in Internet Explorer)

キーワード:Aspergillus の検索結果

1 - 15  / 29 <<< 1 2 >>>

1 - 15  / 29
<<< 1 2 >>>
1SA-03
2024/03/24 15:21
100周年記念講堂
農芸化学における醸造微生物、特に麹菌を含む糸状菌の研究の100年を振り返る
Looking back on 100 years of research on brewing-related microorganisms, especially filamentous fungi including Aspergillus oryzae, in agricultural chemistry
○五味 勝也
○KATSUYA GOMI
東北大院農
Tohoku Univ.
2B1p06
2024/03/25 14:53
B1
モリンガ種子の麹菌発酵産物、モリンガ麹の機能性成分の分析
Analysis of functional ingredients of "Moringa koji," a fermented Moringa oleifera seeds by Aspergillus species.
○関口 愛里彩1、上野 義栄2、青木 秀之3、尾山 廣1
○Arisa Sekiguchi1, Yoshie Ueno2, Hideyuki Aoki3, Hiroshi Oyama1
1摂南大学、2京都女子大学・家政学部、3池田食研
1Setsunan University, 2Kyoto Women’s University, 3Ikeda Food Research Co., Ltd.
2D5p11
2024/03/25 15:56
D5
ゲノムマイニングで取得した麹菌由来のエンドグルカナーゼに新たに見出されたマンナナーゼ活性について
Mannanase activity newly found in endoglucanases from Aspergillus oryzae obtained by genome mining
○渡部 昭1、松沢 智彦2、氏家 成隆1、新谷 尚弘1、五味 勝也1
○Akira WATANABE1, Tomohiko MATSUZAWA2, Seiryu UJIIE1, Takahiro SHINTANI1, Katsuya GOMI1
1東北大院農、2香川大農
1Tohoku Univ., 2Kagawa Univ.
2E6p06
2024/03/25 14:53
E6
麹菌におけるCRISPR/Cas9ゲノム編集技術を利用した多コピー遺伝子導入方法の確立
Establishment of a method for introducing multiple copies of genes into the genome with CRISPR/Cas9 in Aspergillus oryzae
○張 斯来、五味 勝也、新谷 尚弘
○Silai Zhang, Katsuya Gomi, Takahiro Shintani
東北大院農
Tohoku Univ. Agri.
2E6p08
2024/03/25 15:15
E6
麹菌における N-end rule の検証
Verification of N-end rule in Aspergillus oryzae
○田中 瑞己1、大庭 麻緒2、河原崎 泰昌2、山形 洋平1
○Mizuki TANAKA1, Mao OHBA2, Yasuaki KAWARASAKI2, Youhei YAMAGATA1
1農工大院農応生化、2静県大食栄養
1Tokyo Univ. of Agri. and Tech., 2Univ. of Shizuoka
2E7a13
2024/03/25 11:58
E7
Specific release of opioid peptide CM-12 from A2-type casein with Aspergillus oryzae alkaline protease that cleaves at the C-terminus of Ser–Leu–Xaa
○Yingjie CUI, Nobuhiro Hayashi, Naoyuki Yamamoto
Tokyo Institute of Technology
3C7p02
2024/03/26 14:01
C7
食品廃棄物の循環利用に向けたオメガ3脂肪酸生産麹菌の改良
Improvement of omega- 3 fatty acid production of Aspergillus oryzae for recycling food waste
○中村 仁勇1、服部 領太2、鈴木 聡1、小竹 英一1、真野 潤一1
○Masao NAKAMURA1, Ryota HATTORI2, Satoshi SUZUKI1, Eiichi KOTAKE1, Junichi MANO1
1農研機構食品研、2農研機構本部
1NFRI, 2NARO
3C7p03
2024/03/26 14:12
C7
麹菌Aspergillus oryzaeにおいてオートファジーの欠損がコウジ酸生産を促進する分子機構の解析
Analysis of the molecular mechanism by which autophagy deficiency promotes kojic acid production in Aspergillus oryzae.
○松下 天斗1、陳 俊林1、有岡 学1,2
○Takato MATSUSHITA1, Junlin CHEN1, Manabu ARIOKA1,2
1東大院農・応生工、2東大・微生物連携機構
1Dept. Biotechnol., Univ. Tokyo, 2CRIIM, UTokyo
3C7p04
2024/03/26 14:23
C7
麹菌の異種天然化合物の生産性に関与する新規制御因子の同定と代謝機能の解析
Identification and metabolic function analysis of a novel regulator for productivity of heterologous natural compounds in Aspergillus oryzae
○吉岡 弘史1、原中 実穂1、齋藤 直也1、片山 琢也1,2、南 篤志3、及川 英秋4、丸山 潤一1,2
○Hiroshi YOSHIOKA1, Miho HARANAKA1, Naoya SAITO1, Takuya KATAYAMA1,2, Atsushi MINAMI3, Hideaki OIKAWA4, Jun-ichi MARUYAMA1,2
1東大院・農生科・応生工、2東大・微生物連携機構、3北大院・理、4中国・五邑大
1Dept. of Biotechnol., The Univ. of Tokyo, 2CRIIM, UTokyo, 3Grad. Sch. Sci., Hokkaido Univ, 4Wuyi Univ., China
3C7p06
2024/03/26 14:53
C7
麹菌Aspergillus oryzaeにおけるNon-ribosomal peptide synthetase (NRPS)の機能解析
Functional analysis of non-ribosomal peptide synthetase (NRPS) in Aspergillus oryzae
○清水 雄太1、舟窪 絵衣美2、進藤 斉1,2、穂坂 賢1,2、徳岡 昌文1,2
○YUTA SHIMIZU1, EIMI FUNAKUBO2, HITOSHI SHINDO1,2, MASARU HOSAKA1,2, MASAFUMI TOKUOKA1,2
1東農大院応生、2東農大応生
1Grad. Sch. Appl. Biosci., Tokyo Univ. of Agric, 2Tokyo Univ. of Agric
3D1p14
2024/03/26 16:29
D1
発酵食品の製造時の発酵プロセスにおける藻類添加の効果の検証
Verification of the effect of algae addition in the fermentation process during the production of fermented foods.
○河野 祐介1、橋本 祐佳1、吉冨 健一2、鈴木 健吾1、中島 綾香1
○Yusuke Kawano1, Yuka Hashimoto1, Kenichi Yoshitomi2, Kengo Suzuki1, Ayaka Nakashima1
1株式会社ユーグレナ、2株式会社咲吉
1Euglena, Co., Ltd, 2Sakichi, Co., Ltd
3D5p11
2024/03/26 15:56
D5
Myrothecium verrucaria由来ビリルビンオキシダーゼのAspergillus属糸状菌での高生産と特性解析
High production and characterization of bilirubin oxidase from Myrothecium verrucaria in Aspergillus sp.
○加戸 悠1,2、仙波 弘雅1、山田 浩之1、坪井 宏和1、坊垣 隆之1、幸田 明生1、片岡 邦重3、高木 昌宏4、辻野 義雄1,2,4
○Haruka KADO1,2, Hironori SEMBA1, Hiroyuki YAMADA1, Hirokazu TSUBOI1, Takayuki BOGAKI1, Akio KOUDA1, Kunishige KATAOKA3, Masahiro TAKAGI4, Yoshio TSUJINO1,2,4
1大関総研、2神戸大院科技イノベ、3金沢大理工、4北陸先端大マテリアル
1Ozeki corp., 2Grad. Sch. Kobe Univ., 3Kanazawa Univ., 4Grad. Sch. Adv. Sci. Technol., JAIST
3E1p06
2024/03/26 14:53
E1
オリーブ葉を基材とした固体培養における麹菌の生育とオリーブ葉麹の酵素活性
Growth of Aspergillus oryzae on olive leaves during solid-state fermentation and enzyme activity of olive leaf koji
○谷野 有佳1、伊藤 一成1、竹内 赴登1、三宅 剛史1、橋本 敦子2、奥川 日菜乃2、山下 秀行3、吉田 靖弘4、徐 恵美4、菊地 敬一4、深野 夏暉2、仁戸田 照彦2、神崎 浩2
○Yuka TANINO1, Kazunari ITO1, Hayato TAKEUCHI1, Tsuyoshi MIYAKE1, Atsuko HASHIMOTO2, Hinano OKUKAWA2, Hideyuki YAMASHITA3, Yasuhiro YOSHIDA4, Megumi JYO4, Keiichi KIKUCHI4, Natsuki FUKANO2, Teruhiko NITODA2, Hiroshi KANZAKI2
1岡山県工技セ、2岡山大院・環境生命、3樋口松之助商店、4日本オリーブ
1Industrial Technology Center of Okayama Prefecture, 2Grad. Sch. Environ. Life Sci., Okayama Univ., 3Higuchi Matsunosuke Shoten, 4Nippon Olive
3E1p10
2024/03/26 15:37
E1
Comparative study of triacylglycerol lipase in Aspergillus oryzae associated with adjunct use for dairy application
○Napaporn CHINTAGAVONGSE1, Yukina KAWAKAMI1, Koichi TAMANO2, Toru HAYAKAWA1, Jun-ichi WAKAMATSU1, Haruto KUMURA1
1Applied Food Science Laboratory, Graduate School of Agriculture, Hokkaido Univ., 2Bioproduction Research Institute, AIST Hokkaido
3E5a01
2024/03/26 09:30
E5
Aspergillus sydowiiが生産するタンパク質分解酵素群の異種発現と特性解析
Heterologous expression and characterization of proteases from Aspergillus sydowii
○織部 恭宏1、西村 龍星1、木村 行宏1、田中 伸一2、土居 幹治2、竹中 慎治1
○Yasuhiro Oribe1, Ryusei Nishimura1, Yukihiro Kimura1, Shin-ichi Tanaka2, Mikiharu Doi2, Shinji Takenaka1
1神戸大院農、2マルトモ株
1The Univ. of Kobe, 2Marutomo co.
1 - 15  / 29 <<< 1 2 >>>

1 - 15  / 29
<<< 1 2 >>>