日本農芸化学会 2024年度大会プログラム検索

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キーワード:Food の検索結果

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1SA-04
2024/03/24 15:54
100周年記念講堂
栄養・食品科学研究領域のこれまでの歩み
History of the Nutrition and Food Science Research Area
○佐藤 隆一郎
○Ryuichiro Sato
東大院農
The Univ. of Tokyo
2B1p07
2024/03/25 15:04
B1
乳酸菌と食品酵素に及ぼす高圧処理の影響
Effects of high-pressure processing on the viability of lactic acid bacteria and the activity of food enzymes
○堀江 暁1、堀 沙織里2、井口 晃徳2、重松 亨2、森下 あい子1、加藤 優1
○Akira HORIE1, Saori HORI2, Akinori IGUCHI2, Toru SHIGEMATSU2, Aiko MORISHITA1, Masaru KATO1
1キリンHD・飲料未来研、2新潟薬科大・応生科
1Kirin Holdings Co., Ltd., 2NUPMLS
2B1p10
2024/03/25 15:37
B1
食感設計に加熱を多目的で取り込んだフード3Dプリント
Food 3D printing with versatile incorporation of heating in food texture design

○島田 勇輝、武政 誠
○YUKI SHIMADA, MAKOTO TAKEMASA
東京電機大院理
Tokyo Denki Univ
2B2a12
2024/03/25 11:47
B2
HPLC-SERS法での食品成分分析の試み
Food component analysis using HPLC-SERS method
○山口 洋1、竹井 弘之2
○Umi Yamaguchi1, Hiroyuki Takei2
1東洋大院生命、2東洋大生命
1The Univ. of Toyo, 2The Univ. of Toyo Life science
2B2p10
2024/03/25 15:37
B2
干ばつストレス時に発生するバレイショの加工特性変化
Changes in Processing Characteristics of Potatoes under Drought Stress
○川本 健太、増冨 裕文、吉岡 睦美、根岸 順子、阿久津 圭子、鶴見 貴志、石原 克之
○Kenta KAWAMOTO, Hirofumi MASUTOMI, Mutsumi YOSHIOKA, Junko NEGISHI, Keiko AKUTSU, Takashi TSURUMI, Katsuyuki ISHIHARA
カルビー株式会社
Calbee, Inc.
2C6a07
2024/03/25 10:44
C6
皮膚感作が食品アレルギーに与える影響の解析
The effect of skin sensitization on food allergy
○篠原 真梨、服部 誠、好田 正
○Mari SHINOHARA, Makoto HATTORI, Tadashi YOSHIDA
東農工大院・応生化
Tokyo Univ. Agric. Technol.
2E7p08
2024/03/25 15:15
E7
プラントベースミートを目指した新たな植物タンパク質「ムクナ豆分離タンパク質」の可能性
Potential of Mucuna Bean Isolate Protein (MPI) for Plant-Based Meat
○岡 大貴、中川 莉歌、伊藤 あかり、辻井 良政
○Daiki OKA, Rika Nakagawa, Akari Ito, Yosimasa Tsujii
東京農大応生・農化
Dept. Agric. Chem., Fac. Appl. Biosci. Tokyo Univ. Agric.
3D2a01
2024/03/26 09:30
D2
緑藻類ヒトエグサに含まれるアンジオテンシン変換酵素阻害活性成分
Angiotensin converting enzyme inhibitory active ingredient contained in the green alga, Monostroma nitidum
○近藤 さくら、黒須 泰行、本間 悠里、垣田 浩孝
○Sakura KONDO, Yasuyuki Kurosu, Yuri HOMMA, Hirotaka KAKITA
日大院総合基
Graduate School of Integrated Basic Sciences, Nihon Univ.
3D2a07
2024/03/26 10:44
D2
褐藻類クロメとノコギリモクのメタノール抽出画分中のヒアルロニダーゼ阻害活性
Hyaluronidase-inhibitory activity in methanol extraction fractions derived from two brown algae, Ecklonia kurome and Sargassum macrocarpum
○岸野 愛、黒須 泰行、本間 悠里、垣田 浩孝
○Chika KISHINO, Yasuyuki KUROSU, Yuri HOMMA, Hirotaka KAKITA
日大院総合基
Graduate School of Integrated Basic Sciences, Nihon Univ.
3D2a12
2024/03/26 11:47
D2
MHC class II分子を発現する粘膜型マスト細胞は抗原提示により食物アレルギー症状を増悪させる
MHC class II-expressing mucosal mast cells exacerbate food allergy symptoms through antigen presentation
○中野 信浩1、大石 賢司1,2、北浦 次郎1、小川 秀興1、清水 俊明1,2、奥村 康1
○Nobuhiro NAKANO1, Kenji OISHI1,2, Jiro KITAURA1, Hideoki OGAWA1, Toshiaki SHIMIZU1,2, Ko OKUMURA1
1順天堂大院医・アトピー疾患研究センター、2順天堂大院医・小児科学
1Atopy (Allergy) Research Center, Juntendo Univ., 2Department of Pediatrics and Adolescent Medicine, Juntendo Univ.
3D2p01
2024/03/26 13:50
D2
Lentilactobacillus hilgardii strain H-50の自由摂取による食物アレルギーの予防効果の検証
Studies on the preventive effect of free intake of Lentilactobacillus hilgardii strain H-50 on food allergy
○川原 佳菜子1、範 蓉2、鈴木 卓弥2、山本 祥也2
○Kanako KAWAHARA1, Rong FAN2, Takuya SUZUKI2, Yoshinari YAMAMOTO2
1広大生生、2広大院統合
1The Univ. of Hiroshima, 2Grad. Sch Integr. Sci. Hiroshima Univ.
3D2p06
2024/03/26 14:53
D2
経皮感作食物アレルギーにおける皮膚のかゆみと好酸球の関係
Relationship between skin itching and eosinophils in epicutaneous-sensitized food allergy
黒木 穣、水田 成俊、鳥屋尾 千佳、○服部 秀美
Yutaka KUROKI, Naritoshi MIZUTA, Chika TOYAO, ○Hidemi HATTORI
宮崎大農
Miyazaki Univ.
4D1a05
2024/03/27 10:14
D1
抹茶の新たな機能性食品因子の探索に向けたマイクロRNA解析
Analysis of MicroRNAs to Discover New Functional Food Factors in Matcha
○黄 苡嵐1、一瀬 智美1、渡邉 凌矢1、辰己 由華2、一谷 正己2、衣笠 仁2、瀧原 孝宣2、春尾 守一3、熊添 基文1、立花 宏文1、藤村 由紀1
○Yi-Lan Huang1, Tomomi Ichinose1, Ryoya Watanabe1, Yuka Tatsumi2, Masaki Ichitani2, Hitoshi Kinugasa2, Takanobu Takihara2, Shuichi Haruo3, Motofumi Kumazoe1, Hirofumi Tachibana1, Yoshinori Fujimura1
1九大院農院・生機科、2(株)伊藤園・中央研究所、3(株)あいや
1Faculty of Agriculture, Kyushu University, 2Central Research Institute, ITO EN,LTD., 3AIYA CO., LTD.
4D1a11
2024/03/27 11:36
D1
機械学習とビッグデータを用いた食品の機能性および微生物を介した作用メ カニズムの推定
Inference of food functions and microbiome-mediated mechanisms of action through machine learning and big data
○三枝 奈々子1、柴田 友和1、澤田 隆介2、関谷 拓海1、山西 芳裕3
○Nanako MIEDA1, Tomokazu SHIBATA1, Ryusuke SAWADA2, Takumi SEKIYA1, Yoshihiro YAMANISHI3
1九州工業大学、2岡山大学、3名古屋大学
1Kyushu Institute of Technology, 2Okayama University, 3Nagoya University
3S14A2p-01
2024/03/26 13:50
A2
日本の食品機能学における研究成果を振り返り、未来を見つめる
Looking back at achievements in Japanese Functional Food Science & looking to the future
○村上 明
○Akira Murakami
兵庫県大環境人間
Univ. of Hyogo
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