日本農芸化学会 2025年度大会プログラム検索

プログラム集PDF 大会トップページに戻る
推奨ブラウザ:Chrome、FireFox、Edge、Safari
(Internet Explorerでは正しく表示されない場合があります)
Recommended browsers: Chrome, FireFox, Edge, Safari
(May not display correctly in Internet Explorer)

キーワード:phenol の検索結果

1 - 15  / 21 <<< 1 2 >>>

1 - 15  / 21
<<< 1 2 >>>
2D021
2025/03/05 13:15
ポスター・展示会場
北海道産「山幸」及び山ぶどう系ワインに特徴的なアントシアニン色素の同定
Identification of Anthocyanin Pigments Characteristic to “Yamasachi" and Wild Grape Wines Produced in Hokkaido
○南 典子1,2、山口 昭弘3、前田 尚之3、東 億5、田辺 由美4、堀籠 悟2,6、曾根 輝雄1,4
○Noriko MINAMI1,2, Akihiro YAMAGUCHI3, Naoyuki MAEDA3, Hakaru AZUMA5, Yumi TANABE4, Satoru HORIGOME2,6, Teruo SONE1,4
1北大院国食、2(一財)日本食品分析センター、3酪農大、4北大院農、5十勝ワイン、6東北大院農
1Grad. Sch. gfr,Hokkaido Univ., 2JFRL, 3Rakuno Univ., 4Grad. Sch. agr,Hokkaido Univ., 5Tokachi-Wine, 6Grad. Sch. Agric. Sci, Tohoku Univ.
2D033
2025/03/05 13:15
ポスター・展示会場
茶浸出液における色素化合物の分類と色への影響
Classification of pigments in tea infusions and their effects on color
○柳川 未澪、野田 響子
○Mirei YANAGAWA, Kyoko NODA
お茶大院ライフ
Ochanomizu Univ.
2D069
2025/03/05 13:15
ポスター・展示会場
好気発酵後に嫌気処理を行ったモリンガ麹の機能性成分の分析
Analysis of functional ingredients of "Moringa koji," prepared by aerobic fermentation of Moringa oleifera seeds with Aspergillus species and subsequent anaerobic treatment
○関口 愛里彩1、上野 義栄2、青木 秀之3、森 朋子3、尾山 廣1
○Arisa Sekiguchi1, Yoshie Ueno2, Hideyuki Aoki3, Tomoko Mori3, Hiroshi Oyama1
1摂南大学、2京都女子大学・家政学部、3池田食研(株)
1Setsunan Univ., 2Kyoto Women’s Univ., 3Ikeda Food Research Co., Ltd.
3B033
2025/03/06 13:15
ポスター・展示会場
ヒカンザクラ抽出物の機能性評価
Functional evaluation of Hikanzakura extracts
○笹木 和花、伊波 幸紀、安田 直子、村山 裕子、池松 真也
○Nodoka SASAKI, Yukitoshi IHA, Naoko YASUDA, Yuko MURAYAMA, Shinya IKEMATSU
沖縄工業高等専門学校 生物資源工学科
Department of Bioresources Engineering, National Institute of Technology, Okinawa College
3B043
2025/03/06 13:15
ポスター・展示会場
フラボノイドの安定性および酸化還元特性に及ぼすC環構造の影響
The effect of C-ring structure on the stability and redox properties of flavonoids
○麻生 賢太1、伏見 太希2、越阪部 奈緒美3
○Kenta ASO1, Taiki FUSHIMI2, Naomi OSAKABE3
1株式会社伊藤園、2徳島大学、3芝浦工業大学
1ITO EN, LTD., 2Tokushima Univ., 3Shibaura Institute of Technology
3D049
2025/03/06 13:15
ポスター・展示会場
筋細胞内異所性脂肪の蓄積を軽減する食品成分の探索とその分子機構の解析
Investigation of molecular mechanisms by which functional foods reduce ectopic fat accumulation in C2C12 cells.
○三谷 塁一1,2、鈴木 真彩2、米本 英都2、東村 泰希3、高谷 智英1,4
○Takakazu MITANI1,2, Maaya SUZUKI2, Eito YONEMOTO2, Yasuki HIGASHIMURA3, Tomohide TAKAYA1,4
1信州大農、2信州大院総合理工、3石川県立大生物資源環境、4信州大バイオメディカル研究所
1Dep. Agricul., Shinshu Univ., 2Grad. Sch. Sci. Tech., Shinshu Univ., 3Ishikawa Prefecture Univ., 4ICCER., Shinshu Univ.
3D050
2025/03/06 14:15
ポスター・展示会場
ラットにおける発酵茶ポリフェノールの腸内細菌叢と脂質代謝調節に与える作用の比較
Comparative effects of fermented tea polyphenols on gut microbiota and regulation of lipid metabolism in rats
○新藤 万里1、長田 恭一2
○Mari SHINDO1, Kyoichi OSADA2
1明治大院農、2明治大農
1Graduate School, Meiji Univ., 2Meiji Univ.
3D078
2025/03/06 14:15
ポスター・展示会場
高チロシン食に誘導される腸内細菌代謝物フェノールがマウスにおけるエネルギー代謝に及ぼす影響
High tyrosine diet-induced microbial metabolite phenol decreased energy expenditure in mice
○大石 栞1、小林 琢磨1、松井 美咲2、佐藤 友紀1,2、三浦 進司1,2、三好 規之1,2
○Shiori OISHI1, Takuma KOBAYASHI1, Misaki MATSUI2, Tomoki SATO1,2, Shinji MIURA1,2, Noriyuki MIYOSHI1,2
1静岡県大院薬食、2静岡県大食品栄養
1Grad. Sch. of Integ. Pharm. Nutr. Sci., Univ. of Shizuoka, 2School of Food and Nutr. Sci., Univ. of Shizuoka
4D081
2025/03/07 13:15
ポスター・展示会場
認知機能改善におけるポリフェノール類の役割とメタボロームの関係
The relationship between the effects of polyphenols in improving cognitive function and metabolomics.
○伊藤 眞依1、齋藤 柚月1、庄司 俊彦2、升本 早枝子1
○Mai Ito1, Yuzuki Saito1, Toshihiko Shoji2, Saeko Masumoto1
1福大院農、2農研機構
1Fukushima Univ., 2NARO
4D082
2025/03/07 14:15
ポスター・展示会場
高脂肪高ショ糖食マウスモデルを用いたポリフェノール類の長期摂取による腸内細菌叢およびバリア機能に与える影響
Effects of long-term intake of polyphenols on gut microbiota and barrier function in a high-fat, high-sucrose diet mouse model.
○齋藤 柚月1、伊藤 眞依1、庄司 俊彦2、升本 早枝子1
○Yuzuki SAITO1, Mai ITO1, Toshihiko SHOJI2, Saeko MASUMOTO1
1福島大学大学院、2農研機構
1Fukushima Univ., 2NARO
4D083
2025/03/07 13:15
ポスター・展示会場
システインチオールによるイソロスマノールの抗酸化性増強機構(含水ミセル系での検討)
Enhancement Mechanism of the Antioxidant Activity of Isorosmanol by Cysteine Thiol (Study in a Hydrated Micellar System)
○濱崎 友翔、東野 颯、亀田 和美、増田 俊哉
○Tomoka Hamasaki, Hayate Higashino, Kazumi Kameda, Toshiya Masuda
大阪公大院生活
Osaka Metropolitan Univ.
4D101
2025/03/07 13:15
ポスター・展示会場
カテキンオリゴマーが睡眠覚醒サイクルに与える影響
The Effects of Catechin Oligomers on the Sleep-Wake Cycle
○藤井 靖之、柴田 穣、海野 蒼太、篠田 佳亮、高野 和成、土渕 颯太、安住 瑞妃、越阪部 奈緒美
○Yasuyuki Fujii, MInoru Shibata, Sota Umino, Keisuke Shinoda, Kazunari Takano, Sota Tsuchibuchi, Mizuki Azumi, Naomi Osakabe
芝浦工大
Shibaura Tech.
5A029
2025/03/08 13:15
ポスター・展示会場
Sphingomonas bisphenolicum AO1株におけるBisphenol A分解の安定化に向けた取り組み
Initiatives to stabilize bisphenol-A degradation in Sphingomonas bisphenolicum strain AO1.
○劉 璐、佐々木 美穂、松村 吉信
○Ro RYUU, Miho SASAKI, Yoshinobu MATSUMURA
関西大生命生物工
Kansai Univ.
5B025
2025/03/08 13:15
ポスター・展示会場
生薬大黄由来ラタンニンを用いた細菌べん毛を標的とした新規抗菌剤開発
Development of a novel antimicrobial agent targeting bacterial flagellar motility using Rhatannin from Daio
野澤 日奈子1、木村 宇輝1、柴田 則子1、下田 絵美子2、常世田 好司1、大崎 久美子2、石原 亨2、○柴田 敏史1
Hinako NOZAWA1, Uki KIMURA1, Noriko SHIBATA1, Emiko SHIMODA2, Koji TOKOYODA1, Kumiko OSAKI2, Atsushi ISHIHARA2, ○Satoshi SHIBATA1
1鳥取大医、2鳥取大農
1Faculty of Medicine, Tottori University, 2Faculty of Agriculture, Tottori University
5D032
2025/03/08 14:15
ポスター・展示会場
種皮色の異なるヒヨコマメ(Cicer arietinum L.)遺伝資源のポリフェノール類の分析
Quantification of polyphenols in genetic resources of Chickpea (Cicer arietinum L.) with different seed coat colors.
○二見 崇史1、馬場 晶子2、十一 浩典3、神山 紀子1、木元 広実1
○Takashi FUTAMI1, Akiko BABA2, Hironori Juichi3, Noriko KOHYAMA1, Hiromi KIMOTO1
1農研機構 食品研究部門、2農研機構 遺伝資源研究センター、3農研機構 高度分析研究センター
1Institute of Food Research, NARO, 2Research Center of Genetic Resources, NARO, 3Research Center for Advanced Analysis, NARO
1 - 15  / 21 <<< 1 2 >>>

1 - 15  / 21
<<< 1 2 >>>